Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Globe - специалист
Здравейте :-D
Другия месец завършвам ремонт в една от 2-те ми стаи и обмислям сам да си монтирам ламината. Прилично сръчен и педантичен съм и за това реших да се заема сам с това. Понеже ще имам монтаж не само на пода стигнах до извода ,че така или иначе ще трябва аз да си режа ламели.. Та по-добре направо да се заема с всичко.. Въпроса е с кое най-добре и хубаво се реже ламината? Загледах разни гилотини и среза изглежда доста добре ,но в действителност така ли е? Wolfcraft LC 600 и някаква на Logoclic ми изглеждат прилични за суми около 100 лева. Дали си заслужават? Попадна ми и такава продавана в Лидъл, а с моя опит с Парксайд инструментите съм стигнал до извода,че някои си заслужават много! Вариянта с гилотина заради безпраховото рязане ми хареса много като идея ,но дали е най-удачно? Иска ми се да правя много гладки срезове без назъбване. Стаята е около 20 квадрата ,но на пролет ще правя ремонт и в другата и там имам още толкова. Реално парите за монтаж мисля че са добро вложение в инструмент. Бих дал до около 150 лева за тази цел. Ламината който ще се реже е 8мм (за сега ,ако не харесаме друг.. ,че вече поне 10 пъти ходим да гледаме.. :-D :? :rolleyes: :rolleyes: )

Допълнителния въпрос е по-скоро съвет за монтажа.. Понеже ще монтирам до под прозорците (по стената) ,които са на 90см от пода се чудя как да го направя най-удобно. Реденето ще е вертикално ,защото ще следвам посоката на ламелите на пода. Дали да сглобявам по 2-3 ламела и да ги лепя така или да сглобя всичките и да ги изправя направо на стената? Може да ги прихвана отзад и с нещо тънко ,за да останат сглобени? Например тънка "щина" от фазер или подобно?! :shock:

Другото което сме измъдрили с моята мома е "петно" от ламинат на стената зад телевизора. Там ще ги подпра с нещо от земята при лепенето,защото ще започват от 1 метър ,но се чудя дали на 2-ри или 3-ти ламел падащ се зад телевизора да не ударя по 1 дюбел?

Поздрави :prayer: :prayer: :partyman: :partyman:
пишман_майстор - майстор
Аз не съм спец, така че съветите ми може преспокойно да се пропуснат. Ползвал съм гилотина на Волфкрафт, има плюсове, минусите са повече , срезовете стават едни "одъвкани" . Преминах да пендула с изтегляне и зеги с "обратен" нож за криволинейните срезове ( тук често с шаблон ) . Ползвам също за надлъжните срезове монтажен циркуляр.
За лепене по стени, не съм го правил, но предполагам с добро монтажно лепило, стига основата да е добра, ще стане.
MamaMy - майстор
Аз съм ползвал ръчен циркуляр и зеги. И за двете си трябват специални инструменти. Дискове за ламинат с твърдосплавни пластини и много зъби. Ножчетата за зегито са без чапраз с обратни зъби и са си пак специално за ламинат.
Globe - специалист
MamaMy написа:
Дам.. Видях ,че има специални дискове за ъглошлайф , ножове за зеге и т.н за ламинат и съм ок да си купя ако свършат работата безгрижно :) Надявах се гилотината за рязане да е достатъчно добра заради безпраховото.
чет сеп 15, 2022 9:18 pmпишман_майстор написа:
Мерси за обратната връзка. Надявам се и други ползвали гилотина да споделят :) За ламината на стената ще ми трябва хубав срез.
Иначе ще използвам Титан + Пу за монтажите на стените.
nikolson - майстор
пет сеп 16, 2022 9:52 amGlobe написа:
х ,че има специални дискове за ъглошлайф
[-X [-X [-X [-X [-X [-X [-X
Chefo77 - майстор
Никакъв шлайф с циркулярен диск!!!
Зеге със стандартно ножче за дърво - режеш наобратно и всичко е ОК. За стената пак режеш наобратно, но дооформяш с шлайф и ламелен диск. И винаги можеш петното да го налепиш на пода върху парче ОСБ, да го обработиш, оформиш - и после да го хванеш с винтове към стената :wink:
Иначе лепенето на стената - с лепило на пяна + ПУ.
Гилотината на теория е добре, на практика неразумна инвестиция със силно ограничено приложение. Не може да реже заобляния, нито каквито и да е форми - само прав срез. И долният край е сякаш сдъвкан, къса го. Ако си от Варна, ще ти дам да си свършиш работата, после ще ми я върнеш - пък ти си купи зеге, ще ти е по-полезно в последствие :)
schuldiner - майстор
Предупреждението си важи, но сигурно имат предвид специален = универсален диск. Върши много добра работа. Оформям вагонна шарка и дървени первази с такива, обаче разходът на дискове кърти - горе-долу един диск на метър и половина ряз за 1,2 см дъска. С ламината може да е по-добре.
Globe - специалист
Специалните ножчета за ламинат имат ли смисъл? Така и така трябва да си взема някакви .. Гледам че има на Бош за ламинат?
Относно вертикалното редене под прозореца, както по-горе писах: Дали да сглобявам по няколко ламела и да ги лепя, като изчакам да стегне за следващите или да ги наредя всички и да ги хвана на нещо и цялото да го изправя и залепя :) :D

Тема "Рязане на ламинат + допълнителен въпрос за монтаж" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: