Ел. инструментите. Консумативи.
madsnake - специалист
Здравейте,
след като онзи ден ми умря райдерския перфоратор (от който останах доволен между другото) реших да се ъпгрейдна с една такава макита. Предстои ми основен ремонт на апартамента и реших, че е по-разумно отколкото да ремонтирам райдера да взема макитата. Поразгледах форума и видях, че мненията за машината са добри. Обаче имам няколко въпроса. Първо мога ли да смазвам опашките с обикновена грес (от тази кафявата), защото в 2-3 магазина не можах да намеря нито от тази на метабо нито от тази на макита. Освен това в ибей видях една интересна приставка (тази) и се чудя има ли смисъл да се взима. Досега не съм се замислял дали перфоратора има висок въртящ момент или въртенето е просто за да изкарва разбития материал от дупката. Питането ми е дали ще мога да завивам нещо по-сериозно като винтове с този накрайник, което дори да се случи ще е доста инцидентно. Другото, което ми направи впечатление, че пишеше в упътването е, че не препоръчват да се ползват боркорони с размер за контакти и ключове, защото много често щял да се активира съединителя. Някой има ли реални наблюдения по този въпрос? Питам, защото ще ми се наложи да пробия доста такива дупки и искам да знам дали да инвестирам 100+ лева в корона. Апартамента е панелен и определено не е от най-лесните за дупчене неща. Нещо друго освен опашките на свредлата нужно ли е да се смазва от мен? Не видях докато четох мненията за този перфоратор някой да пише, че е нужно, но все пак питам.
Благодаря, ако се присетя още нещо, ще питам пак.
Kumay - майстор
Въпреки, че всички марки продават грес за опашката на инструментите, ние препоръчваме да се слага масло! Каквото има останало от колата... От време на време сипваш малко във вретеното и пускаш да завърти. По-добре е и ако сложиш шило и натиснеш с ръка, да се получи удар!
За приставката - да има и други модели, но е препоръчително да не се навиват големи винтове - съединителят ще започне да изпуска! :wink:
madsnake - специалист
Ясно, значи няма много идея в тази приставка. Имам доста по-леки машини за малки винтове :) За маслото досега не бях чувал. Идеята на греста не е ли да не пропуска прах и ситен материал навътре по стеблото? Или това го прави гуменото уплътнение само?
rolls - специалист
madsnake написа:
... Идеята на греста не е ли да не пропуска прах и ситен материал навътре по стеблото? Или това го прави гуменото уплътнение само?
Греста понякога задържа праха и се получава мнооооо готина абразивна смес.
madsnake - специалист
Ясно, ще тествам с масло.
А по въпроса за боркороната някакви идеи? Или да си чета упътването и да не го тормозя с такива неща.
ESPACE - майстор
rolls написа:
madsnake написа:
... Идеята на греста не е ли да не пропуска прах и ситен материал навътре по стеблото? Или това го прави гуменото уплътнение само?
Греста понякога задържа праха и се получава мнооооо готина абразивна смес.
Колегата е абсолютно прав. Ако мажете с грес си създайте навика да чистите периодично(да се разбира доста често) свредлата и патронника. Ако ви мързи да го правите по-добре карайте "на сухо" - гарантирано патронника ще издържи много, много повече отколкото със абразива. С боркороната нямаш проблем само по леко с натиска.

Тема "Makita HR-2470 няколко въпроса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: