Ел. инструментите. Консумативи.
sasim - специалист
Здравейте, онзи ден тръгнах да пробивам с перфоратора и забелезах ,че удара му е значително отслабнал.Перфоратора е от тези с вертикално разположен мотор тип Einhell или Раидер, някакъв подобен.Занам че при такива симптоми се слагаше някъде грес за да започне да бие по-силно, но не знам къде.Има едно капаче отгоре, което се отвива с ключ за флекс отвих го и му сложих малко грешчица, но нищо не се подобри.Дали да не сложа още или пък се слага някъде другаде?Ако подкрепите отговорът си със снимка ще съм ви благодарен.
moimoimoi - майстор
сложи повече грес
а да не би отпред патроника ти да се е напълнил с прахоляк и свредлото да не може да се движи? и отпред на патроника в отвора се слага малко грес за смазване
sasim - специалист
Чувал съм че някои сипват масло през дупката за бургиите на патронника, дали да пробвам?
mladkal - майстор
Имах подобен проблем преди време с перфоратор Metabo. За да констатирам дали не е счупен някой важен детайл го разглобих и го профилактирах "от до" Принципа на моето Метабо бе че двигателят нагнетява в едно цилиндърче налягане, а от там силата на налягането задвижва биещата ос. Елементарна пневматика. Важно е и жлебовете в патронника да са почистени от прах, както и да са смазани. От този сайт си и намерих принципа на действие, коя част къде е и т.н. Важното при сглобката при тези машини е, че се слага точно определено количество грес на точно определени места. В противен случай се нарушават експлоатационните им качества.
sasim - специалист
Този перфоратор работи на същия принцип да те попитам къде точно си сложил грес.Аз сложих малко пред самото бутало, което нагнетява въздух.Отзад при мотовилката да сложа ли малко?
mladkal - майстор
sasim написа:
Този перфоратор работи на същия принцип да те попитам къде точно си сложил грес.Аз сложих малко пред самото бутало, което нагнетява въздух.Отзад при мотовилката да сложа ли малко?
Обмазах самият цилиндър, в който се движи буталото. Сещай се че това бутало няма сегменти, които да спомагат за компресията и за това в ръководството пишеш да се обмаже цилиндърчето. Мотовилката също трябва да се смаже, както и всички триещи се повърхности. В ръководството, което бе конкретно за моя модел Metabo KHG32 си пишеш къде и по колко грама грес да се заложи. От сайта, който съм пуснал в по-горния си пост можеш да се поровиши да намериш близкъ модел на твоята машинка и диаграмата ще ти е пътеводна светлина :)
Желая успехи!
sasim - специалист
Сега установих че при натискане на прекъсвача и завъртане на мотора машината няма хубав удар, но когато се отпусне прекъсвача и мотора започне да се върти по инерция и малко преди да спре се появява удара.
mladkal - майстор
Колега,sasim,несъм експерт,носимисля,че твоя проблем идва от замърсен патронник...
marian1 - майстор
може повредата и да е от скъсан "сегмент" който в такива машини е гумен ( или силиконов,тефлонов ) О пръстен - липса на компресия .....гледай да не сложиш много грес - ще започне да се тормози и загрява повече от нужното....
sasim - специалист
Че аз на буталото въобще не видях такова нещо като "о" пръстен или нещо друго. Възможно ли е да се е скъсал и изпаднал?Май пак ще я отварям и ако има канал за пръстен ще му намеря един.Дали на всички бутала има такива неща? Може ли моита заводски да го няма :) ?

Тема "Перфоратора загуби удара си" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: