Ел. инструментите. Консумативи.
емовлаха - специалист
пон яну 26, 2026 11:03 amпишман_майстор написа:
Това е разликата при USG

Отнемай по-малко от режещия зъб със няколко подавания, няма да имаш проблем със евтиния диск
Когато е нужно почистваш, оправяш му формата както ти харесва и заточваш
При тези точилни апарати електродвигателите са по-живи от на бюджетните
Като се натисне малко повече и зъбчето посинява
Ще им свикнеш
Ако остриш вериги за парички, евтиния го правиш само за сваляне на ограничителите
Със другия само заточваш
И при мен нещо се объркаха постове та поизчистих и промених
Последна промяна от емовлаха на вт яну 27, 2026 1:22 pm, променено общо 2 пъти.
пишман_майстор - майстор
Довечера ще ги изгледам .
А относно цените на такива... стреснах се честно казано.
Снощи рових и като нищо ще се окажат ... да го наречем , трудно достъпни за "хобито" ми.
Намерих едни ментета ( и в али-то мисля и там мернах някакви), цени м/у 40 и 70 евро парчето.
Ценово мога преглътна такива.
А тия които на мен ми харесват , трябва си продам единия бъбрек.
П.п. :? първия клип го пуснах, още в началото се каза , че тия CBN дискове са нищо особено...
Да допълня: след изгледаните клипове пуснати от Емо, си направих следните изводи: диамантените дискове отпадат , въпреки, че на други места пък ги превъзнасят.
Ще премина на керамичните дискове на Щил .
Това което обаче ми направи впечатление, е за изместения ъгъл при спускане на диска на точиларката на щил.
Това е нова и неизвестна информация до днес за мен.
Може би ако го знаех това преди да си купя въобще точиларките, щях да се напъна, дори на изплащане да е, за една на щил .
Но не се знае , знае ли се...
Мерси Емо!
емовлаха - специалист
вт яну 27, 2026 10:49 amпишман_майстор написа:
Да допълня: след изгледаните клипове пуснати от Емо, си направих следните изводи: диамантените дискове отпадат , въпреки, че на други места пък ги превъзнасят.
Ще премина на керамичните дискове на Щил .
Това което обаче ми направи впечатление, е за изместения ъгъл при спускане на диска на точиларката на щил.
Надявам се първото клипче да ти даде яснота кое за какво се ползва
Диамантения е за карбидните вериги

Сервизите си работят със Орегон точиларките и нямат ядове. Щил дисковете са на по-малък размер присъдиняване и нз как ще станат нещата гледай да не се нараниш!
Щил точиларката е различна и е универсалка, да беше попитал щеше да разбереш, тя също гори веригите когато диска е зацапан и се
отнема повечко, затова леко се подава и със нея

Американците си ценят времето заради часовите ставки. Примерно едно заточване на верига може да варира като цена зависи колко е дълга веригата
При мен нещата са различни, карам на пилите да си върша моята работа и на някое приятелче
Не мога да ти дам съвет има доста инфо в чужди форуми и в тубата ти си решаваш
пишман_майстор - майстор
Е , ясно за прегарянето.
Там ще се свикне .
А това с размера на щил дисковете-да. За отвора им. Поръчах от Ташев аз вече. Като имам малко повечко време ( и се стопли нали) ще видя как, фланци ли ще се направят за тия на Щил, ще видим. Щото тия на гуде и на орегон дисковете са на 22.2мм ( като за флекс размер) И да, те са и със 145мм външен диаметър. Но няма е , по-точно не мисля, че ще е проблем и диск 140мм външен да се монтира.
Както се спомена , повече проблема ще е пригаждането на Шил дисковете, заради отвора им.
Ще ги оправим :)
Пък диамантени и CBN дискове - пропускам ги.
П.п. днес си взех от еконта дисковете.
Като ги разгледах обаче още там, после и в колата по-подробно и отвсякъде , забелязах една работа . Единия -ок, за тънките вериги- добре , радиус , дебелина. Другия обаче едно нещо съм недогледал. Аз още като го поръчвах видях, че е за 0.404 вериги, но дебелината нали на диска 4.5 , викам то за 3/8 1.5мм и 1.6мм са такива. Да , но се оказа една подробност, която пак не я знаех. Конкретно дебелия диск е с едностранно завит радиус ( профила му) .
Падна ми кефа деева ся.
Ами освен да го загладя по подобие на орегонските дискове .
Предполагам 3.8мм е диска на щил , за такива 3/8 ( и 0.325 ) с дебелина на звено 1.5 и 1.6.
И той нищо чудно пак с изместен радиус да е. Инак нямам обяснение защо е 3.8мм дебел.
Или и там се бъркам....
Прикачен файл:
дискове щил 1.jpg
Прикачен файл:
диск 3.2.jpg
Прикачен файл:
диск 4.5.jpg
диск 4.5.jpg (96.95 KиБ) Видяна 184 пъти
Последна промяна от пишман_майстор на чет яну 29, 2026 3:01 pm, променено общо 1 път.
пишман_майстор - майстор
Ей за тоя иде реч, 3.8мм
https://arizona.bg/pregled-na-artikul/k ... h12h3,8-mm
П.п.
Начи кат зема една сопа...
На снимката- 4.5мм дебел
В описанието пише, че диска е дебел 3.2
После в характеристиките му пък- 3.8мм .
На кое последно да вярвам?!
Неграмотници навсякъде....
В Ташев гледам също има разминаване описание/снимка . На снимка едно, отгоре-друго , в описание -трето...
Копи-пейс бате ...
https://tashev-galving.com/product/001- ... m-50a54k5v
емовлаха - специалист
чет яну 29, 2026 2:28 pmпишман_майстор написа:
Ей за тоя иде реч, 3.8мм
П.п.
Начи кат зема една сопа...
На снимката- 4.5мм дебел
В описанието пише, че диска е дебел 3.2
После в характеристиките му пък- 3.8мм .
На кое последно да вярвам?!
Неграмотници навсякъде....
В Ташев гледам също има разминаване описание/снимка . На снимка едно, отгоре-друго , в описание -трето...
Копи-пейс бате ...
Не се пазарува по-картинки, Почти винаги има разминаване и търговците не носят отговорност!Това са камара артикули и отнема огромно време да се нареди вс в един сайт.
И от двата линка трябва да получиш 3.8мм диск за съответните стъпки дето е описано на това се вярва, или на кодовете
Поръчал си 4.5мм и това си получил. Не знам как ще е на тънките 325 1.3мм. Мисля няма да има проблем На ръка съм точил със 5.2мм пила и 3/8р
Ако държиш да е както по-книгите връщай го и си вземи 3.8мм Нямам опит със електрически точиларки :) Но, със 3.2мм диска точиш до 325 стъпка 1.5 1.6мм със 4.5мм пердашиш дебелите 3/8 1.6 1.6 и 404 :) Все пак не си със USG :) Със 4.7мм се заточва Хекса веригата която е 3/8 1.6мм Различните стандарти при веригите, дискове и заточващите машини е доста объркващо
В сервизите едва ли сменят диска на заточващвта машина освен за ограничителите когато се свялят или тях дирекно на ръка на някой шмиргел
Радиуса на диска е магията на остренето и другия 3.8мм има но е доста по-малък
пишман_майстор - майстор
емовлаха написа:
Поръчал си 4.5мм и това си получил. Не знам как ще е на тънките 325 1.3мм. Мисля няма да има проблем На ръка съм точил със 5.2мм пила и 3/8р
Единия е 3.2мм дебел, той си е подходящ за тънките. Втория е дебелия ( един брой) , за него иде реч. Той е 4.5 , но едностранен радиус. На снимките си личи.
Оригинала на орегон , не си спомням точно , но ако не бъркам е 4.7мм ( на гуде-то е 100% 4.7мм дебел) . Другите им са по 3.2мм дебели.
Та няма се връща, просто ще го оформя по шаблона . Ще стане и ще точим 1.5 и 1.6мм веригите с него.
Като направя фланците, мога да поръчам и един за хекса заточването.
Ей го тънкия

Прикачен файл:
диск 3.2мм.jpg
емовлаха - специалист
Ти си решаваш, аз не бих се занимавал със дисковете на Щил, Щях да ползвам наличните.
USG-то на Щил няма Ламба! Допълнително се пазари и педала също, да си знаеш ако решиш да си го купиш някога :)
Ето ти пример за грешно и подвеждащо описание в наши сайтове. Вкарай този код в търсачката MB012000000 Това е новия МС400 С-М/400.1
Изненада ме цената 976.22€ в наш сайт. Със това приключи ритането под масата при 50 и 60сс профисионални триони

Точно си е описан в сайта на Щил
https://www.stihl.bg/bg/p/motorni-trion ... -m-1008097

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: