Ел. инструментите. Консумативи.
ZEDYCUS - майстор
Нямам ренде на Байкал. но на Бъджета купувам на Блек енд Декер от Бриколаж по спомени 9лв комплекта. То досега съм ги сменял май само веднъж. :-D
comunikator - специалист
EDI написа:
Мисля ,че са стандартни 82х5,5.
Оказа се че са на 82х15 двустранно заточени.Виждал ли си някъде такива?
ZEDYCUS - майстор
http://www.toolpak.bg/product/417/stand ... esko-rende Изображение
Тези ще свършат ли работа?
Като са двустранни не може ли да обърнеш резеца, като се изтъпят ги дай за заточване. :partyman:
comunikator - специалист
Пише ,че не могат да се заточват тези двойните които се обръщат!
Днес на няколко места ходих и не намерих подобни ножове?
dpp - специалист
Мене ми ги наточиха. Точно за Байкала!
Отиваш на точилар - 2лв е услугата! Аз нарочно ги наточих , не ползвах втората страна. Защото като отида на село и го ударя да имам вариант да ги завъртя! Иначе от Ловеч се намират комплекти ножове, но искаха 20 лв до колкото помня за Байкала!
Машинката е супер!!! Оса, лека и достатъно мощна!
...пс.. Някой да даде мнение за лентовия шлайф Байкал? Аз с лентов не съм работил. Но често се налага да свалям лак от дърво и след това да се прелакира. В тези ситуации се изнервям от вибро и ексцентър шлайфа. Правят едни малки кръгли "вдълбавания" от екстентрицета и после избива след като се лакира..трябва на ръка да минавам последна ръка ..и пак не се заличават! Та дайте мнение за лентовите на Байкал. Мисля да се обзаведа от продавалника с един.. :?
ZEDYCUS - майстор
За лентовия мога да дам само положително мнение, миналата година правих тези рафчета за кухнята на вилата и ако не беше лентовия шлайф щях да видя много зор.Изображение С него свалях грубо с шкурка 60 и 80 и след това финосвах с виброшлайфа с 120 и 200 шкурка. Има реглаж на оборотите, шкурката се намира лесно по магазините. :partyman:
dpp - специалист
Аз и вибро имам и екцентър имам . На ексцентъра като му сложа 40 и отнася всичко - даже и дълбае ако става въпрос - едва ли лентовия е по -добър в отнемането от него.. Въпроса е , че и виброто и ексцентъра остават кръгови следи върху дървото, които избиват след като се лакира. Особено твърдо дърво като дъб, бук, като се мине грубо и задълбае, после колкото и да го шкуря с финна шкурка не се заличават следите.. Затова мисля, че мебели които ще се лакират трябва да се шлайфат или на ръка или с лентов в една посока, за да няма следи после по самия материал. :?
griffin - майстор
Колега лентовия се ползва основно за оформяне а не за финиш. И мога да гарантирам че с 40-ка не ще копае а направо дупка ще направи :-D, това в рамките на майтапа. Иначе за следите ако са проблем братята хамериканци препоръчват да се редуват гридовете 40-60-80-120-180-240 като не се прескача много в номерата за да може да се изглаждат драскотините от предишната едрина. Освен това препоръчват минаване на детайла с прахосмукачка с четка между сяка едрина за да се оберат ако има изпадали зърна шкурка преди да се почне с по финната. Т.к ръцете лак втяърдяват нишките на дървото може между слоевете да тръкваш с 320 на ръка и да почистиш с спирт. Ако искаш дърво за пипане(като бебешко дупе :-) ) пробвай с масла или вакси при тях нишките остават меки :-) .
EDI - майстор
Тъкмо това и аз щях да кажа, колегата ГРИФИН точно го е казал.Редуват се от едра към ситна без голямо прескачане и тогава няма следи от обработката.Дъбовата врата я карах с ексцентъра 60, 120 и 240 и се полира идеално.Интересното при мен е, че дъба дори и след само 60 изглежда идеално гладък, има само микроследи тук, там, няма кръгови следи.Все пак обработката си зависи и от качествата и възможностите на ексцентъра, с който се работи.Чама го папа яко и при него е по-голяма вероятността от дълбоки следи след едрата шкурка, по-мека е дървесината.Поне при мен така се получава.Затова при чам ексцентъра го оставям сам да си работи, само го "подпирам" да не избяга от детайла :lol: .След първа ръка лак минавам нежно отгоре, без натискане, на ръка с 400 да обера настръхналото, следващите слоеве, обикновено още един за вътрешна употреба и още два за външна си стават идеално гладки.За сега с масла и вакси не съм работил, ама някога и това ще пробвам.А иначе ми е по-удобно да работя с ексцентъра, лентовия го ползвам при много груба първоначална обработка и за сериозно сваляне на материал.

Тема "Лентов шлайф- Спарки= Байкал ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: