Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Damyanof - помощник
Здравейте,

Пиша за втори път с молба за идеи, първият път ми помогнахте, надявам се и сега.

Правя ремонт на кухня(сам), съотвено смяна и на плочките. Всичко е готово, освен плочките, където имам казус. При махането на старите излязоха без лепилото, което очаквах. Лепилото се маха относително лесно с СДС длето. Проблемът е, че на места замазката хлопа и там тръгва заедно с лепилото.

Тук идват размислите и страстите. Дали да махна всичко включително и замазката, но не знам дали лесно ще излезе на здравите места. Дали да закърпя проблемните зони, като сложа малко повече цимент във варовия разтвор за да дръпне по-бързо, че гледам за лепило препоръчват да се лепи 10 дена след замазка. Замаската на местата където се разкърти е около 1см, на други 1.5см. Спрях с махането на лепилото, за да реша какво да правя първо.

Ако махна замазката, от една страна ще падне нивото на кухнята, което е ок, тъй като съм решил да сложа плочи 120х60, съответно ще глътнат малко повече материал, а и самите те са 2мм по-дебели от сегашните. От друга страна не знам, колко равна ще е плочата отдолу и ще ми е по-трудно, тъй като ще се наложи да ползвам дубелослойно лепило. Бонус, че плочките ще дойдат на нивото на хола по-лесно.

Ако оставя замазката, махна само лепилото и закърпя проблемните зони ще ми е по-лесно за лепене - ще ползвам тънкослойно лепило. Въпреки това, заради големите плочи, нивото ще се вдигне спрямо хола. Не ми е проблем имам една буферна зона при влизане (където е била вратата) и ще мога да обера деневилацията. Няма да е най-красиво, но не ми пречи толкова.

Изключено да правя пак замаска. Да майките седят и ще ми е лесно, но това означава забавяне още седмица, и е възможно да ме изгонят от нас :rolleyes:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Значи, лаик си и ще слагаш плочи 120/60? Доообре
Бих махнала всичко и тогава ще го мисля. Ако новият под е 5-6мм по-ниско, няма и да се усети...
Damyanof - помощник
И аз на там клоня.

Лаик съм, вярно е, но с четене, внимаване и планиране смятам че ще се справя. Нагледах се на майстори по предишните ми ремонти, затова реших да си го нарпавя сам. Имам известен опит, но разбира се нищо професионално. Целта ми е здраво залепена плочка, като не очаквам перфектно изпълнение, разбира се. Взел съм си система за нивелиране, за да си помогна и така.
Димитър Димов - специалист
И аз съм от неразбиращите,но някъде бях чел че колкото е по-голям размера на плочките толкова са по-криви.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
И аз така. Качеството бе същото (не мога да си позволя златните Майстори), времето бе същото (дето ще да ги наглеждам какви глупости творят), парите от левия в десния джоб, та така
Но 120/60 най-малкото не мога да я вдигна и сложа качествено
Успех!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет май 17, 2024 10:11 amДимитър Димов написа:
И аз съм от неразбиращите,но някъде бях чел че колкото е по-голям размера на плочките толкова са по-криви.
Мамин Златен и що така
Damyanof - помощник
Ще имам помощ, няма да съм сам. Подготвил съм се и с големи вендузи 🙂
Обичам големи "плочки", съвсем лаишката.
https://photos.app.goo.gl/hyoti1YTtkfPfQVq8
Очаквам аплодисменти от Чапарини.
Хора с добра основа могат да се справят с всичко.
Damyanof - помощник
Нов проблем изникна. Махнах замазката и се отвори чудна повърхност за лепене. Малко меравности тук-там, но нищо страшно. Продължих нататък и греда. В едната страна на стаята/кухнята започна да се отваря една хубава яма. Явно преди е имало тераса, или неща подобно, защото е по продължението на цялата стена, някъде 1х3 метра. Замазката излиза направо със някакъв сух пълнеж и денивелацията е около 6-7см.

Препоръчайте какво да правя, моля. Изникват ми няколко варианти. Да пълня с бетон и да ползвам за пълнеж старата замаска е един вариант, но не искам такива тежки решения. Мислех си евентуално бетон, газобетон 5см и да замажа. Или пък и аз да пълня със сух материал и да правя замаска. :rolleyes:

П.П. Или да ползвам перлит или друг лек пълнеж?

Очевидно, че няма да застъпвам с плочка между двете човърхности, защото сигурно ще се слегне новото. На всичкото отгоре там ще е кухненското.

Изображение
Изображение
Последна промяна от Damyanof на пет май 17, 2024 9:25 pm, променено общо 1 път.
chapara - майстор
пет май 17, 2024 11:32 amТрифон П.Трифонов написа:
Обичам големи "плочки", съвсем лаишката.
https://photos.app.goo.gl/hyoti1YTtkfPfQVq8
Очаквам аплодисменти от Чапарини.
Хора с добра основа могат да се справят с всичко.
Аплодисменти имаш, но като шарка не е мойто, модерно е , но до кога.
В тая тема иначе неам нервиии, да пиша.
Дали да закърпя проблемните зони, като сложа малко повече цимент във варовия разтвор за да дръпне по-бързо,
Последна промяна от chapara на пет май 17, 2024 10:28 pm, променено общо 1 път.

Тема "Нови плочки, стара замазка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: