Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Здравейте. Нужно ми е да запоя изводи на статорни намотки на асинхронен двигател към обикновен меден проводник. Проблема е че намотките са с алуминиев проводник. Пробвах с припой Sn60Pb40 който е с колофон, не стана. Пробвах със същия припой и с един течен флюс който съдържа цинков и амониев хлорид и фосфорна киселина, не стана. Пробвах с аспирин, също не става. Някъде четох че става със припой с поне 50% калай какъвто е моят и с минерално масло, но най добре ставало с някаква "оръжейна смазка" която била "алкално масло". В гугъл ми излиза някаква оръжейна смазка Ballistol, за която пише че почиства разни мърсотии и предпазва метала. Дали ще стане с нея? Освен това намерих някакъв припой за алуминий - Alumalloy, който пише че няма нужда от флюс и май има в него малко количество алуминий и останалото е калай. Намерих и припой за алуминий с флюс. Някой тук запоявал ли е тези материали с такива припои или с други и с кое би станало?
MIRO_073 - майстор
Купувай и пробвай. Щом пише, че стават.
MamaMy - майстор
С разтвор на син камък помедняваш добре почистените алуминиеви краища. След това вече с една бърза спойка с тинол 60х40 правиш контакта. Механично такава връзка не е особено стабилна, но електрически си е 6.
l0v - напреднал
Запоява се с кадмий директно без никакви флюсове. Само ти трябва по мощен поялник защото температурата на топене е по висока. След като хване кадмия може да продължиш и с обикновен припой да си запоиш и медните кабелчета. На времето в ЖП-то всичките им кабели бяха с алуминиева броня и можеше да се намери кадмий от техните муфаджии ама сега не знам.
Другия ти вариант е кербоване с биметални гилзи.
hidrazin - майстор
нед ное 08, 2020 12:06 pmS.M. написа:
Пробвах с припой Sn60Pb40 който е с колофон, не стана. Пробвах със същия припой и с един течен флюс който съдържа цинков и амониев хлорид и фосфорна киселина, не стана. Пробвах с аспирин, също не става.
Няма и да стане. Нищо му няма на припоя Sn60Pb40 - просто алуминия си е гаден за запояване.
След почистване моментално прави окисна кора която не се вижда но пречи за запояването.
При запояване на меден към алуминиев проводник винаги проводниците се калайдисват отделно.
После се усукват и запояват заедно.
За калайдисване на алуминиевия проводник си има специални флюсове - НАПРИМЕР.
Припоите за алуминий са друга бира - искат висока температура (около 400 градуса) и там обикновено се работи с горелка а не с поялник.
Имам такъв припой с флюс в него но става само за алуминий-алуминий.
:partyman:
P.S. С тава с оръжейна смазка или тънко масло (Прецизол) но си е цяло приключение с неясен край.
Благодаря, колеги. В крайна сметка взех флюс за алуминий, както ми препоръча hidrazin, с който си свърших чудесно работата. :partyman:

Тема "Запояване на алуминиеви проводници към медни" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: