• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Привет на всички!
Селска къща, ползва се сумарно 1 месец годишно; стаята е 3,60х3,60м; гредите са тотално изгнили, както и дъските - направо ще се изхвърлят.
Ще се запази принципа на съществуващия под - гредите са 12х12см през 60см, новите ще легнат в старите легла, с една напречна в средата на пода, която е с подпора (новите ще бъдат също 12х12см чам – други при нас няма).
Първоначално смятах дюшемето да бъде от два кръстосани слоя кофражен шперплат х15мм, но се оказа, че при нас се предлага кофражен шперплат само 21мм и се наложи промяна в плана: долния слой ще бъде кофражен шперплат 21мм, а горния слой - OSB 11мм. Фугите за разширение между всеки слой и стената ще бъдат между 5 и 10мм (няма как да постигна точно число – стените не са съвсем прави).
Въпросите са няколко:
- Удачен ли е този „сандвич“ - кофражен шперплат 21мм + OSB 11мм по отношение на дебелините?
- Разстоянието за фугите за разширение между слоевете и стените приемливо ли е, или трябва да се увеличи/намали?
- Между отделните листове в слоя (както за шперплата, така и за OSB-то) трябва ли да се оставя разстояние или се редят възможно най-плътно?
Ще бъда благодарен за мнения, предложения и съвети, но най-вече ме интересуват отговорите на горните въпроси.
ivanovbg - майстор
То зависи от мебелите, да не са с тънки крачета. Аз бих сложил двоен кофражен шперплат, то едно дюшеме е 3,5 -4,5 см и си е дърво.
съб авг 12, 2023 11:08 pmivanovbg написа:
Аз бих сложил двоен кофражен шперплат, ...
Ами аз така смятах, ама като не мога да намеря в региона кофражен х15мм; ако сложа два пласта х21мм кофражен - това са 380-400кг още на старта. А и дебелината ще дойде 42мм, а ако на жената й се прииска ламинат ще отиде на 55мм.

А за разстоянията какво мислите?
ivanovbg - майстор
Тъй като този под го правиш за поне 40г напред, чама не ми се струва добра идея, еле пък ако не е обработен под налягане. Да не говорим, че едва ли е и сух. Това че при вас няма друго, не значи, че другаде също няма. 200-600лв повече за материал едва ли ще те бутнат, а баш да се пенсионираш и пак да правиш същата галимация няма да е добре Иначе като разстояние е ок.
нед авг 13, 2023 3:54 pmivanovbg написа:
...чама не ми се струва добра идея, еле пък ако не е обработен под налягане.
Не е обработен с нищо; мислех да мина гредите с Bochemit Optimal Forte App.

А между отделните парчета кофражен/OSB вътре в слоя оставя ли се разстояние?
ivanovbg - майстор
Не знам. Според мен се наставят върху греда и не трябва да се оставя.
Все някъде обработват греди за покрив. По добре ги дай да ти ги импрегнират. Хем по качествено, хем по евтино ще ти излезе. За по качествени материали и обработки пари не се жалят. Примерно ме посъветваха плочките за подово да ги залепя с ЦМ17 на Цирезит. Сина почна да го тъни с някакви други лепила, уж почти същите по спецификация, но с 4-5 лв по евтино. Казах му- 20чувалчета ни трябват. По 5лв икономисваш 100 лв и ако след време се появи някакъв проблем, почне да се отлепват или спукат заради лепилото ще ти струва повече от тези 100 лв. икономия. Помисли малко и се съгласи.
Благодаря за инфото!
нед авг 13, 2023 5:10 pmivanovbg написа:
...Помисли малко и се съгласи.
Изобщо не оспорвам; импрегнацията щеше да ми излезе около 100лв (и то ако искат да платя 1м3 като минимално количество за импрегниране), т.е. нищо на фона на цялата дандания, обаче в Хасково не можах да намеря доставчик, който да предлага тази услуга (това ми беше втория въпрос след въпроса дали предлагат греди).

А във фугите м/у шперплата и стената пяна поставя ли се? Не че пяната е особено пластична, но все пак?
ivanovbg - майстор
След импрегнацията гредите по малко измятат. Съдя по покрива на комшията и моя

Ако не искаш да ти се рони отгоре уплътни с пяна, но не разширяваща. Да не мислиш, че шперплата за кофраж много попива влага от въздуха и се раздува?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
чет авг 10, 2023 7:53 pmbojidar13 написа:
...гредите са тотално изгнили, както и дъските - направо ще се изхвърлят.
...
ТОВА ЗАЩО СЕ Е СЛУЧИЛО?
  • 1
  • 2

Тема "Смяна на под (гредоред)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: