Ел. инструментите. Консумативи.
Имам нивелир, подобен на този :Изображение

Ползвам го от 9 месеца, и доскоро бях много доволен. Работи се много по бързо, няма нужда да се звериш в бъмбулката. Има два дисплея, големи цифри, осветление, ако си съвсем кьорав има и звуков сигнал.

Проблемът се появи наскоро - забелязах, че почна да показва не съвсем точно. Първоначално помислих, че колегата е натискал по невнимание къде не трябва.
Взех го в къщи и си поиграх да го настроя. За всеки случай му смених и батериите с нови - 2броя АА.
След настройките показваше перфектно. И след няколко дни отново виждам че показва грешно - този път чак трагично. На вертикал 2мм грешка, на хоризонтал 4 мм.

Взех го в къщи с идеята да си поиграя още малко и след това да пускам рекламация. Покрай празниците не ми се занимаваше много,и днес го погледнах -чудо. Показва съвсем перфектно.


Единствената разлика между в къщи и на обектите е температурата. В къщи е около 20 градуса, а на обектите напоследък беше трайно под нулата. Вечер всички инструменти си нощуват в буса, на температури трайно под нулата.

Въпросният нивелир го рекламират, че има IP65 и е подходящ за всякаквки условия, но въпросното IP означава,че издържа на дъжд,влага и кал.

Възможно ли е да има връзка между ниските температури и точноста на измерване. Ще се радвам, ако някой е наясно, да сподели как функционира тази джаджа. Аз съм доста бос по електрониките, и единственото което се сещам, е че когато батериите са умрели от студ, може би подават недостатъчно ток и го забъркват.
И ми е на две и половина какво да го правя.

Ако го пратя за рекламация, със сигурност ще го тестват в стайни условия и ще кажат, че си бачка идеално.
MASTER написа:Възможно ли е да има връзка между ниските температури и точноста на измерване...


Добре известен факт е, че електронните компоненти се влияят от температурата и променят своите характеристики.. Нивелирът ти най-вероятно има автоматичен механизъм за корекция спрямо температурата, но той явно работи в по-тесен диапазон и не хваща ниските температури както очакваш.
А и на батериите хич не им харесва студа.. данеби да не могат да захранят електрониката и механиката.Казваш с нови работи. :?
То на самият уред трябва да е посочено в какви температурни граници работи.
Извън тях измерванията може да се считат за некоректни и това не е дефект.
Вече ако са некоректни в посочениа температурен диапазон, то си е дефект.
На уреда не пише нищо относно температурни диапазони на точност, на брошурата също. Това са мои разсъждения, тъй като забелязвам че се забърква при ниски температури.

Днес го изкарах малко на работа, до обед си работи и следобед на 2-3 градуса плюс се забърка.
Има датчик за батериите, и мига когато трябва да се сменят. Но въпреки че са нови батериите, на студа индикатора показва че са на една четвърт, но не казва че трябва да се сменят.


Май ще напиша един мейл до Щабила да ги питам, и без това в този студ нямам много занимания.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Ел. инструменти”