Работа с гипскартон за напреднали.
kozl - майстор
gvasilev написа:
Здравейте,

Имам един въпрос. Живея в стара къща, на 4 етажа. Къщата е строена 29г, като е била 3 етажа и после е дострояван 4-тия. Аз съм на първия етаж, над мазето. Миналата година правих ремонт и разширих едно от помещенията, бутайки две стени, по 1 ред тухли. Взех планове от общината, но от тях нищо не се разбира. Няма бетон нито стомана в тази конструкция, освен това е ъгловидна, не е квадратна. Бях я облепил с гипсокартон. Това което забелязах е, че в горната част на тази "колона" се засичат два трегера под 90 градуса. Какви биха ми били опциите? Дали може да се бутне(съмнявам се)? Дали може да се подмени със стоманена колона. Какво бихте ме посъветвали?
Този план, който са ти дали от общината е кофражен план на стоманобетонава к-ция, а ти пишеш, че няма нито бетон нито стомана. Следователно това, което са ти дали не е достоверно.
gvasilev написа:
Не съм сигурен, че са трегери, на такива мязат. Две метални релси са, засичат се под буквата Г една в/у друга. Разстоянието от "колоната" до стените е 3м от едната страна и 1.5м от другата. Според една приятелка, архитект, това не носи. В апартамента над моя, такава колона, стена - няма! Въпросът е, какви са тея метални релси горе...
На ул."Цар Симеон" 212 махнаха една релса и къщата я няма вече. Щом има релси те носят най-вероятно дървен гредоред.
Какво означава "по един ред тухли"? Стена 1 тухла е с дебелина 25 см. Стена 1/2 тухла е 12 см. Щом като си съборил стените и не си сбрал двата етажа, може да се предположи, че стените не са били носещи за гредореда. Е а тогава какво носи - вероятно металните релси. По принцип такива преустройства се правят с конструктивно становище. Ти имаш ли такова? И изобщо каква е тази безумна смелост да събаряш стени без да си компетентен?
gvasilev - помощник
Този план, който имам не е от моя етаж. Не знам си коя година, къщата е достроявана. от 2 на 3 етажа. Плана, който съм качил тук е за този 3-ти етаж.

Когато бутах стените, извиках инжинер конструктор и той каза, за стените не епроблем но да оставим ъгъла. Това и направихме. Не държа да я бутам, искам само да я стесня. Бутането просто беше най оптималния вариянт за краиния проект.

Благодаря мн за мнението.
kozl - майстор
Ако това е вярно, значи третия етаж е строен законно с "Разрешение за строеж" и с всички законно навързани процедури и това е причината в общината да имат такъв план. Ти си правил преустройство, но опасявам се незаконно. По този начин не си създал никакъв документ никъде. Дошъл специалист видял казал. "Казана дума хвърлен камък" - няма следи, няма история.
Освен кофражния план ще е необходим и арматурен такъв. Тогава може да се окаже, че гредореда е ползван за кофраж и над него има стоманобетонова к-ция, при което гредореда може да бъде свален (ако вече не е и са останали само металните греди). Но м-у план и изпълнение има разлики. За това по закон се изготвя "ЕКЗЕКУТИВ". Едва ли това което са ти дали е екзекутив. Ако е такова трябва да има подписи на проектант, изпълнител и възложител "Важи за екзекутив".
В заключение и с жал мога да отбележа, че докато у нас законното - бюрократично съдира джоба, а незаконното - излиза корумпирано по-евтино, законите ще бъдат само четиво.

Тема "Въпрос за колона от тухли, евентуално носеща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: