Здравейте,
имам помещение, което отвсякъде е с гипсокартон (стени+таван), навсякъде монтажа на гипсокартона си е направен по изискванията - носачи, профили, лента при снадките, шпакловка. В това помещение монтирахме и камина (с вградена камера, ако има значение), като булото на камината е от гипсокартон (пожароустойчив). Само след първите 3 часа работа на камината (при това не съм вдигал някаква сериозна температура) много от винтовете, които захващат гипсокартона за профилите изскочиха, всъщност "изскочиха" е силна дума, по скоро там където има винт в гипсокартона се е образувала бабунка. Никъде по гипсокартона няма нещо нацепено, само тези бабунки при винтовете. Това явление се наблюдава САМО по тавана, по стените го няма. Ясно ми е, че топлото ходи нагоре и, че от него винтовете, с които се закрепва гипсокартона са се разширили и от там са се образували тези бабунки, но не ми е ясно защо е станало така, нали уж лентата под, която са винтовете трябва да осигурява някаква еластичност :? По-нагоре споменах, че булото на камината също е от гипсокартон, като то е правено по същия начин като всички стени и тавана, разлика в технологията на изграждане и материали няма и в същото време по него няма нито една бабуна въпреки, че се нагрява много. Булото се различава от останалата част на помещението по три неща - вертикално разположено (тоест - стоящо върху камината а не окачено), боята по него е различна в сравнение със стените/тавана и разбира се е направено е от червен гипсокартон.
В същото време - по стените имам окачени радиатори, зад които гипсокартона се нагрява доста (доста повече отколкото тавана, когато беше пусната камината) и там също нямам проблеми.
Къде може да е сбъркано, че да се появят тия ядове :?
vinse написа:Къде може да е сбъркано, че да се появят тия ядове

Най-вероятно - при шпакловката на тавана. Не е положена достатъчно шпакловка върху винтовете и от там има т.нар. "потъване" или "свиване", което се изразява в малки "бабунки" на местата на закрепване.
На таван, лентата, която се полага във фугите, покрива много по-малко винтове, отколкото на стена - от там и по-ясно изразен дефект.
Тези винтове са "превъртели", тоест не са притиснали лицева хартия на картона, а преминали през нея. За това са станали бабунки.
Pooh написа:Най-вероятно - при шпакловката на тавана. Не е положена достатъчно шпакловка върху винтовете и от там има т.нар. "потъване" или "свиване", което се изразява в малки "бабунки" на местата на закрепване.
На таван, лентата, която се полага във фугите, покрива много по-малко винтове, отколкото на стена - от там и по-ясно изразен дефект.

При винтовете, които са по средата на гипсокартона, шпакловката може да е малко (пък и лента няма), но при винтовете, които са в края на листовете (около снадките) е шпакловано много и като ширина и като дебелина. Иначе да - на тавана доста по-малко винтове останаха под лентата, но се показаха дори и тези които са под нея.

jekasus написа:Тези винтове са "превъртели", тоест не са притиснали лицева хартия на картона, а преминали през нея. За това са станали бабунки.

Възможно и да е това, все пак като работи човек с винтоверта по таван хем ръката се уморява, хем се стараеш да вкараш повече сила и вероятно доста от хартията е пробита, но каква е логиката в последствие на това да изскочат винтовете :?

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Всичко за гипскартона и гипсфазера”