• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Здравейте,

демонтирах старо дюшеме със згурия под него. Трябва да нивелирам три помещения на втори етаж със слаба стоманенобетонна плоча, поради което търся лек и сух вариант, върху който да сложа ламиниран паркет.

Идеята ми към момента е ползвам 5х5см греди, които с клинове да повдигам на нужните места, върху които да захвана OSB плоскости. Въпросите ми са няколко:
  • 5х5см достатъчни ли са? Неравностите варират между 1 и 8см., най-близо до нивото на коридора са далечните ъгли на стаите, след което сравнително плавно "провисването" се увеличава.
  • Нужно ли е да направя "мрежа" от гредичките, или е достатъчно да са успоредни (през колко см)?
  • Мислех си за 15мм OSB, или 2х9мм наредени наобратно, за разминаване на фугите и по-равномерно разпределение на натоварванията (помещенията ще са спални). Кой вариант е по-удачен?
  • Ако са 2х9мм има ли смисъл да заложа 2мм подложка между двата пласта с цел обезшумяване?
  • Какви фуги да заложа между OSB плоскостите (отново с цел обезшумяване)?
  • Плаващ ли да оставя пода, или да захвана гредите по някакъв начин към плочата?
  • Какъв друг лек вариант мога да ползвам?
Благодаря предварително на отзовалите се с мнение.

п.с. става въпрос за стара двуетажна къща, топлоизолацията не е въпрос, тъй-като и двата етажа ще се отопляват.
чет мар 27, 2025 1:22 pmchapara написа:
https://youtube.com/shorts/TbmnjeMRdk8? ... CQVfsj4HI2

https://toplivo.bg/produkti/Stroitelni- ... a-DITRA-25
Изглежда много добре, но ще полагам ламиниран паркет отгоре.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср мар 26, 2025 6:59 pmstratoss написа:

[*] 5х5см достатъчни ли са? Неравностите варират между 1 и 8см., най-близо до нивото на коридора са далечните ъгли на стаите, след което сравнително плавно "провисването" се увеличава.

Планиметрията тук ми убягва. 1-8 не виждам как се изравняват с 5... Не че съм баш математик
Неравности или наклони? Цялата работа ми прилича на нужда от заравняване, да се изпълнят вдлъбнатостите, до нивото на изпъкналостите
После
OSB и паркет, без 'гредички'
chapara - майстор
Тук има много дърводелстване и правене на клиновидни греди, а не тук там подложки че ще е такова люляне после, като чели си на кило първак.
Относно клиповете които пуснах, такова изпълнение важи абсолютно и за ламинат, но се изисква ювелирна работа. Само мерак няма да помогне. Трябва да станеш целия в талаш😉
Умишлено повдигнах темата че си заминаваше поради подредбата на четене във Форума.
Може би е вариант и да взема греди на 8см височина и с лазер да бележа необходимото ниво, после на циркуляр да сваля излишъка? Подът е сравнително гладък, но няма да е проблем да го мина с тънка саморазливна замазка за идеална гладкост, въпросът е - има ли нужда?

Не става дума за неравности, по-скоро наклон. При вратите имам около 8см до плочата на стаята, като в далечният ъгъл почти се занулява. Тук-там има малки участъци с "пропадане" от 5-6мм. Имам достатъчно височина да повдигам пода до 10см над текущото ниво на коридора, понеже още нямам монтирани врати, отворът е достатъчно висок, а до тавана имам 2.6м., така че приемам всякакви идеи за лека, достъпна и сравнително равна конструкция, върху която да мога да заложа ламиниран паркет.
walko - специалист
Преди 15-тина години в тази тема намерих някои интересни насоки и идеи.
Може да е полезна и на теб. Успех!

viewtopic.php?t=35021
chapara - майстор
Идеята е друга. Зависи и от крайната настилка. Върху ОСВ то саморазливна, за полагане на твърди настилки, може да се налепи и винил. Ето аз какво правя в гредоредова къща на селската ми вила.

Изображение
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Изравни нивото със замазка, отгоре тънко OSB за разкош и отгоре ламината.
Вариантът със замазка не покрива критерия за лекота на конструкцията под ламината.

Саморазливна върху OSB-то, интересен вариант, с който да покрия неточности при нивелирането на "майките". С какво би се грундирало, за да не изпие водата твърде бързо?

Варианта с пясъка го прочетох, но търся максимално олекотен вариант.

Ако заложа "майки" 5х10, които към края на стаята да са реално ~ 5x5, с разпънки през 60-80см и един пласт OSB3 15мм, достатъчно здраво ли ще бъде според вас? Чудя се дали има смисъл от битумна уплътнителна лента под майките, с цел евентоално стопиране на шума към долният етаж?

Каква фуга да оставя между плочите OSB, да поема линейните разширения? През колко см да хвана OSB-то към "майките"? Самите "майки" имат ли нужда от закрепване към бетона?
  • 1
  • 2

Тема "OSB върху греди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: