Ел. инструментите. Консумативи.
Kristov88 - специалист
Здравейте, в коя посока се развива гайката на този ъглошлайф. Мисля че беше по посока на стрелката на редукторната кутия , но не съм сигурен :?

Прикачен файл

20250117_163140 (1).jpg

Прикачен файл

20250117_163114 (1).jpg

Прикачен файл

20250117_163128.jpg
Николов Н. - специалист
Гайката е с нормална дясна резби. Развива се обратно на часовата стрелка. Отдолу - контра с ключ 17.
chapara - майстор
Така че да се самозатяга. С две думи според първата снимка, обратно на часвниковата стрелка и в посока на въртене на диска.
addicted - специалист
Аз диска го слагам с металната вложка и надписите към машината, не към гайката. Така не се самозатяга прекалено много, и го развивам лесно, в повечето случай само с ръка(това на 125мм).
Николов Н. - специалист
На същият ъглошлайф при монтаж на диска под него слагам хартиена шайба. Така не се самозатяга прекомерно, защото е мощен. Имал съм такъв случай и за това съм направил допълнителен ключ за гайката.
пишман_майстор - майстор
addicted написа:
Аз диска го слагам с металната вложка и надписите към машината, не към гайката. Така не се самозатяга прекалено много, и го развивам лесно, в повечето случай само с ръка(това на 125мм).
Така се прави, но надписа невинаги е откъм тенекийката .
И това с картонената шайба също е плюс .
А проблема се случва освен при заклинване при рязането , и поради това, че по-старите техники тръгват "твърдо" ( няма мек старт) . И на големите размери дискове редовно се самозатягат здравата.
Имам стари бошове , много яки ( и тежки за съжаление , ма хем тъй , хем инак - няма нали.... ) оригинал някои от тях са имали товарно съпротивление с двустепенен ключ. В повечето случаи то дава фирата и старта им се превръща в " нормален" .
Слагам им електронен софт старт и става перфе.
ESPACE - майстор
Aз дисковете си ги слагам винаги с надписа навън незавимо малка или голяма е машината, натискам бутона и стягам нормално с ключа. Никога не съм имал проблеми. Преди години едни работници философи ми обясняваха как се слагало с ламарината навътре, стягаха на ръка и после като им видях гайките на машините кълвани със секач по периферията, стискани с тръбен ключ им се изсмях на "технологията" на затягане и монтаж.

Тема "Ъглошлайф" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: