Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Здравейте,

ситуацията е следната - цялостен ремонт на апартамент стара тухла. Плочите са доста тънки - би трябвало да са 10 сантиметра, но май са малко по-тънки. Съответно провиснали в средата. При лек подскок пружинират, абе не изглежда добре работата. Сградата е стара тухла, 60те години е строена, малка кооперация на 4 етажа. Плочите на всички стаи са на едно ниво, но плочата на коридора е на различно ниво във вертикал. Тоест плочите в апартамента започват от 2.90 метра и свършват на 3 метра, а тази в коридора започва на 3 метра и свършва на 3.10 метра. Стаите бяха на естествен паркет, под него греди със сгур между тях и наковани дъски отгоре, върху които беше паркета.

И сега са многото въпроси :)

Доколкото разбирам при толкова тънки плочи нямам друг вариант освен пак греди. Изравняването със замазка само ще натежи, а няма да заздрави плочите, нали така?
Смятам да са греди, между тях каменна вата (или друг вид вата?), отгоре шперплат или OSB и върху него паркет. И тук са първите въпроси:

1. Гредите просто се поставят без да се закрепят за стените или пода, нали така? Поне това разбрах от четеното на форума. Съответно се нивелират с подложки от дърво. Там където опират в стените не е лошо да се сложи гумена лента за уплътняване?

2. Ватата - каменната ли е най-добър вариант за топло и шумоизолация?

3. Шперплат или OSB. Мисля да е 21 милиметра дебело, като знам, че шперплат е по-добре, тъй като е водоустойчив и не раздува, но разликата в цената е доста сериозна. Какви други предимства има шперплата пред OSBто? Чудя се дали да не сложа шперплат там където ще е кухнята, ако евентуално нещо протече, а спалните и останалата част на хола да е OSB.

4. Скарата от греди са само успоредни греди, не трябва да им свързващи между тях за да стане решетка, нали?

Коридора с по-високата плоча е около 1.5 метра широк и през него трябваше да мине канал по пода - мръсен канал за кухня. Предполагах, че там плочата е по-високо защото е по-дебела и ще може да мине канала. Оказа се, че не е така и съответно не мога да изкопая достатъчно плочата и ще трябва да вдигна пода за да събера канала. Да кажем 3-4 сантиметра от плочата и още 3-4 сантиметра вдигане на ниво (тръба Ф50 и 2 сантиметра наклон). Тоест разликата в нивото преди настилки между коридор и стаи ще стане не 10 сантиметра както е сега, а 14 сантиметра. Съответно ще трябва да сложа по-дебели греди. Мисля за греди 8х12, като 12 сантиметра да е във височина. И 2 сантиметра шперплат (ОСБ) за да стане общо 14 сантиметра. Проблем ли е, че гредите ще са провоъгълни, а не квадратни и бъркам ли някъде в тези разсъждения и план?

И последната (за сега) драма :) Няма ТЕЦ, единственият вариант за отопление е на ток. Тока е трифазен, та ток има колкото искаш. Ще слагам подово отопление, като не водно подово, а от тези на ток с инфрачервено затопляне. Реално нямам друг вариант за отопление, та ще е подово. Обаче искам паркета в стаите да е трислоен естествено дърво, а в коридора плочки.

Гледам какви ли не сайтове с уж данни за топлопроводимост на трислоен паркет, но всъщност при инфрачервено подово то топлопроводимостта ли е правилният показател или нещо друго трябва да гледам? Някой правил ли е такова упражнение - инфрачервено подово под трислоен паркет 14 мм и дали пропускливостта на дървото е достатъчна?

В коридора пък искам над канала някаква армирана мрежа поне (все пак малко ще съм изкопал плочата), съответно колко ще вдигне нивото това? Армирана мрежа със замазка, лепило за плочки и самите плочки колко общо трябва да излязат като дебелина? Това ми е важно за да знам колко да са дебели гредите в стаите, искам да е на едно ниво целия под навсякъде.

Евентуално в коридора, ако дебелината е проблем мога да заместя плочите с LVT настилка, която е доста по-тънка и от там мога да спечеля около сантиметър поне.

Ще съм благодарен за съвети и помощ.

Благодаря!
prascho - майстор
Може да направиш сух под в стаите - керамзит (побългарения вариант на посипка на Кнауф, с която да изравниш нивото; поне 35мм трябва да е в дълбочина) + два слоя по 10мм гипсфазер. Между посипката и гипсфазера може да сложиш и XPS с якост >= 300kPa. Под посипката е желателно да се сложи паробариера (дебел найлон върши работа). Ако коридорът е тесен нещо друго.

https://www.knauf.bg/web/files/richedit ... f13-bg.pdf
https://napravisam.net/?p=8823
https://www.austrotherm.bg/produkti/aus ... -top-30-sf
https://www.austrotherm.bg/produkti/aus ... -top-30-gk


П.П. Подово и дървена скара (без значение дюшеме/OSB) не ми се връзва. Иначе като цяло правоъгълни греди обърнати с късата страна нагоре е добре за дървена скара.

Тема "цялостен ремонт - драми с подовете" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: