Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
alsted - майстор
Смятам данаправя паралелепипед ~2000/1000/10мм. Защо смяташ, че е неудачна ламарината?
xpu100, абе много консервативни колегите в сайта от линка ти ... Ти успял ли си да разбереш от къде може да се закупи въпросната киселина?
Тани - модератор
Щом ще правиш паралелепипед значи става въпрос за кутията, а аз помислих, да не си решил да я ползваш за абсорбираща повърхност , а топлопроводимостта на наеръждавейката не е добра! Бях длъжен да попитам , за да те предпазя от евентуална грешка! Ако по някакъв начин съм те обидил с въпроса си , моля да бъда извинен!
alsted - майстор
Напротив! Благодаря за въпроса ти! Аз наистина смятам въпросния паралелепипед да е самия толообменник. По принцип съм съгласен, че топлопроводимостта не е най-добра, но смятам, че ще ме удовлетвори - ламарината е дебела 0,5мм /затова и не мога да я заварявам/. Освен топлопроводимостта на ламарината имаш ли други конкретни аргументи, че варианта ми е неудачен?
Тани - модератор
Ами то не е малко повярвай ми! Така описания от тебе колектор с площ 2 кв.м. се равнява на няколко ПЪТИ по-малък колектор с меден колектор!

По принцип неръждавейката е скъп материал и ако успееш да я продадеш или замениш може да ти излезе без пари смяната с черна ламарина , която ако не бъркам е доста по-топлопроводима! Задължително запояване на тръбите, а не със силикон , за да може да пренесеш топлината с минимални загуби и пак задължително боядисване с матова черна боя възможно най-тънко . И за боядисването ще е по-добре да е черна ламарината. Ако може да си позволиш медна ламарина , ще е най добре , но предполагам ще е доста скъпа. С алуминиев е по-добре от черната , но там ще имаш проблеми със заварките! Държа да уточня , че никога не съм правил и не съм мислил да правя подобен колектор и нямам опит. Нека ако съм сбъркал нещо колегите ме поправят! Това го измислих току що по пътя на логиката !

пп

Сега разгледах сайта ти . За описания от тебе колектор-бойлер не е чак от такова значение топлопроводимостта , защото не е класическия тип колектор с ламарина и тръби и не се очаква от ламарината да проведе топлината до тръбите. В твоя случай ламарината провежда топлината само по дебелината си , която не е чак толкова голяма и няма да окаже особено влияние! Боядисването с черен МАТ остава обаче. Замислих се за някакъв подобен колектор за вилата !
Последна промяна от Тани на ср мар 10, 2010 2:18 pm, променено общо 1 път.
Стефан - майстор
alsted написа:
Смятам данаправя паралелепипед ~2000/1000/10мм. Защо смяташ, че е неудачна ламарината?
xpu100, абе много консервативни колегите в сайта от линка ти ... Ти успял ли си да разбереш от къде може да се закупи въпросната киселина?
Според мен, излишно си усложняваш живота. Ще стане грозно, и само ще изхабиш хубавия материал.
По добре си намери панелен радиатор за парно, разрежи го на отделните му платна, и ги свържи последователно. След това ги боядисай черни, и си готов. Ако искаш по-голям ефект, сложи отделните платна в кутии, вътрешно изолирани със стиропор. И огряваната страна под стъкло.
alsted - майстор
За хубавия материал съм дал 116лв. Основната ми цел е дълговечност. Аз евтини съм понаправил доста /някои съм продал, други съм подарил/. Искам да направя нещо наистина вечно :idea: Почти съм уверен в успеха, но не бих отказал никой съвет или какъвто и да е коментар. Златотърсачите промиват тонове пясък за да открият златно зрънце. За себе си съм убеден, че и от най-обикновените бръщолевения понякога изкачат невероятни идеи.
До два месеца смятам да имам конкретни резултати, които със сигурност ще споделя във форума.
Тани, аз няма да правя бойлера от саита ми с неръж. Имам известен опит - само толкова. Аз и когато направих първия, имах идея да правя колектор, само че ми беше за пръв път да огъвам ламарина, при това ръчно та се получи това... :wink:
kotyo - специалист
Най-обикновения преобразувател за ръжда, зеленичък в малки шишенца, е фосфорна киселина. Доста универсален флюс, само после хубаво трябва да се измие, за да не създава ядове в бъдеще. Особено, ако се запояват по-упорити кабели..
lz1add - специалист
нещичко от тук може и да ти влезе в работа.....
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=23740
lz1add - специалист
....а иначе pet.kan е на 100% прав....получават се нещата перфектно и не само с неръждавейка,ами и с много други комбинации от сплави!
rosenred - специалист
Доколкото ми е известно,със сребърен припой(40% сребро и обмазана пръчка)може да запоищ всико.Струва 12 лева пръчката в" редко"Наскоро си направих експеримент,запоих един чугунев изпускателен колектор на един "хюндай"и стана много добре даже отлично.недостатък е че излиза скъпичко,но при определени ситуации просто няма друга разумна алтернатива.

Тема "Запояване на неръждавейка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: