• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
mitko64 - майстор
Втулката отдавна съм я направил от страната където е циркуляра(отсреща е на конус). Плота предполагам, ще е отдолу. Каква ще е системата за повдигане? А сигурно трябва и нещо като предпазител на главата да се помисли, защото няма май по- опасна машина от тези фрезата.
Stefan2000 - специалист
Да, ще се мисли нещо с U канали, за да се определя дълбочината. Така както е и плота на циркуляра. Ако стане на същите болтове, още по-добре.
Много ще е важно и сигурно и стабилно водене на детайла.

А това май е отговора на въпроса от темата, или поне част от него.
За съжаление далеч от възможностите ми. Но в интерс на истината, принципно точно така си го представях. Нещо като машина за правене на ключове по шаблон.
http://www.youtube.com/watch?v=RA_TmBdnwCk
mitko64 - майстор
Закрепването на циркулярния плот с тази U-шини е доста афиф- освен нагоре-надолу се и върти. Явно трябва да се завари още една двойка болтове под другите.
Илчо Илиев - майстор
Ножове се правят и на ръка,но си е голяма играчка, да се докарат да са еднакви , за да работят всичките и да не бие...
В зависимост колко ще излиза ножа от главата се правят от различен материал, като вид и дебелина..
За ножчета, които излизат малко...до 1см,може да се направят от абрихт нож,но за по-големи- от ресьорна стомана..
По принцип, профилните глави са със ножчета, от сплав, подобна на щирия и са много крехки, за това са ''подпрени''-главата е с подобна форма и ножа се подава няколко мм и има осигуровка- отвор на ножа и щифт на леглото ...
На тая правата глава може да и направиш ножчета с лек профил и от абрихт нож или от ресьор, но накрая, след като ги направиш, трябва да са еднакви като грамаж и да бъдат така центровани,че всички ножове да са в една равнина и да излизат еднакво от главата, центроват се както ножовете на абрихт..
Ъгъла под който се заточва ножа е като на абрихт ножа-35-40 ,а при нужда да се заточи, заточва се от към правата част на шлайф...
Не е сложно,но си има доста подробности,а те не могат да се обеснят с 3 реда..
Ако смяташ да правиш сериозни неща, със сложен профил, събери пари и си вземи профилна глава, наистина е много опасно..

п.п. ако можеш, покажи къде и как смяташ да я слагаш тая глава,че тия профили и плотове нещо не мога да ги схвана...
EDI - майстор
За мен решението на въпроса е фабрична машина.Там си има и регулиране на оборотите от около 1400 до около 9000.За тези големи глави, дето се вика, козата си сака пръч.Не бих рискувал да я завъртя в самоделна машина, или да правя пластини на ръка.Намират се втора ръка големи фрези, имаше из продавалника мисля.То, сигурно не ти се дават пари, ама виж ей така, за сведение някои неща - http://prodavalnik.com/drvodelska-freza ... -i34427223 , http://prodavalnik.com/drvodelska-freza-i38636889 .
Stefan2000 - специалист
Гледам. Всяка вечер преглеждам за нови неща. Интересува ме не само дърводелство. Е, днесн чакам и едно ковашко менгеме :lol:
Да купувам още една машина, по никакъв начин няма да ми е рентабилно. За сега се касае за профили, колкото само за моята къща. Первази за таваните. Перваази за пода. Лайсни за капаци на фугите на таванните дъски. Евнтуално за обръщане на прозорците. Ето над 200м. Но знае ли човек?
Едва ли ще си правя сам ножовете, при това положение. То мога да започна и с наличните. Но ми се ще да си избера поне още един профил, баш по моя вкус. А иначе и оберфрезата може да се пусне в действие, самоче за нея имам главно фаски и R-ове. Фалцовете за външната обшивка и колоните ги правих с нея, но не беше много сгодно на земята.
EDI - майстор
Само за в къщи наистина няма да ти излезе сметката.Сложи фрезата на маса и си купи фрезери, така по-ще ти е на сметка, пък и после ще ти останат инструментите, винаги ще има какво да правиш по къщата, в това отношение работата свършване няма :lol: .
Stefan2000 - специалист
Мислил съм го.
Оберфрезата ми е маломощна, Елтос. Като я купувах си првих сметка да може да се ползва и като вътрешен шлайф за метал с камъните на ос. Как се наричаше...
Е, не става всичко с едно :cry:
EDI - майстор
М, да, така си е.Явно ще трябва да мислиш, кой вариант ти е по-изгоден.Намират се оберфрези на хубави цени, остава с фрезери да се снабдиш, ама первазните с цял профил не са евтини.Первази стават и като ползваш комбинация на два фрезера с обикновен профил, минават се с два или три паса, според случая.Тогава може да ползваш и наличната си фреза на маса.
mitko64 - майстор
Ето снимки на фрезовата глава, закрепването на плота и монтираната фрезова глава. Според мен за да заприлича на фреза, трябва да се монтира машината полегнала на 90 градуса.

Прикачен файл

IMG_0079.jpg

Прикачен файл

IMG_0081.jpg

Прикачен файл

IMG_0080.jpg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9