Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Здравейте,

Реших да се уча да заварявам неръждавейка с ВИГ апарат. Имам инверторен електрожен 200А DC който има функция ВИГ lift. Съответно реших и си набавих виг шланг с кранче 17ка. Остана още малко неща да си набавя и затова реших да питам първо по-знаещите. Идеята е да заварявам неръждаеми тръби с дебелина 2мм. Няма да са отговорни заварки, няма да минава нищо през тях просто да стане красиво. И да се понауча де.

Въпросите са следните:
1.Кой тип волфрамови електроди трябва да си набавя за неръждавейка? Цвят и дебелина какво ще ми препоръчате? Кой номер цанги?
2. Газът чист аргон ли трябва да е? Имам бутилка от малките 5кг която е в момента заредена с коргон. Никъде не намерих информация дали поне за проби може да се изразходи тази бутилка или да я изхвърлям и заредя с чист аргон.
3. Какъв добавъчен материал да използвам?

Имам и други въпроси но ще ги задам след изясняването на тези. Знам че някой въпроси са много лузърски и с тази информация не може да се даде точен отговор, но нямам голяма подготовка просто имам голямо желание да се науча. Изгледал съм милион клипчета и вече смятам че е време да пробвам апък после ще има пак да питам защо нещо не се получава

Не можах да намеря тема с точно тези въпроси и затова отворих нова. Мерси на всички! :partyman:
Мерси, писах в първата тема ако е нужно тази тема да се затвори или изтрие. Или ако някой има желание нека да отговори и тук ще съм благодарен.
londraneste - помощник
Волфрам червен или сив, зеления е за алуминий (оцветени са в единия край) газта чист аргон, хубаво е в тръбата да се пусне защитен газ аргон или азот, но при твоя случай щом търсиш само външен вид не е задължително. Ако нямаш опит имай на предвид, че ще ти е много трудно усвояването на този метод заваряване, трябва правилен ток и движения. Добавъчния материал 316L или 309L втрия когато заваряш към черно ама върши работа и при чист инокс. :rolleyes:

Тема "ВИГ заваряване - първи стъпки" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: