• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
kr1100 - майстор
ср юли 21, 2021 12:13 pmiliya_i написа:
вт юли 20, 2021 6:00 pmkr1100 написа:
А има ли свирене като пробиваш ?
Добре заточено свредло не свири. Свирят затъпените. Чуеш ли свирене, тръгвай към шмиргела.
Илия точно затова го питах дали свирят. Свири ли - захабено и не реже, натискаш като ненормален , а полза никаква
Тия жълтите титаниеви са много крехки - малко накриво и се чупи.
Avas_co - майстор
ср юли 21, 2021 6:03 pmkr1100 написа:
ср юли 21, 2021 12:13 pmiliya_i написа:
вт юли 20, 2021 6:00 pmkr1100 написа:
А има ли свирене като пробиваш ?
Добре заточено свредло не свири. Свирят затъпените. Чуеш ли свирене, тръгвай към шмиргела.
Илия точно затова го питах дали свирят. Свири ли - захабено и не реже, натискаш като ненормален , а полза никаква
Тия жълтите титаниеви са много крехки - малко накриво и се чупи.
Има разлика, да знаеш.
Т.н титаниеви, са си свредла с покритие от титаниев нитрит, май така беше.
Като основата е от говнолин, ще ги чупиш, не ами ...
Тия ултра кобалта, баш за това ги хваля. На много бой държат . Като съм ядосан, хич не пазя .
Пък тях, успявам да ги счупя само като дупча два листа заедно.
mkocev - специалист
Причината за похабяването на свредлата в голяма част от случаите, е свързана с неспособността на машината (или на човека, който я ползва) да осигури максимално добри параметри за пробиването. Имам приятел с железарски цех и когато имам за пробиване отвори, при които почти сигурно свредлото ще замине за нула време при мен с ръчната на стойка, отивам да свърша работа на една от колонните машини. Стара, българска, но свредлата на нея изкарват най-много. Ползват масло (някакво), май предимно за охлаждане на свредлото. Като че ли цаката е, да не се оставя да се разсвири (доста) свредлото, т.е. да не прегрее и да омекне. В някакъв момент естествено се затъпява, но в сравнение с ръчната бормашина на стойка, "живота" на свредлата е доста по-дълъг.
Темата и мен ме вълнува, но съм стигнал до извода, че и най-хубавото свредло може да сдаде багажа доста бързо при неподходящи условия.
BLUEPUPIL - майстор
ср юли 21, 2021 6:00 pmiliya_i написа:
ср юли 21, 2021 2:48 pmangelfilev написа:
ср юли 21, 2021 12:13 pmiliya_i написа:

Добре заточено свредло не свири. Свирят

затъпените. Чуеш ли свирене, тръгвай към

шмиргела.
+1. Правилно и добре заточено свредло

до 4-6мм при ниски обороти и не голям

натиск трябва да прави "хубави" стружки.
И при по-големи диаметри при рязане няма

свирене. Свиренето е от триене.
„Свиренето“ при по-дебели стомани, като
за ст. конструкции, идва от триене на
спиралния, страничен ръб на бургията в
стоманата, при пробиване с ръчен инструмент
и неизбежното отклонение от остта.

За серозно пробиване в обикновена стомана, ви
трябва двускоростна бормашина с 400(500)/800(900)
rev/min, която дава при горните макс. обороти
min. 100/50Nm.

Съвета на BLUE e да се стремите (доколкото е възможно),
да се придържате към следните скорости:
3мм-1000rev/min
4мм-900rev/min
5мм-800rev/min
6мм-700rev/min
8мм-600rev/min
10мм-500rev/min
12мм-400rev/min
И разбира се 125-135 градусово заточване на бургиите.
:cool:
angelfilev - специалист
пет юли 30, 2021 5:08 pmBLUEPUPIL написа:

„Свиренето“ при по-дебели стомани, като
за ст. конструкции, идва от триене на
спиралния, страничен ръб на бургията в
стоманата, при пробиване с ръчен инструмент
и неизбежното отклонение от остта.

За серозно пробиване в обикновена стомана, ви
трябва двускоростна бормашина с 400(500)/800(900)
rev/min, която дава при горните макс. обороти
min. 100/50Nm.

Съвета на BLUE e да се стремите (доколкото е възможно),
да се придържате към следните скорости:
3мм-1000rev/min
4мм-900rev/min
5мм-800rev/min
6мм-700rev/min
8мм-600rev/min
10мм-500rev/min
12мм-400rev/min
И разбира се 125-135 градусово заточване на бургиите.
:cool:
125-135-150 градуса за неръждаеми, твърд чугун, високолегирани.
За "обикновени" конструкционни стомани 116-120 градуса.
BLUEPUPIL - майстор
пет юли 30, 2021 6:30 pmangelfilev написа:
За "обикновени" конструкционни стомани 116-120 градуса.
Спора 118 vs 135 е отдавна изчерпан.

Зависи от диаметъра!
Не четеш какво съм написал.
За серозно пробиване в обикновена стомана
при по-дебели стомани, като за ст. конструкции
Със заточена 12мм бургия в диапазона 115-118 градуса,
и яка машина ми въртя ръката и останаха трайни
болежки. А аз не съм никак лек.
Досега, да чукна на дърво това не с е случвало с 135.

Така, че отново да повторя (щото в тоя форум
едно нещо, трябва да се повтаря по незнам си
коло пъти), за стомана 235 с дебелина над 5мм
и отвори от 10мм нагоре, винаги се работи с 135,
при ръчни инструменти.

Жив и здрав да си!
angelfilev - специалист
съб юли 31, 2021 3:12 pmBLUEPUPIL написа:
пет юли 30, 2021 6:30 pmangelfilev написа:
За "обикновени" конструкционни стомани 116-120 градуса.
Спора 118 vs 135 е отдавна изчерпан.

Зависи от диаметъра!
Не четеш какво съм написал.
За серозно пробиване в обикновена стомана
при по-дебели стомани, като за ст. конструкции
Със заточена 12мм бургия в диапазона 115-118 градуса,
и яка машина ми въртя ръката и останаха трайни
болежки. А аз не съм никак лек.
Досега, да чукна на дърво това не с е случвало с 135.

Така, че отново да повторя (щото в тоя форум
едно нещо, трябва да се повтаря по незнам си
коло пъти), за стомана 235 с дебелина над 5мм
и отвори от 10мм нагоре, винаги се работи с 135,
при ръчни инструменти.

Жив и здрав да си!
Нямам наклонност към ненужни спорове. Тъй като се чете и от хора на които металообработване не им е професия се налога да се изясни въпроса.
Няма да цитирам справочници и учебници с теория на спирални свредла. Няма и да се задълбочавам и какво влияние оказват отделните ъгли.
Ще препоръчам да се изгледа първият попаднал ми видео урок по заточване на свредла.

Не е задължително да се знае език. Ще се научи колко трябва да е въпросният ъгъл и още много други полезни неща.
Второто нещо което ще направя е снимка на ново фабрично заточено свредло.
Прикачен файл:
DSC00003.jpg
Прикачен файл:
DSC00009.jpg
BLUEPUPIL - майстор
съб юли 31, 2021 5:37 pmangelfilev написа:
Не е задължително да се знае език.
Вярно е!
Така е!
Изключваме английския, защото той е нещо,
без което не може. И присъствието му е
определено по дефиниция. Нещо като аксиома.
135° split points should be engaged to cut harder steel materials and especially in deep holes over 4 times drill diameter. A 135° point cutting harder materials will produce thicker chips, thus minimizing work hardening of the cavity. The length of the lips on a 135° point measured from the axis to the outer corners is relativity short and thus penetrates much quicker into the work piece reducing thrust and abrasion along the cutting edges."


Прикачен файл:
1.jpg
Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (3.01 KиБ) Видяна 822 пъти
Прикачен файл:
3.jpg
3.jpg (9.5 KиБ) Видяна 822 пъти
Прикачен файл:
4.jpg
4.jpg (5.97 KиБ) Видяна 822 пъти


Пущай шмиргелетката!
  • 1
  • 2

Тема "Свредла метал среден клас" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: