Много интересна и все по-често дискутирана тема.
kalin72 - майстор
Здравейте, имам една стая, първоначално беше навес, но сега е с дограма, изолация на стените, на тавана, и на дюшеме, под което има фибран, но не особено плътно нареден, и въздух, тоест, стаята е повдигната над терена. Искам да изолирам пода, защото стаята се ползва основно от деца, за игра.
Ще затворя частта под пода с тухли, за да няма циркулация на студен въздух (но дали няма направя по-голяма поразия, мухъл - има подпочвани води) и ми се иска отвътре вършу дюшемето да сложа нещо, което топли.
Мислех за корк, директно налепен. Мислех и за фибран 2 см и отгоре нещо друго, пак топло...мокет?
Някакви идеи от вас?
chapara - майстор
Е, с фибрана от горе, със сигурност ще направиш поразия.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср окт 02, 2024 8:55 amkalin72 написа:
... дюшеме, под което има фибран, но не особено плътно нареден, и въздух, тоест, стаята е повдигната над терена. Искам да изолирам пода...

Я пак опиши слоевете, подробно. Почни отгоре-надолу или отдолу-нагоре, например земя/плоча/въздух...
kalin72 - майстор
Отдолу нагоре:

Земя
30-40-50 см въздух
дървена скара с фибран между ребрата, но тъй като оригинално строителството беше за просто навес, фибрана не е положен плътно между ребрата
дюшеме

Това е.
Калине, ако има влага, то скарата ще даде фира.
Сега намятай някакъв дебел килим или мокет!
Ако искаш да стане като хората, напред във времето трябва да си плануваш изриване и започване наново.
Ако няма влага- пей сърце.
Корк бих сложил само ако основата си заслужава.

пп. Спомням си един случай, по време на тренировъчна спасителна акция.
Трябваше да свържа две помощни въжета, за да су получи нужната дължина.
Свързах с единичен тъкачески, за по бързо, вместо двоен.
В последствие въжето се оказа носещо- носилка с "пострадал".
На анализа беше отчетено като грешка.
Правете нещата както трябва, за да не ги правите втори път, най малкото!
kalin72 - майстор
Влага няма. Или и да има, е далеч от дървените греди на пода.
За съжаление този навес-стая ми излезе златен...не като пари, ами като време, като идеи, променяни през седмица...сега ще трябва и покрива да сменям с термопанели, защото в момента е с поликарбонат, разбира се, изолиран отдолу, но все пак...та двойна, че и тройна работа си отворих.
Ето снимки.

Прикачен файл

20241002_125023.jpg

Прикачен файл

20241002_125329.jpg

Прикачен файл

20241002_125033.jpg
А, то проветриво!
Килимче/мокетче бих постлал, а при удобно време и желание/хъс, може да се вдигне дюшемето и отдолу вече както трябва.
Работа си е, та ще си го решаваш.

пп. Тези настилки, които се виждат на снимката, също са с доста добри изолационни качества.
kalin72 - майстор
Че няма да вдигам дюшемето, няма...застъпено е в краищата от изолацията на стените...
Но да, ти даде идея за тия гумирани настилки...имам и един кладенец вграден вътре, вижда се на снимката отвън, и от бетона му лъха студ, мисля да го облека с нещо...
Благодаря, Трифоне, идеята за гумираната настилка ми харесва :)
Обаче цената идва като цената на коркова настилка....
През 30см мога да пролазя, на 40 мога да работя, а на 50 е пей сърце.
Ти си по корав, но ако намериш някой като мене, може значително да се подобри положението и отдолу. Правил съм разни неща под каравана, та ми е познато.
Перник не беше ли миньорски град?!
stefanjor - специалист
Това също е вариант- особено че помещението ще се ползва от деца.
Не съм сигурен само какви са му изолационните характеристики.

Прикачен файл

tatami.jpg
tatami.jpg (19.57 KиБ) Видяна 1907 пъти

Тема "Топла настилка върху дюшеме?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: