• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
PIP - специалист
Здравейте, от доста време се оглеждам за запазена колонна бормашина на старо наше производство, но няма много предлагане на по-леките модели и/или са в състояние за вторични суровини. Има няколко бк32, но са по 700кг и са ми прекалено големи за дърводелство, но почвам и в тях да се оглеждам.
Някой имал ли е достъп до бормашините на optimum? Китайско производство, но вече се замислям и за тях.
wanderer - специалист
Здравей! Имам настолна optimum 23 pro, и ако са запазили качеството и в модела който си посочил в линка няма да е лош избор. Ползвам я от 5 години и работи както в дена в които я сглобих. В съседния цех има колонна optimum (не и знам модела), и са и усукали зъбния гребен по който става вдигането на подвижния плот, и това ми се вижда единственото по-слабо място. Имал съм бк 32, вярно яка и тежка машина, но времето и лошото стопанисване си бяха оставили следите по нея...освен че иска място, иска и работа, а за работа с дърво (ако не се изисква габарит под шпиндела и до колоната) е презапасена с мощност и габарит. Още малко за протокола - ползвал съм служебна пн 161. С нищо не превъзхожда споменатата в началото настолна ptimum 23 pro освен трифазния си мотор. Сега ползвам служебна пк 20 и мисля, че евентуално за теб това ще е оптималния вариант...., но дали ще намериш, какъв ще е късмета ти, и какви средства ще се наложи да довложиш .....дано да попаднеш на читав екземпляр. Успех!
PIP - специалист
Благодаря за мнението. Един съсед има подобна пк 20 и като размер наистина е перфектна за моите нужди, но не намирам запазена такава. Твоята оптимум 23 с монофазен или трифазен мотор е? Гледам се предлагат и в двата варианта и достатъчен ли е като мощност. Не трябва да се затруднява с подобни фрезери.
По принцип гледах и 26про, но ме притеснява, че мотора може да е слаб, освен това и хода е по-къс, но цената и е по-добра. И още един въпрос, има ли нещо специфично да гледам в бк32? – искам да видя физическия размер преди да се откажа. Благодаря.
nikolson - майстор
Я виж обявите. Има и някои из вашия край.

Отваряй и чети обявите, защото има и комплект цени, а в заглавието пише само едното.
PIP - специалист
Тези обяви (и много други) ги следя, единствената читава на външен вид и размер 203 не я продават, другите за мен са в ужасно състояние или прекалено големи и скъпи за моите нужди или далеч (пк20 в силистра). Днес ходих да видя и бк32 и отпада - огромна и конкретните три, които видях бяха в лошо състояние.
wanderer - специалист
Докато се наканя да пиша две приказки за бк 32 ти си я елиминирал от листата...и мисля с право. Тази машина си иска работа с големите железа. Относно оптимум-а, моята е монофазна, модела 23 про който сега намирам в мрежата е с реверс, моята няма. Мотора е 0,75 кв, S6 - 60%, и като я въртя 20 - 30 минути без почивка отива да се постопля. Като мощност винаги ми е стигала за пробиване в метал до 16 мм.. Предполагам, че и за дърво ще е достатъчна. Не съм работил с подобен тип фрезери и наистина само мога да гадая. Ако може да се направи някаква аналогия със свредло за панти ф35 пробива без проблем. Все пак аз не се занимавам професионално и постоянно с тази машина, та може и да не ти дам най добрата информация. Ако трябва да направя някаква проба за да ти помогна с инфо няма проблем.
PIP - специалист
Благодаря още веднъж. Днес се обаждах на сайта, който съм дал за бормашините на оптимум и ми казаха, че нямат налични и не знаят кога ще могат да доставят, намерил съм ги и на други сайтове (на по-високи цени) и утре ще звънна и там за наличности и дали мога да ги видя на живо.
wanderer - специалист
Така бях и аз с циркуляра. Търсих, чаках, и накрая си купих един нов Бернардо. Не че е лош, ама има и по-добри. Успех в намирането и да се похвалиш :)
PIP - специалист
По сайтовете се оказа, че нищо не е актурализирано -нямат нито наличности, нито цениете са такива. Свързах се с вносителя и ще ходя другата седмица на експото да ги видя на живо и да говоря на място за поръчка от тях. Мерси.
  • 1
  • 2

Тема "колонна бормашина" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: