gogo7777 написа:Обикновенно неръждаемите стомани несъдържащи никел и молибден "ръждясват"Помислих си за стругарски ножове, но се замислих дали не се говори за кухненски. Доколкото ми е известно легирана стомана не е задължително да е неръждавейка, легирането май означава нещо друго, но не съм се занимавал с този въпрос.
Такива са стоманите от типа 410, 420 и 430. Те са феритни или мартензитни.Само за кобалтови съм чувал, но не знам дали оксидират или ръждясват.Кобалта не е легиращ елемент при "неръждавейките"
"Легираната стомана е стомана с примеси на други елементи. Например молибден, манган, хром, ванадий, силиций, бор и никел. Видът и количествата им се подбират внимателно, за да се постигнат определени свойства. Легиращите добавки повишават твърдостта, устойчивостта на корозия и намаляват чупливостта на детайлите изработени от стоманата. Стомана с 13% и повече съдържание на хром обикновено се нарича неръждаема стомана. За да бъде една добавка легираща, нейното съдържание трябва е по-голямо или равно на 3%. Според количественото съдържание на легиращи добавки стоманата се класифицира на : -нисколегирана- от 3 до 5 % -среднолегирана- от 5 до 10% -високолегирана- повече от 10%"