• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
parketmilanov - специалист
Здравейте ,в тази тема ми се иска да споделя повече неща за маслата /твърдите вакси/
за вътрешна и външна употреба.като начало ще презентирам една фирма която според мен е най-близко до този форум
тоест:с нейните продукти дори непрофесионалист може да постигне професионални резултати
Осмо
за хората които веднага ще заядат/не съм вносител на тази марка просто има много продукти с които човек може сам да си направи прекрасни неща в дома си
и като послеслов към всички пишещи или постващи материали много ми се иска да чета повече статии като тази

Масла и Твърди Вакси от Осмо/OSMO/
Основа за всички продукти на OSMO са само натурални природни суровини, растителни масла и восък. В хода на многостепенен скъпоструващ процес на пречистване се отделят вредните вещества и примеси, след което те стават абсолютно безвредни за човека, животните и растенията. Всички без изключение натурални оцветяващи пигменти са разрешени за използване в хранителната индустрия.
Доверете се на немското качество
ОСМО-продуктите са преминали TUV сертификация за качество и опазване на околната среда и съответстват на ISO 9001, DIN 14001, EN 113, EN 152347.1. Не съдържат биоциди и консерванти, безопасни са за хората, животните и растенията. В съответствие с DIN 53 160 са устойчиви на слюнка и пот и са безопасни при използването им за обработка на детски играчки съгласно EN 71.
За разлика от традиционните лакови покрития, маслата с твърд восък проникват по-дълбоко в дървесината, като я запазват здрава и еластична и я предпазват от разсъхване и трошливост. Дървесината може да диша, а влагата да се изпарява. Повърхността става износоустойчива, придобива водо- и прахо-отблъскващи свойства и е устойчива на въздействието на всички използвани в бита химикали, алкохол, кока-кола и др.
OSMO маслата съхраняват природната структура на материала. В случаи на частично повреждане, покритието може да се реставрира лесно и бързо (за разлика от лакираните повърхности). Обработената дървена повърхност придобива красив копринен оттенък.
Икономичност
Всички продукти са високо продуктивни и много икономични. Нанасянето на тънък слой позволява да се достигне най-доброто качество и изгодна сравнителна цена за квадратен метър. Да се купи 1 опаковка екологично безопасен и високоефективен продукт вместо 2 или 3 опаковки традиционен лак е разумен и правилен избор.
Други преимущества на маслата са:
Натурална красота на дървесината: оптически липсва т.н. филм, дървесината изглежда напълно естествена. Абсолютно безопасна и екологично чиста: маслата са произведени от натурални продукти; подходящи са за детски дървени играчки.
Лесно нанасяне и висока икономичност, липса на грунд и междинно шлайфане.
Дълготрайност на покритието: материалът прониква в дълбочина, покритието е еластично, не се напуква, не се цепи, не се бели.
Използване в помещения с повишена влажност.
Лесно обновяване: за разлика от обработените с лак повърхности, при захабяване на повърхностния слой не се налага ново циклене или шлайфане на подовата настилка или мебел, а е възможно частична репарация, без видима разлика просто с нанасяне на нов слой масло.
Лесна поддръжка: съществуват специално разработени препарати за поддръжка - за обичайното влажно почистване и за почистване на упорити петна и подновяване на
повърхностния слой восък.
Естествено регулиране на дървесната влага
Още за маслата
1. Мога ли да оцветя пода си в друг цвят?
Да, с цветните масла Osmo_Dekorwachs. Нанесете маслото с четка с твърд косъм, оставете го да подейства няколко минути и избършете излишния материал с кърпа в посоката на шарките. Оставете пода да изсъхне за една нощ при добро проветряване и след това нанесете един или два тънки слоя от маслата с твърда вакса Osmo, като финишен слой.
2. Как да подготвя повърхността на пода?
Повърхността на пода трябва да се шлайфа в посоката на шарките на дървото, за крайното шлайфане използвайте шкурка с размер най-малко P120. Всички пукнатини и дупчици трябва внимателно да се китват.
3. Какво да правя ако една част от пода се повреди?
Повредените участъци могат отново да се шлайфат и обработят с масло с твърда вакса - за разлика от повърхностите, обработени с традиционните лакове с продуктите Osmo това става без да си личи старият и новият слоеве.
4. Трябва ли да шлайфам между различните нанасяния?
Във всички случаи трябва да изпробвате повърхността преди да нанесете втория слой. Понякога е необходимо повърхността да се шлайфа допълнително.
5. За какво да внимавам при твърди дървени подове?
Някои дървесни видове, като Жатоба и Мербо, поради твърдостта си и съдържащите се в тях мастни вещества могат да поемат само малко количество материал. Затова, ние препоръчваме да използвате течното прозрачно масло Osmo Klarwachs, което прониква в порите дори на тези дървесни видове.
6. Какво става ако сложа прекалено много материал?
Ако сте сложили прекалено много материал, ще се увеличи значително времето за съхнене. В този случаи се погрижете за допълнително проветряване. Отворете вратите и прозорците, за да може покритието да изсъхва чрез естествена оксидация. Ако през това време подът се повреди на някои места, трябва да го обработите по посочения по-горе начин.
7. Какво става ако сложа прекалено малко материал?
Ако сте сложили прекалено малко материал, могат да се появят петна от намокряне и подът може да изглежда сух и похабен. Моля нанесете за всеки случай един допълнителен тънък слой от маслото с твърда вакса Osmo.
8. Кога повърхността е вече суха?
Продуктите Osmo съхнат за около 8 - 10 часа.
Повърхността изсъхва посредством оксидация и абсорбция. Погрижете се да има достатъчно добро въздушно течение.
9. Кога мога отново да ходя по повърхността?
По правило един ден след нанасянето може отново да се ходи по пода. Повърхността на покритието трябва обаче да е суха. Тя достига крайната си якост след 14 дни.
10. Трябва ли повърхността да се полира след последно нанасяне с масло с твърда вакса Osmo?
Не, не е необходимо. След цялостно изсъхване обаче, повърхността може да се полира с бял пад. Ако желаете да постигнете повече гланц, можете най-рано след ден да почистите и полирате пода с Osmo препарата за почистване и поддръжка.
11. Как да се грижа за подовата настилка?
Това зависи от това доколко подът е изхабен. Препоръчваме редовно предпазно влажно почистване с Osmo Wash and Care концентрат. Когато подът започне видимо да се изхабява, просто го освежете с препарата за почистване и поддръжка Osmo Wax Cleaner. На места със силно натоварване, например около вратите, това може да става по-често без да си личат старият и новият слой. Ако подът е много износен, той трябва отново да се третира с маслата с твърда вакса Osmo. Оптимално решение за поддръжката е комплектът за почистване Opti-Set, чийто накрайници са предназначени за всички цели.
12. Продуктите Osmo съдържат ли вредни вещества?
Продуктите Osmo са произведени на основата на грижливо пречистени растителни масла и восъци. След изсъхване всички повърхности са абсолютно безвредни за човека, животните и растенията.
BAlexandrov - специалист
Благодаря за статията!
Живях няколко години в една квартира, където поддържах естетвен паркет с паркетин, паркетол... Наистина е красиво, но си е голямо робуване. Всеки месец иска доста чистене и два-три пъти годишно - основно. Голямо търкане пада с четката да се изчисти повърхността от набития прах и мръсотия. Сякаш в самите пори на дървото влиза. Затова мисля, че за паркет и особено натоварено помещение не е практично.
За стени, орнаменти и т.н. е най-хубаво да се запази дървото по този начин =D>
parketmilanov - специалист
всъщност това е ново поколение паркетин ако може да се каже така ,с много по-малко "робуване" ,вярно на по-висока цена но ооооо :)
подържа се 1 път годишно с препарат който струва 0,50лв/м2 и вълнен парцал;)
или 0,50лв за ваксата и с машина от някоя паркетна фирма срещу колкото се договорите но в никакъв случай не е безумно много .
R.A.D.A - специалист
И аз да се включа с нещо измайсторено домашно и омаслено.
Покрай идеята да си сложим естествено дърво за под в банята решихме да направим сами и плота за мивката , която е от естествен камък. Така и накрая не се престрашихме да сложим дърво , а и майстора , който уж беше наш " голям " приятел излезе толкова изостанал за нови идеи и така влюбен в гиспокартона и БГ традициите на пластмасови лайсни , терикот на всякъде и т.н. , че първо се " подчинихме на неговите "препоръки " , а после просто любезно го помолихме да не работи повече и сами си довършихме банята. Отплеснах се на болната си тема , но идеята беше , че покрай четенето за това как да обработя дървото , за да го ползвам за под в мокро помещение прочетох доста неща и накрая инфото , което получих решихме да използваме за направата на плота( може би някога да сложим върху терикота и дърво, след като преградим мокрото помещение със стъкло)
Купихме от Баухаус едно голямо парче плот - акация. На него е написано , че е омаслен, изрязахме го в желаната от нас форма- тук 20 годишната ми "зегерка" малко се изложи - постоянно падаше тънкия нож за "курвен" да подчертая , че Kurwe на немски означава "завой" . Имам едно старо Айнхелче ( Einchel) , което преди мноооооого години взех на промоция от Швейцария, но с времето съвсем се износи и вече не може да стегне малките ножчета.
Някак успяхме да се справим и с дебелия нож и виброшлайфа:
Ето резултата:
Прикачен файл:
DSC04538.jpg
А това е оригиналната дъска:
Прикачен файл:
DSC04543.jpg
След изрязването минахме цялатас повърхност с дребна шкурка - 240 и после два пъти с масло.
След второто повтаряне се получи незадоволителен резултат- повърхността беше станала леко лепкава. Търсих в Ю-туб и гледах едно клипче и пак наново - този път на ръка - малко масло и шкурка и веднага след това забърсах с вълнен парцал.
Получи се гладка повърхност.
Вече банята ни се радва с ръчно изработен плот :supz:
Следващата стъпка е да премина и към дърворезба:)

http://www.youtube.com/watch?v=WTXilJCN27Q
parketmilanov - специалист
Бравос ! вие сте страхотни .паркет,плотове,лепене монтаж....самородни таланти в духа на сайта :)
Адмирации!!!!
nasco2 - специалист
Статията е чудесна, не знам защо само е премълчано, че Садолин и Левис имам същите масла, както за вътрешна така и за външна употреба на доста по добра цена от Осмо. Недостатъкът им е доста по малката цветова гама. Също бих искал да добавя, че е по добре подът да се обработи (полира) с трио дискова машина преди обработка с масла и особено цветни.
parketmilanov - специалист
nasco2 написа:
Статията е чудесна, не знам защо само е премълчано, че Садолин и Левис имам същите масла, както за вътрешна така и за външна употреба на доста по добра цена от Осмо. Недостатъкът им е доста по малката цветова гама. Също бих искал да добавя, че е по добре подът да се обработи (полира) с трио дискова машина преди обработка с масла и особено цветни.
Нищо не е премълчано,форума е свободна зона,аз се чуствам осведомен и набрал опит и знания с тази марка .Със садолин/нямам никакъв опит даже не знаех до днес че имат масла или твърди вакси.а левис това което знам е че имат само прозрачно./
Woka също е фактор на българския пазар но аз ползвам от тази фирма само определени продукти с които е приятно и удобно да се работи и съответно има подходящия за мен и моите клиенти ефект и резултат.
Форума ще е благодарен ако напишеш такива за тези или други марки масла които познаваш.

Поздрави
ПС.а за това че се работи с трио и се полира или който както си го нарича....аз отдавна работя с Трио на LÄGLER и ми е естествен като процес....другото с валките не го разбирам че може да бъде стандарт за шлайфане и лакиране през 2013година ..но това си е лично мнение с което предполагам ще породя съответния дебат.
Поздрави :supz:
Здравейте.
Интересува ме импрегниране на дърво в мокро помещение. По-точно, когато човек се къпе, водата ще тече върху дървото.
Вакса, масло или някакъв грунд е най подходящо? Гредите са големи и ще има процеси на разширяване и свиване от влага и температура. Покритието трябва да е еластично, за това отхвърлих епоксидна смола. Смятам че ще се появят пукнатини.
Здравейте.
Интересува ме импрегниране на дърво в мокро помещение. По-точно, когато човек се къпе, водата ще тече върху дървото.
Вакса, масло или някакъв грунд е най подходящо? Гредите са големи и ще има процеси на разширяване и свиване от влага и температура. Покритието трябва да е еластично, за това отхвърлих епоксидна смола. Смятам че ще се появят пукнатини.
EDI - майстор
Масло върху чисто дърво и редовна поддръжка.
  • 1
  • 2

Тема "масла и твърди вакси/за интериорна и екстериорна употреба/" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: