• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
nikolov333 - майстор
mi6el написа:
Здравейте момчета :yawinkle:
Реших да залепя XPS за пода. Тъй като пода е с различни денивелации , ще трябва да ползвам
10мм. и 20 мм. Без паркетна подложка.
Проблем ли е за пластмасовия паркет , ако XPS го залепя за пода
за да спестя саморазливната замазка и търсенето на любовник...??? :rolleyes:
Трудно ще стане с тези кривини и денивелации и ще е невъзможно да получиш добра равнина само с XPS. Трябва да го нареждате както теракот с нивелир и различни количества теракол за изравняване на нивелацията или изравняване на пода, но по-добре е да се направи изравнителна замазка със армировка като предварително се грундират плочките с бетон контакт, както предложи chapara. Мисля, че това е и най-правилното решение.
prascho - майстор
FYI

Цена на "ХПС Аустротерм' 20/600/1250мм в 'Поларис' от 9.2013г - 58лв/пакет от 15м2 с ДДС /20 листа/. По-малко най-вероятно няма да ти продадат!
В 'Щром' продават на листове. Взимал съм подов 'фибран' на 3см на листове.

Армирана замазка на 1-2см ще стане рехава /лично мнение/. Лепенето на ХПС също е тегава работа. Трябва да се лепи като плочка. Мисли за любовник все пак :lol: .
nikolov333 - майстор
Аз бих махнал и плочките за да хване по-добре замазката и да се направи минимално тънка, без армировка, само за да се нивелира и изравни нивото. Добре е да се предвиди при изравняващата замазка, каква разлика в нивата да оставиш за дебелината на лепилото, изолацията и крайната настилка с подложките. Тогава вече компенсираш с XPS, 1-2 см залепен на гребен 7-8 мм. XPS-а е добър вариант заради изолационните си свойства, но ограничава топлината, която идва от съседите от долу, ако топлят с печка "чудо" зимата и има кофти звук, кънти на "кухо", когато ходиш. У нас съм сложил на пода 5 см, но аз съм на първия етаж и отдолу мазетата зимата са студени. Върху него, направих 5 см армирана замазка.
П.П.Обяснявам ти всичко това, за да разбереш допълнителните аспекти, когато избираш, какво да направиш.
Здравейте,

въпреки, че темата е доста стара реших да питам тук, а не да правя поредната тема.

Мой приятел има проблем с изравняване на нива между плочки и ламинат с денивелация с около сантиметър. Лошото е,че всичко вече е монтирано отдавна и няколко пъти са пробвали да му сложат обикновенна преходна лайсна, но тя винаги се разлепва.
Обсъдихме да му сложим такава за изравняване на две нива, но видях, че се захваща с дюбели, а отдолу има тръби, които не сме сигурни къде се намират. Има ли такива със залепване?
Може ли да ни дадете идея?

Предварително благодаря.
Chefo77 - майстор
Сменете монтажника на лайсната. Няма проблеми с денивелацията, а с монтажа. Подозирам, че се използва лепило, което не е за тази цел и/или не е подготвена основата както трябва.
nikolov333 - майстор
+1, а вероятно не ползват и точната лайсна. Има си такива предвидени за компенсиране на едносантиметрова денивелация..
Прикачен файл:
IMG_20181230_231241.jpg
Chefo77 - майстор
4 см дъга също върши перфектна работа, не е задължително да е показаната от теб. Дори и 3 см дъга обира 1 см разлика в нивата. Аз подозирам, че някой е решил да използва плоска лайсна и упорито се старае да му свърши работа. :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Изравняване на различни нива на под" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: