Ел. инструментите. Консумативи.
vesodimov - специалист
Привет.
Моля за съвет - търся бормашина на ток. До 80 €. Предполагам, че безчетковите са за предпочитане ... Ще се ползва само за домашна работа - предимно за пробиване на отвори в метал и дърво. Когато каквото се наложи. Но да е качествена. Не знам да се доверявам ли на Парксайд ?
VLADO66 - майстор
Имам доста инструменти на Hecht.Последно заприходих тази от линка.До сега не ми се е разваляло нещо, въпреки че са си китайски, но яно следят за качеството, което е на нивото на Парксайд
https://www.onlinemashini.bg/elektriche ... 1077/90622
vesodimov - специалист
Благодаря. Реших малко да вдигна цената. Мнения за тази машина : https://www.onlinemashini.bg/udarna-bor ... osch/38098
ZEDYCUS - майстор
Мога да ти предложа тази за същата цена 90 евро. Много запазена, много малко съм я ползвал. Без никакви проблеми. Професионална двускоростна 720 вата, патрон до 13мм Рьом безключов. Макита Hp2051

Прикачен файл

Макита хп2051.jpg

Прикачен файл

Макита хп.jpg
iliya_i - майстор
пон мар 16, 2026 11:40 amvesodimov написа:
Предполагам, че безчетковите са за предпочитане ...
Безчетковите са за предпочитане ако го скъсваш от работа.
Защото четки се сменят лесно и от лаици. Виж, с електрониката за управление на безчетковите не е баш така. А тя си старее (най-вече електролитните кондензатори) независимо колко работи.
Та за инцидентна работа си търси четков. Евентуално след 10 - 15 години сменяш четките и си свиркаш.
vesodimov - специалист
пон мар 16, 2026 2:31 pmiliya_i написа:
пон мар 16, 2026 11:40 amvesodimov написа:
Предполагам, че безчетковите са за предпочитане ...
Безчетковите са за предпочитане ако го скъсваш от работа.
Защото четки се сменят лесно и от лаици. Виж, с електрониката за управление на безчетковите не е баш така. А тя си старее (най-вече електролитните кондензатори) независимо колко работи.
Та за инцидентна работа си търси четков. Евентуално след 10 - 15 години сменяш четките и си свиркаш.
Да, прав си. Не съм се замислял за това.
vesodimov - специалист
пон мар 16, 2026 2:12 pmZEDYCUS написа:
Мога да ти предложа тази за същата цена 90 евро. Много запазена, много малко съм я ползвал. Без никакви проблеми. Професионална двускоростна 720 вата, патрон до 13мм Рьом безключов. Макита Hp2051
Благодаря. А с какво тази Макита е по-добра /ако е/ от онзи Бош, който съм харесал ?
ZEDYCUS - майстор
Изцяло метален патрон с тресчотка пробива метал 13 ММ. Метален редуктор. Бетон с това да пробиваш е мъка, дърво е до фи 40мм. Изцяло ремонтопригодна, налични части дори и след 17 години след придобиването. 2009 я взех.
Ал_ - специалист
Миналата седмица бях пред подобна дилема, понеже и на мен ми трябва класическа бормашина, главно за отвори в метал, плюс евентуално за дърво с големи боркорони. Колебаех се между милуоки pd-705 и бош gsb 13. В крайна сметка избрах и поръчах gsb 18-2 :-D Чефо :partyman:
Зависи за какво, а и колко често ще я ползваш. Ако ще е инцидентно - взимай по-мощна, дори и по-нисък клас да е. Ако ще и вземаш тока - ZEDYCUS е споменал преимуществата на профи-сериите. Из темите, които прегледах, PIP споменаваше за 3-4 000 отвора в метал в рамките на няколко дни с gsb 13, примерно

Тема "Препоръчайте бормашина на ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: