brum - майстор
Дойде ред за боядисване и трябва да разбера какъв латекс ми е нужен.

Слоевете са както следва - минерална мазилка, 8см EPS, керамична тухла Porotherm 12см, минерална вата 20см, двуслоен гипскартон на Knauf. Или до тук всичко е дишащо, като май EPS-а е с най-лошата паропропускливост.

Преградните стени са по същата технология - двуслоен гипскартон и минерална вата.

Картона е шпаклован само по фугите ако има някакво значение. Като допълнителен детайл - ще работи постоянно централна вентилация с рекуператор и не се очаква относителната влажност вътре да се качва над 50% за дълго време. Отоплението е с водно подово и газов котел.

И тук вече ми куца теорията. Нужно ли е да са дишащи предстенните обшивки? На база на това ще се реши какъв латекс и грунд да се ползват.
iliya_i - майстор
Това "дишащ латекс" е поредната измишльотина на рекламата, за да може да се продават боклучави бои. Вземи си не дишащ, а хубав. Боядисах кухнята с дишащ и след 2 години с друг, защото това дишащо чудо стана на г.з.
muhala - майстор
За какво ти е дишащ латекс ако между катрона и ватата имаш паро-не-пропускливо фолио.
brum - майстор
Нямам. Между картона и ватата няма нищо.

Почвам да клоня към не-дишащ латекс. Ако оставя вътрешнтие стени дишащи, то влагата във ватата ще е по-висока заради навлизащата от вътре влага. Зимно време вън влагата е в пъти по-малко. А целта е ватата да е максимално суха. Та ще запечатам стените и да си диша в посока извън къщата.
muhala - майстор
Не го мисли толкова много. В старото строителство без изолации да не би да кондензира парата в тухлата...
Една ръка с белия грунд на Боро (разреден) би свършил работата да спре парите.
Hursa - майстор
При тухлената зидария - топлоизолационните и качества все пак значително отстъпват на тези на топлоизолациата. А съпротивлението и към парната дифузия е по-голяма от тази на ватата (ватата е със съпротивление на парна дифузия сравнима с тази на въздуха). Поради това температурата по дебелина на зида спада със степента на понижаване на преминаващата (дифузиращата) влага (приблизително) - затова не се стига до конденз.
Този грунд, както и латексовата боя са на водна основа (до колкото знам) - нямат особено голямо съпротивление по отношение на парната дифузия (а и слоя боя е десети от милиметъра).

Тема "Нуже ли ми е паропропусклив латекс" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: