Здравейте,
Разгледах доста теми но не намерих точно това което искам да запитам вещите в занаята.

Имам едни не особено прави бетонни стени в ЕПК блок.
Идеята ми е вместо да се хвърля материал да се измазва, да се залепи гипсокартон директно върху бетона.
Искам да постигна и някакво ниво на шумоизолация, или поне намаляване на предаваните вибрации от бетона в стаята и обратно например като пускам музика съседите да чуват по-малко от колкото с бетон и шпакловка. За целта съм замислил картона да е шумоизолиращ, например Knauf Diamant, Knauf Sonicboard или друга марка картон с подобни характеристики. Отгоре върху картона мисля да лепя и по-плътен тапет за допълнително обиране на шума, да намаля резонанса и стаята да не кънти. Не мисля да оставям големи кухини между картона и стената.

Въпросите са ми:
-Може ли да се лепи картон върху гол бетон, трябва ли да се грундира че да не ми паднат стените по някое време?
-Ще успея ли да постигна изобщо някакво ниво на изолация на шум?
-Тъй като четох че има възможност картона да се превърне в мембрана и да усили шума - говор, музика, тропане , при този вариант без профили вата и други екстри, а картона директно върху бетона, ще се получи ли този обратен ефект - вместо да обезшумя да стане по-шумно?
-Дали ще имам по-добър успех с Масово натоварен винил (MLV) за шумоизолация на определени стени които са като кантони при удар и почукване, на които ако монтираш телевизор цялата стена става високоговител от вибрациите? :?
-Други варианти като MLV между стената и картона, един вид картон и отгоре друг вид картон, различни дебелини картон на сандвич? Западняците имат нещо с наименование Green Glue , тук в България нямам идея имаме ли подобни лепила?

Искам да постигна две неща - прави стени и по възможност някакво ниво на шумоизолация. Знам че материалите трябва да са с голяма плътност и тежест за да абсорбират шума. Знам и как се лепи картона - подмазване, повече топки лепило, от долу нагоре, разминаване на панелите. Предполагам че винила ще е невъзможен за лепене, също и че няма как да постигна прави и гладки стени с него, но ако сте работили с такова нещо, моля споделете мнение.

Системите не са ми вариант, също и профили и картон не са, тъй като искам да не намалявам така ценната квадратура в апартамента :-D

Тема "Гипсокартон върху бетон с цел изолация и изправяне на неравности" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: