Вашето лично помещение
Здравейте,

Пиша тук с молба за съвет, защото се изправих пред упорития проблем на мухъла в спалнята.

Та, става въпрос за тухлен блок, който тази година навърши 50 год. Живея на IV етаж и вече близо година - две имам сериозен проблем с наличие на мухъл в спалнята. Спрял съм да я използвам - към момента е само склад. Тук си личат напластените петна по външната стена.

https://imgur.com/a/HiXWq
https://imgur.com/a/89LIA
(имам проблем с прикачването на снимките - извинявам, се че ги поствам като външни линкове)

Проблемът според мен е следният: във въпросната стена минават тръбите на парното. Заставайки отвън на блока, виждам как в плочата между VI и VII етаж има подгизнал участък на стената. Дори и през лятото, когато стената се нагрява до 50+ градуса, това петно не изчезва => има постоянен източник, който го захранва. В изображенията се забелязват и сериозните петна, прозиращи през мазилката на блока - може би това е мухъл също (просто гадая :? ). Според мен става въпрос за снадка в някоя от тръбите. Влагата си търси най-малкото съпротивление и съотвено хората на V етаж и аз на IV имаме сериозен мухъл в стаите, придружен с неприятна миризма и т.н. - типичните неща за мухъла.

До тук всичко окей. Проблемът е, че сега не знам как да процедирам. Съседите, които живеят във въпросните апартаменти, които мисля, че са проблемни, са меко казано... мизерници. Та, те са на мнение, че нямали проблем при тях - не се вижда зад тапетите им, съответно и не ги бърка за тези под тях. Имаме "професионален" домоуправител - от тези, които вземат пари, а единствената им работа е да сменят крушки в блока. Коментирах с него сума ти пъти проблема и все ми бяга по тъча. Вика някакви алпинисти да гледали, да мажели отвънка блока, защото било влизало вода от там и т.н. Обяснява ми как мухъла и теча нямали общо. Трябвало стената ми да се руши, ако проблемът бил такъв и т.н. и т.н. Тръбите за парното минавали на 50 см над плочата, а тоя теч бил в плочата и т.н. - сума ти простотии и измишльотини, само и само да не си свърши работата. Играх си да му обяснявам законите на строителната физика, но уви - знаете, че някои хора не разбират от дума. Та, тъй като при проблем с влага, локализирането на теча е супер коварна задача, аз предложих да извикаме специалисти с термокамера (намираме се в гр. Русе). Домоуправителят взе да ми обяснява как нямало и 50% сигурност в становищата им и т.н. (очевидно не му се дават пари за това, а аз звънях тук таме и като цяло диагностиката с изпращане на специалисти от София + да им се плати пътя е около 200 лв.). Предложих му тогава като му свидят парите да къртим насляпо ама и това не иска. :axe:

Прилагам снимка - на нея се вижда (в зелено) къде е моята проблемна стена. Петното, което мисля, че е проблемът, съм го отбелязал с червена стрелка. Между другото, според домоуправителя, това петно било мръсно и щял да викни алпинисти да се пуснели отгоре и да го пипнели дали наистина било влажно, както съм казвал аз, за което ще им платял 50 лв.. :lol:

https://imgur.com/a/9Vyjr

Та, искам да попитам за съвет как мога да действам законово и да си реша проблема. Ще си платя диагностиката, но искам този да си свърши работата. Доколкото разбрах, течовете в подобни стени се водят сериозен проблем за структурата на конструкцията и мога да го подведа под отговорност, че не си върши работата? Споделих му за това, той ми каза, че имало "много специалисти, които говорели на изуст". Аз също не се правя на разбирач, но просто това ми изглежда най-логичната причина, а към момента, освен с теморкамера, няма особено ефективно и достъпно решение за локализиране на подобен проблем.

По принцип имам застраховка на апартамента, която покрива течове от трети лица, но не знам доколко би покрила подобен проблем.

Благодаря предварително на всички!

Поздрави!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Първо - всичката комуникация с управителя трябва да е писмена, в два екземпляра и заведен номер.
Оттам вече ледват и другите неща, защото източникът на проблема не е у ва, а в съсобтвеност.
Второто е теоретично да се подготви проблема, за да е търси подписано мнение на специалист. За мен е ясно, че има теч, аз го виждам...
kozl - майстор
За мен не е ясно, че има теч. Може да е имало. И на майка в тухлен блок от теч първо и окъси един кръг от ел.инсталацията, но теч не се виждаше, докато не се свлече тапет от стената. Теча обаче беше от водосточна тръба и се проявява само при дъжд. Теча почваше от последния етаж и така етажи надолу и никой не се беше оплакъл. Години наред. Е домоуправителката плати 150 лв за заснемане с камера на водосточната тръба и за продухване на хоризонталната част от канализацията, без да се открие причината за теча, защото тези периодични течове се търсят когато се случват, а не по всяко за някого удобно време.
A каков е тоя "кюнец" де стърчи от последния етаж?
По стената има малко паднала мазилка два три етажа нагоре. И там вероятно е имало проблем. Дали все още има трудно да се повярва. Една две зими с теч, избил навън и намокрена стена и мазилката паднала, а тя само тук там :?
А къде е мухъла отвътре?

Тема "Проблем с мухъл и влага в спалня - тухлен блок" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: