• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
ZEDYCUS - майстор
Тъкмо съм на тази тема, сгъваема заваръчна маса(помощна маса - да не дразним Гого) под звездите. Демек на открито, ще я вали ръждяса, но поне ще имам място за заварки, на закрито съжаление няма как да бъде. Ще я покривам. Материали 60х40х2, рамка. Крака и профил за който са заварени пантите 60х60х3, плот 4 ММ. Размера е 1500х800 мм- 330 лв излезнаха материалите. Плота го заварих на два профила 60х60 сложени на неравен бетон, но предварително нивелирани по дължина и широчина с подложки, получи се прав плот. Остава монтажа за кривата стена. Снимки ще кача по късно.
За конструкцията на автора подкрепям Гого, много сложна конструкция. Досега от моя опит стига да е равна масата и предварителното подготвяне на прави рязове изчанчена маса с всякакви дупки и стяги не е нужна. Рулетка, нивел и хубав ъгъл са достатъчни. Ако бях на мястото на автора, бих спестил от материалите и да си взема качествена малка лентова ножовка за рязане на профилите. Много улеснява работата :partyman:
MamaMy - майстор
Аз имам работна (помощна и единствена) метална маса. Правих я точно за заваряване, но на дребни детайли. Представлява парче гофрирана ламарина 4мм на късите му страни е удължено с 50мм винкели посока надолу. На задната страна съм заварил същия винкел, но с посока нагоре. Така няма да ми падат отзад инструментите. Общо масата е 140х60 като краката са от тръби за скеле с дължина почти 85см. Правих си я по моята височина да не стоя много изгърбен. Всичко е направено от отпадъци. Правих го така, че да може да стои на дъжда и да не ме е яд, че ще ръждяса. Уж подвижна масата стана над 100кг и няма местене. Няма отвори за шлаката, но направих дупки в единия край за закрепване на масивно, машинно менгеме. В другия край мисля да направя място за винтовата ми преса. Удобна е за работа и не се огъва, но отдолу между краката има рамка от същите тръби.
На мен ми е удобна, но не е за големи неща. Ползвам я и за дървообработване, но пак за дреболии. Боядисана е само със сив бързо съхнещ грунд ПФ на няколко ръце. Много е държелив. Седи навън вече 5 години и не е мръднала. Не я вали директно дъжд, но като навява зимата често е в сняг.
ZEDYCUS - майстор
Качвам снимките на моята конструкция в нов пост, в горния не мога да вляза. Остава по следващата седмица да заваря ламарината, също и ограничители при сгъване да не отрежа някой пръст, че става гилотина в момента особено с тежеста на ламарината като я добавя, може и едни дръжки от двете страни на плота. Стената отзад е кухи бетонни блокчета налепени с камък и се наложи да монтирам шпилките с химически анкер.
Със сгъване на горе краката стават с една идея по лесни, за направа, сега се наложи да ги направя да се удължават иначе не може да се сгъне.

Ако си хареса нещо от конструкцията автора на темата да взима идеи. :partyman:

Материали отидоха 2 профила 60х40х2 -по 6м и един 60х60х3- 6 м, остана 2 метра парче. При габарити плот 1,5м на 0,8м. Ламарина 2х1х 4мм тя беше скъпата част, резнаха ми я на гилотина на размера. Парчетата бонус-330 лв всичко

Прикачен файл

viber_image_2026-01-01_18-54-12-450.jpg

Прикачен файл

viber_image_2026-01-01_18-54-12-489.jpg

Прикачен файл

viber_image_2026-01-01_18-54-12-526.jpg

Прикачен файл

viber_image_2026-01-01_18-54-12-806.jpg
gogo7777 - майстор
Всеки си прави работната маса според нуждите. За моите е задължително да мога да я обикалям.
Не ми се получиха нещата с чертежите за което се извинявам на автора.

Все пак ще натякна на класическият стил на маса.....като за пиенье и яденье, но железарска (заваръчна) т.е. по-яка.....

:drinkers:
BeTaTesTeR - специалист
Няма проблем. Но мисля, че не ме разбирате затова ви се струва сложно. Ето качвам пак една рисунка, което е изглед отгоре. Синьото са винкелите, черното профилите 80х80 и червеното шините. Защо да се гъне и да се клати, какво е по-зле с винкелите спрямо това да е от 4 профила 80х80? Тези 70х70 са просто за да мога по-лесно да сглобя всичко и да ги фиксирам на еднакво разстояние, след това 80х80 профилите пак ще ги заваря за винкелите, няма да останат само на сглобка. Винкелите просто са по-масивни, мисля, че няма да се огънат и да се изметнат при заваряването и е удобно от долната им страна да се хванат краката без да пречат на движението на шините. Това е цялата маса.

Точно от събирането на такъв затворен контур, какъвто ZEDYCUS е показал ме е страх, ще го оплескам. Правих си по подобен начин порта за пред гаража, уж мерих, подпирах с подложки, гласих, накрая всичко се изкриви, диагоналите се разминаха ама нали беше порта не беше толкова критично. Като нямаш маса на която да стегнеш профилите, колкото и да ги гласиш много лесно се разместват, като тръгнеш да ги заваряваш в затворена рамка понеже няма накъде да мърдат и от топлинните разширения се измятат и усукват. И ако ще ми стане криво и няма да мога да разчитам, че ще имам равна повърхност на която да сглобя нещо по-добре да не я правя тая маса. Винаги мога да метна парче по-масивна ламарина, ако ми изпадне от вторични, върху каквото и да е и да заварявам на нея ама като не мога да стегна върху нея нищо пак не е особено полезно. Затова мислих това с шините.

Изглед отгоре
  • 1
  • 2

Тема "Идея за направа на заваръчна маса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: