Ел. инструментите. Консумативи.
dragozow - майстор
С две думи ако искаш това да го работиш ти трябва сериозен компресор. Ако ти е за вкъщи взимаш някакъв с всичките му кусури. Имам 100/444, но е много далече от тази цена. Повечето бояджии взимат големи компресори, защото обикновено са имали малки преди това и искат запас за да не им губи времето и да го имат дълго. Приятел с гумаджийница се мъчеше с един с 300 л/мин, който бачкаше почти постоянно и му губеше времето. Продадох му 270/810 и от тогава е много доволен, има две машини за монтаж и демонтаж, като се случи да работят едновременно има запас и пълни много бързо, компресора почива повече от колкото работи и е доволен.
PIP - специалист
нед дек 13, 2020 5:48 pmangelfilev написа:
нед дек 13, 2020 2:20 pmPIP написа:
нед дек 13, 2020 1:00 pmпишман_майстор написа:
То реално пистолетите за боядисване се движат д/г около стоте литра при 3 бара . Ти обаче казваш близо четири пъти по-висока.
Реално, по-скоро 250-350 л/м. Също така не знам защо мислиш, че компресор 100л/м при 10 бара ще ти даде два-три пъти повече л/м при 3 бара. По-вероятно 20-30%, може и повече да е, но със сигурност не е в пъти.
V1P1 = V2P2 Законът на Бойл-Мариот е открит в 17-ти век и се учеше по физика.
Ако налягането се понижи два пъти, обемът ще се повиши два пъти за да се запази равенството. ( при постоянна температура.)
Теорията е едно, практиката показва друго.
АврораББ - напреднал
Извинявам се за невежеството , но ако пистолета ми иска 340 л/мин при 6.9 бара, а дебита на компресора е 187 , което е почти точно на половина , значи ще работи около 30 секунди (половин минута) , след което трябва да почивам около 5мин да речем докато пълни. И какво значение тук има обема на ресивера
dragozow - майстор
При този вариант и комбинация няма значение, все е малко. Огледай се и за други пистолети, повечето с дюза 1,5 искат 200 л/мин и работят в диапазона 4 - 8 бара.
Здравейте

Извинявам се,че използвам темата.

Може ли помощ при избора на монофазен компресор 50л.

Спрял съм се на Michelin mb50 и Abac Montecarlo B20.
Ще се използват за помпане на гуми, обдухване и гайковерт (непрофесионслно).
Какво да гледам при избора?
Бюджет 300-330лв.
Може да препоръчате и други марки.

Благодаря предварително.
bulhomes2 - майстор
Рестбоди го е казал в началото - не си купувай моноблок! Първия ми се самозапали една зима. Забравил съм го включен. маслото замръзнало, той се мъчил да се включи и ми запали работилницата. Втория веднъж го връщах в гаранция за ремонт, втори път се счупи в гаранцията, но не си и играх повече с него.

Относно дебитите. Винаги посочените в характеристиките дебити са на входящ въздух. 10 литра входящ при 10 бара са 1 литър сгъстен. Никой няма да си играе да обръща въздуха в литри според сгъстяването. За боядисване (не пръскане) под 400л/мин е компромис. Казвам го, не щото съм го намерил някъде в нета, а защото сегашния ми е 420 л/мин и като боядисвам работи може би през около 60% от времето.

Как можете да измерите дебита на компресора си. При по-високите налягания наистина пълни малко по-бавно, което е функция на обема на камерата за сгъстяване в горна мъртва точка. Но пък всички се стремят да е минимална. Затова за характеристика се приема средния дебит, измерен при пълнене на бутилката от 0 до изключване на пресостата. Ако бутилката ви е 50 литра, компресора я надуе до 8 бара и изключи, това означава, че е вкарал 8 пъти обема и. Демек - 8х50=400 литра. Делите го на минутите, за които го е направил и получавате дебита му.

За уреди с висока консумация на въздух (гайковерт, боядисване, ...) ползвайте дебели маркучи с голям дебит! За гайковерта вържете маркуча директно за бутилката! Да не минава през регулатора на налягане.
пишман_майстор - майстор
съб яну 16, 2021 1:49 amne_coo написа:
Здравейте

Извинявам се,че използвам темата.

...

Спрял съм се на Michelin mb50 и Abac Montecarlo B20.
Ще се използват за помпане на гуми, обдухване и гайковерт (непрофесионслно).
..
За тези неща ще ти вършат работа , който и да е от двата. Единствено за гайковерт ще е леко слаб , но зависи доста и от модела на самия гайковерт.
съб яну 16, 2021 11:02 amпишман_майстор написа:
съб яну 16, 2021 1:49 amne_coo написа:
Здравейте

Извинявам се,че използвам темата.

...

Спрял съм се на Michelin mb50 и Abac Montecarlo B20.
Ще се използват за помпане на гуми, обдухване и гайковерт (непрофесионслно).
..
За тези неща ще ти вършат работа , който и да е от двата. Единствено за гайковерт ще е леко слаб , но зависи доста и от модела на самия гайковерт.
[/quote

Нещо по-добро от тези за около 300лв?
пишман_майстор - майстор
За тези пари нямам представа какво може да се купи ново.
Трябва са да се внимава и да се чете табелката за каква работа е предназначен ( като продължителност, паузи ) .
Избягвай компресори с "ръбести" глави. Има ги на пазара ни с различни имена . Слаб материал са.
Питай Драгозов да те насочи към сносен продукт за тези пари , които си приготвил. Щом ще се ползва за помпане , обдухване и евентуално за гайковерт и за изцяло лични нужди , ще ти върши работа моноблок с 50л и 1.5квт мощност . Извод за гайковерта само ще трябва да си изкараш директен от ресивъра ( не е трудно ) , да ползваш подходящ маркуч и да си намериш що годе читава марка и модел гайковерт.
resistbody - специалист
Мишелин могат само гуми да правят, на кума на работата са с 2 мишелина компресори и единия винаги е развален... те са два за да имат резервен докато единия е развален... (2 са по проект и марката е изпрана от проекта)... имат и пароструйка, изкарала 2 паленета..
Аз моя моноблок ще го ремонтирам още веднъж и го хвърлям.. приготвил съм си една зилова глава...

Тема "Помощ при избор на компресор!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: