Много интересна и все по-често дискутирана тема.
tvashtar - помощник
Здравейте,

предстои ми да правя сух под с посипка (керамзит) в апартамент - 1 хол (±22 кв.м.), 1 стая (±17 кв.м.), кухня (±8 кв.м.) и коридор (±5 кв.м.).
Имам следните чуденки, за които ще съм много благодарен, ако някой може даде акъл!

1. Улягане на посипката - чета, че дребнозърнестата посипка 0-5мм уляга с 10%. В хола напр. имам разлики в нивото от порядъка на 3 см, как е най-добре да се процедира с изчисляването и нивелирането на нивото на посипката, за да има в крайна сметка равен под? Като гледам, посипката ще е на пласт някъде от 3см (при блакона) до 8-9 см.

2. Сегментиране на помещението – напр. дължината на хола ми е 5 x 4.3 метра, има ли смисъл от разделянето на тази площ с циментови майки на необходимото ниво за ограничаване на посипката и евентуално гарантиране на крайно ниво? Или пък това ще има по-скоро обратен ефект?

3. Мислех си да сложа 2 x 12.5 гипсофазери видифлор, в пдф-а на кнауф чета, че това би трябвало да издържи ±300 кг./1 кв.м. Това достатъчна сила ли е според вас? Ще имам отгоре на места тежки шкафове/библиотека. Може би пиано също така... Чудя се дали да не мина на вариант 2 x 10мм + 1x 12.5мм плоскости, за да ми е мирна главата? Какви са вашите наблюдения?

4. В момента имам един слой от 3-3.5 см пясък, на който беше нивелирано дюшемето. част от него ще използвам за подмазване на стените в долната част, където ще легнат ивиците вата (някой да може да препоръча каква вата?). Чудя се дали не мога да го оставя като подложка под посипката, за да не го изнасям? Или това ще компрометира равномерното улягане?

:?

Тема "Дилеми относно изпълнението на сух под по Кнауф" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: