• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
parketmilanov написа:
темата много е нищена , лепенето както казва колегата насо е един от малкото варианти да не кажа единствения ,но е трябвало първо тема в форума след това монтиране на паркета по този начин ...а не първо монтаж после питане ....консултациите на фирмите и формациите за монтажи и продажби на паркет не са много скъпи , а понякога и безплатни ....
успех за слънчева и доходна седмица
Б.Миланов
Търсих преди да се изходя във форума ви, полезни и отзивчиви хора. По броя на мненията ми ще се ориентирате и че се нуждая от известна снисходителност, ако е обсъждано все пак, а аз съм го изтървал.

Конкретно на въпросът.
Апартамент в стара сграда и също толкова стар паркет сме си придобили. Основата е сгурия, насипана между греди, редени на 15-тина см. Отгоре има скърцащ паркет, кован разбира се. Оттам нататък гоним нива спрямо мозаечните настилки + гранитогрес отгоре. Сериозни нива. Единственото ясно ми е, че няма да махаме сгурията и гредите. И следват чуденките.
1. Ако се лепят плоскости върху скърцащите паркети и след това се реди новия паркет (естествен), новата настилка ще скърца ли при правилен монтаж?
2. Ако се извади и стария паркет и се започне с полагането на плоскости до достигане на подходящата височина за лепенето на паркета отгоре заради остатъчната основа от греди няма ли опасност да се разкърца отново?
За пренареждане на стар не пиша като вариант, защото това никой от консултантите не ми го е предложил. А и не ми се мисли каква отблъскваща оферта може да ми се сервира. Просто преди да си отворя фабриката за огледи ми се ще да бъда подготвен с въпроси и с опции.
Благодаря на сериозно отзовалите се.
ArturDent написа:
Това е твоят раздел:

Сухи и повдигнати подове
Благодаря. Търсих за проблемът ни през търсачката и понеже намерих няколко в тази секция, тук писах. Ако е удобно, бих ли могъл да помоля да бъде прехвърлен от модератор на подходящото място?! Благодаря!
Chefo77 - майстор
Основата е сгурия или сгурията е насипана между гредите? Сиреч - под сгурията има ли някакви зачатъци на плоча или ... ?
Chefo77 написа:
Основата е сгурия или сгурията е насипана между гредите? Сиреч - под сгурията има ли някакви зачатъци на плоча или ... ?
Под сгурията си има здрава плоча. Хубав комунистически масив е.
Spokoiniq - майстор
Сух под, керамзитова посипка, има теми, моята е последна, чети в раздела.Малко усилие, все пак :)
Spokoiniq написа:
Сух под, керамзитова посипка, има теми, моята е последна, чети в раздела.Малко усилие, все пак :)
Да бяхте прочели въпросите ми все пак преди да ме пращате да чета вашите отговори, които не са свързани с питането ми. Не вие сте открили форумното общуване. Не пречи да бъдете конкретен в отговорите си при добро желание, разбира се. Аз си признах опитът да проуча възможно повече теми преди по интересуващия ме въпрос преди да пусна своя.
Ето ги конкретните въпроси.
1. Ако се лепят плоскости върху скърцащите паркети и след това се реди новия паркет (естествен), новата настилка ще скърца ли при правилен монтаж?
2. Ако се извади и стария паркет (не стои вариантът да се махат нещата под стария паркет) и се започне с полагането на плоскости до достигане на подходящата височина за лепенето на паркета отгоре заради остатъчната основа от греди няма ли опасност да се разкърца отново?
Chefo77 - майстор
Няма смисъл да се зъбите на колегата, защото пак е много вероятно да се стигне до варианта, който той е предложил.

1: ДА, вероятно ще скърца. И 10 плоскости да се сложат, пак има вероятност да скърца. Друг е въпросът колко. И тъй като ние няма как да предположим колко и от какво скърца, то няма как да се даде компетентно мнение. Може да скърца паркета, който се движи по пироните, а може и греди да поддават. Ако е второто, винаги ще поддават.
2: ДА, може да се махне стария паркет и да се вдигне нивото с плоскости, захванати за гредите с винтове и отгоре да се монтира наново паркета. Или плоскостите да се монтират върху сега монтирания паркет. НО - само ако гредите са здрави, ненапукани, ненацепени, ненаядени от дървояди и неизгнили. И не са изметнати, ако не са захванати за пода. Във всеки един друг случай инвестицията е излишна - поддават ли, ще скърца. А паркета равен ли е отгоре? Защото ако не е, плоскостите няма да го изправят.

И за финал - не зная колко има да се издигне като ниво, но ако мислите, че плоскостите са евтини, се лъжете. Преценете дали има смисъл да точите бюджета за такова перо или да се спрете на това, което колегата е описал :wink:
torbalan - Дървен философ
Ниво не се ли дига най-лесно с бетон?
Евентуално цимент и пясък...
Благодаря за изчерпателният отговор, Chefo77. По написаното от вас ще има до мислим.
Иначе вече сме се запознали с цените на материалите и труда и не ми се харесват (точно два пъти цената на паркета ми идват по едни груби калкулации).
Още веднъж благодаря. Това ми трябваше. :prayer:
(а на колегата ви никак не се зъбя, но доста по-информиращо за мен щеше да ми бъде да попитам в бгмамата примерно, ако отговорите ще да са в подобен дух.
Торбалан, ако искам скоро да заживея в този дом, ниво не се Вдига по твоят начин. И по още ред конструктивни причини не се вдига така ниво.)

Успешен ден на всички, които помагат с опита и съветите си! :pal:
  • 1
  • 2

Тема "Отново за скърцащи паркети" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: