Много интересна и все по-често дискутирана тема.
ARTU - специалист
Iliev Labs написа:
ARTU, изтрезней бе човек!
Подложи тухли. :-D
Не, ти изтрезней, и ако нямаш какво да кажеш - не го прави тук :wink: Говорим за профил или за начини за поставянето му. Защото става по-лесно, по-чисто и няма разнасяне на строителни материали. Над гредичките, които са през 40 или 50 см, предвиждам OSB плоскост и над нея ламинат. Но не съм сигурен дали ако захвана основата с "Г"-образни планки и болтове ще бъде достатъчно здраво. Такива планки има в изобилие и с подходящи размери.
EDI - майстор
на вилата това лято правих пода с греди и дюшеме.При мен също денивелацията беше няколко сантиметра.Подлагах дървени подложки.Гредите ги хванах в бетона с дълги дюбели на аколо 70-90 см.Фугите между гредата и бетона запълних с пистолета с пяна.Стана направо желязно.Иначе нивелирането с канапа - първа и последна греда за ниво, няколко канапа и после между тях става много лесно, повдига се до канапа и готово.
Iliev Labs - специалист
ARTU написа:

... Но не съм сигурен дали ако захвана основата с "Г"-образни планки и болтове ще бъде достатъчно здраво. Такива планки има в изобилие и с подходящи размери.
Добре де, две "Г" не прят ли едно "П" , като се комбинират ?

Щом EDI го е направил с дървени подложки, ти защо да не можеш?
ARTU - специалист
Не "прят" едно "П", а правят две успоредни "Г". Все пак това ще е под и ще се стъпва отгоре. Търсех идеи за нещо стабилно. Мисля да използвам дървени подложки, но ще е добре да видя нещо на снимка ;)
EDI - майстор
С подложките става изключително стабилно.Слагам перпендикулярно по една от двете страни на дюбела, който дължи гредата в пода и по една между тях.Ползвам парчета сачак.После всички фуги се запълват с пяна.Нямам снимки, иначе щях да ти кача.
ARTU - специалист
Благодаря. Ще пробвам :)
cakev79 - специалист
При мен от пода избива и влага понякога.Какво да положа за настилка.Мислех си за бетонени маики,и м/у тях студопор или нещо др.А отгоре ОСБ накиснато в двиг. масло и лакирано после.
housedoktor - майстор
cakev79 написа:
При мен от пода избива и влага понякога.Какво да положа за настилка.Мислех си за бетонени маики,и м/у тях студопор или нещо др.А отгоре ОСБ накиснато в двиг. масло и лакирано после.
Нито бетона ,нито стиропора са хидроизолатори.Това с маслото е пълен смях .Не така.
Първо изясни причината за влагата,после се бори с последствията.А иначе: течна хидроизолационна запечатка на 2 слоя.Мембрана на връзката под-греда.Последно импрегнант за дърво
cakev79 - специалист
Влгата е подпочвена,ако запечатам ще избие на стените.Става въпрос за приземен етаж,на чакъл,тухла и циментова замазка.
butoff - помощник
Как е добре да се направи повдигане и подравняване на панелен под?
Височината е около 20-25 мм. Ако има топлоизолационни качества още по-добре.
Варианти:
1. OSB, Фазер (малко им е дебелината и не знам как ще ги подравня)
2. Пенобетон? (нищо не знам за него)
:?:

Тема "как да поставя шперплат или талашит на цементов /бетонен/под" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: