Ел. инструментите. Консумативи.
prolux - напреднал
Въпросната дрелка работеше по-продължително време, порядъка на 2-3 мин. без прекъсване. След това я спрях. Като я пуснах пак заработи, но бръмчеше по-слабо и по-особено и оборотите бяха много по-ниски. Не съм опитвал да пробивам, защото не работи както трябва и ме е страх да не се прецака нещо по-фатално.
Имате ли идея какво може да е станало?
jekasus - майстор
Четки?, че тия машини не се предават без бой?
prolux - напреднал
Като типичен българин-изобретател удължих жичките на четките с по 2 см, така че да контактуват по-стегнато с келектора. Казаха ми да почистя и колектора, почистих го със ситна шкурка, почистих и канлчетата м/у пластинките на колектора да не би да дава на късо от замърсявания и нищо, все същото.
Мисля си, има един кондензатор при копчето, да не би той да прави тези бели ако е изгорял?
MrMurdjo - майстор
Сигурен ли си, че удължаването на жичките е имало ефект. На мен ми се случи чисто нови четки за шлифовалката МК550 да не контактуват. И не за друго, ами пластмасовия корпус е много плътно до кабелчетата и на практика беше притиснал едното при монтажа и не след дълго започна да работи непостоянно. А самите водачи имат ограничител долу, в който опира жичката при износени четки.
Другото е пробив в намотка - ротор или статор - ако много искри, твърде вероятно да е това.
Ако е с регулируеми обороти, може и електронният блок да е.
Четките са евтини. Не знам от къде си. В София на пазара на Младост 1 има една фирма, където има резервни части почти за всичко ловешко.
http://www.bib-sparky.com/bib.html
prolux - напреднал
В интерес на истината не съм я ръчкал от доста време. Да не ходя сега да бръмча посред нощ утре ще проверя за тези неща и ще пиша.
От Плевен съм, ама сега съм на село, то и дрелката ми е тук. Четох във форума за разни сервизи във враца, понеже ми е по-близо и в краен случай ще я нося там, защото машинката си заслужава да се направи. Но нали знаете, че е по-приятно когато сам си поправиш нещо
kuger - майстор
Да си кажа мнението! Няма да те зарадва. Дрелката работи с пулсации, не може да развие нормални обороти, колектора свети? Ако е така, за жалост, си търси ротор.
Kumay - майстор
Не си прави повече експерименти с машината - да не направиш по-голяма беля!
Кондензатора е против радиосмущения и няма нищо общо с работата на машината!
Във Враца не знам кой да ти препоръчам, но в Плевен тук!
prolux - напреднал
Прави сте. Сега разгледах и кондензатора е свързан паралелно с кабелите от ключа, който отиват към четките. Така че и да е заминал пак ще си работи. Колегата kuger е прав, май найстина ще се окаже че е за ротор. След празниците ще я нося на сервиз.

Тема "Дрелка на Елпром Ловеч 650W" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: