Много интересна и все по-често дискутирана тема.
doskata - помощник
здравейте, хора,
надявам се да съм в тематичния характер на директорията на форума и искам да питам за съвет и насоки. усвоявам балкон към кухнята и пред мен е предизвикателството изравняване на пода. нивата са различни, балкона и мозайката му са 5-6 см под нивото на кухнята. балкона е "външен" и за да се олекото замазката, архитект ме посъветва да залепя фибран 2-3 см. как да го залепя?! може ли само с някакво лепило, за да не се надига? това е основният ми въпрос, но др идеи и съвети са добре дошли по изпълнението!
аз мисля да наредя фибрана на ленти, за да може мазилката да стъпи на мозайката отдолу през някакво разтояние и да сложа отгоре за вс случай и 8мм арматура... колко да са широки парчетата фибран и през колко см да са наредени, за да не се напука мазилка отгоре с времето, все пак ще е кухня и ще се ходи и сяда там често :-D

прилагам снимки, за да илюстрирам, на който не му става мн ясно само от думите ми. мн мн благодаря предварително!
всъщност фибрана добра идея ли е? хъхъхъ

Прикачен файл

IMG_4760.jpg

Прикачен файл

IMG_4757.jpg
chapara - майстор
На скоро играна ситуация. До тук казаното е погрешно, т.е. ивици от фибран. Започвам с лепенето. За него, пистолет за пяна и пяна за лепене, малко раздувна. И дюбели (може и без тях еветуално, 8см.), за топлоизолация. Фибрана се лепи с пяната. Пяната се нанася на фибрана на ивици през 5-8см., изчаква се 5мин. и се лепи на обезпрашения под плътно. Ако се налага може с парченца, както и само с пяна да се попълни всичко. След 2часа може да се поставя метална мрежа която се прихваща с дюбелите към пода. Условието е да има абсолютен минимум от. 4см. замазка. Хубаво е да е готова суха поради това че има фибри в нея срещу напукване.

А изолация на тавана?
За външна такава няма да питам, тя е задължителна.

Успех.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не знам кого наричаш "архитект"

Какво ще е крайното подово покритие?

Тъпнята с рязане на фибрана на ленти няма да коментирам

Какво стана с надигнатите плочки и с таванния климатик?

Правилният раздел е "изолации". но това няма значение, една шепа народ сме и покриваме навсякъде
вт дек 10, 2024 11:52 amchapara написа:
... Започвам с лепенето. За него, пистолет за пяна и пяна за лепене, малко раздувна. И дюбели (може и без тях еветуално, 8см.), ................ След 2часа може да се поставя...
Чапи, с тези уточнения, които и както ги правиш, сигурен ли си, че си прилагал препоръчаното.
На мен ми изглеждакато четено и запомнено.

Не след два часа! След 15-20 минути не може да разлепи листа цял, без да го начупи.
stefanjor - специалист
вт дек 10, 2024 11:22 amdoskata написа:
здравейте, хора,
Не е по темата или поне не директно, но ще е добре да използваш бутона Shift на клавиатурата от време на време.
Колкото и да не ти се вярва това придава малко повече тежест на поста.
Благодаря.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт дек 10, 2024 1:34 pmstefanjor написа:
вт дек 10, 2024 11:22 amdoskata написа:
здравейте, хора,
Не е по темата или поне не директно, но ще е добре да използваш бутона Shift на клавиатурата от време на време.
Колкото и да не ти се вярва това придава малко повече тежест на поста.
Благодаря.
Тежестта в твоя пост е 100% в шифта, гледам
stefanjor - специалист
вт дек 10, 2024 1:51 pmn_a написа:
Тежестта в твоя пост е 100% в шифта, гледам
Така е- казвам го още в самото начало :cool:
doskata - помощник
вт дек 10, 2024 11:52 amchapara написа:
На скоро играна ситуация. До тук казаното е погрешно, т.е. ивици от фибран. Започвам с лепенето. За него, пистолет за пяна и пяна за лепене, малко раздувна. И дюбели (може и без тях еветуално, 8см.), за топлоизолация. Фибрана се лепи с пяната. Пяната се нанася на фибрана на ивици през 5-8см., изчаква се 5мин. и се лепи на обезпрашения под плътно. Ако се налага може с парченца, както и само с пяна да се попълни всичко. След 2часа може да се поставя метална мрежа която се прихваща с дюбелите към пода. Условието е да има абсолютен минимум от. 4см. замазка. Хубаво е да е готова суха поради това че има фибри в нея срещу напукване.

А изолация на тавана?
За външна такава няма да питам, тя е задължителна.

Успех.
Супер, мн благодаря. Архитект ми каза, да не се занимавам да режа и редя итонг, каквото ме посъветваха едни майстори преди него. Целта е да се олекоти тежеста, защото разликата в нивата е мн голяма.

Ще действам с пяна на ивици през 5-8см, както казваш, @chapara! Ще си купя и мерална мрежа. Т.е. да не си играя да режа фибрана на парчета, няма смисъл?

Замазката отгоре ще е цимент + трошляк и ще е индустриялен шлайван бетон. Тя ще е и крайния под в цялата кухня. Това с фибрите май ми харесва като идея, да купя и добавя. Пак благодаря.

Шифта предполагам прави големи букви :rolleyes:

Тема "Лепене на фибран на пода под мазилка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: