Много интересна и все по-често дискутирана тема.
animi2006 - специалист
Здравейте! Имам кирпичена къща, като на вторият етаж подовете са на кирпич. Искам да направя сух под в стаите. Посипката трябва да е лека, но същевременно да поеме и денивелация от 10-12 см в едната стая, другата е по-равна. Плоскостите също не знам какви да бъдат - гипсофазер или OSB и какви са плюсовете и минусите на едните и на другите.

1. Не съм наясно каква посипка да избера в едната и в другата стая, в която е голяма денивелацията (посипката трябва да е възможно най-лека)
2. Какви да са плоскостите и защо да избера тях и колко да са дебели
3. Първи и втори слой плоскости трябва ли да се лепят при разминаването или може само с винтове

Отгоре ще е ламинат или балатум.
infomar - майстор
Аз съм използвал Циментова плоскост за вътрешно приложение Knauf Аquapanel indoor , 12,5 x 1200 x 2000 мм. и "ГИПСФАЗЕРНА ПЛОСКОСТ 1000/1500/10ММ KNAUF VIDIWALL"
- Първо нивелиране на пода с летви.
-Запълване на празнините с КАМЕННА ВАТА FIBRAN В-050. Целта е да няма среда за мишки, които може да влязат по някакъв начин под пода.
- от горе Циментова плоскост за вътрешно приложение Knauf Аquapanel indoor , 12,5 x 1200 x 2000 мм. или ГИПСФАЗЕРНА ПЛОСКОСТ 1000/1500/10ММ KNAUF VIDIWALL. Захваща се с винтове за гипсови плоскости. Има и други подобни плоскости на циментова основа със същата дебелина.
- над нея каквото си пожелаеш - ламинат или друго.

Методът е пробван от мен и работи.

п.с.
Циментовата плоскост Aquapanel Cement Board Indoor(Lighter. Easier. Faster.) е твърда и издръжлива плоскост за вътрешна употреба. Тя е изработена от агрегиран Портландцимент покрит с мрежа от стъклени влакна вградена в предната и задната част на плоскостта.
Краищата по ширина са отрязани прави, а надлъжните кантове са подсилени за допълнителна здравина (the EasyEdge®).
100% водоустойчива и устойчива на плесен и мухъл.
Негорима.
С ниски разходи за монтаж.
Плоскост за мокри и влажни помещения.
Екологична и щадяща околната среда.
Здрава, устойчива на удар.
Може да се разкроява, като се използва техниката “драскане и пречупване”.
Опростен, лесен монтаж.
Може да се огъва на цяла плоскост в сухо състояние до 1 метър радиус.
animi2006 - специалист
А летвите като рамка ли са направени или са свободностоящи? Обработени ли са срещу дървояд? Плоскостите на един ред ли са наредени или на два? Ако са на един, то не е ли малка тази дебелина от 12,5 или 10 мм?
чет авг 19, 2021 1:25 pminfomar написа:
Аз съм използвал Циментова плоскост за вътрешно приложение Knauf Аquapanel indoor , 12,5 x 1200 x 2000 мм. и "ГИПСФАЗЕРНА ПЛОСКОСТ 1000/1500/10ММ KNAUF VIDIWALL"....
Мнението е модерирано съгласно т.11 от Общите правила за ползване на форума: В цитатите включвайте само тези части от мнението на потребителя, които коментирате. Не цитирайте мненията, които се намират непосредствено преди вашето. Изключение се допуска, ако вашето мнение е първо на следваща страница в темата.
infomar - майстор
Разбира се е добре да се обработят летвите. При мен са сковани като скара и нивелирани. Плочите са на един ред - много са здрави и прецених, че един ред е достатъчно. Опората от долната страна е през 60 см. По-добрият вариант е с циментова плоскост за вътрешно приложение Knauf Аquapanel indoor. Гипсофазера само за малки площи от 2-3м2.
Аз не съм професионалист, а любител. Сам си правя нещата, като се съобразявам до колкото мога с по-умните от мен.
Добре е да вземат отношения тези които си вадят хляба с подобна дейност.
animi2006 - специалист
Благодаря!
чет авг 19, 2021 6:10 pminfomar написа:
Разбира се е добре да се обработят летвите...
Мнението е модерирано съгласно т.11 от Общите правила за ползване на форума: В цитатите включвайте само тези части от мнението на потребителя, които коментирате. Не цитирайте мненията, които се намират непосредствено преди вашето. Изключение се допуска, ако вашето мнение е първо на следваща страница в темата.

Тема "Сух под върху кирпич - втори етаж" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: