Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Здравейте,

Моля за съвет. Поради липса на достатъчно акъл и предоверяване на мебелисти/дизайнери, плеснах един шкаф над леглата на децата и не смея да ги сложа да спят под него. (Наясно съм, че е тъпа идея, не смятам да слагам абсолютно нищо тежко вътре.) 🙈

Шкафът е около 2 м дълъг, МДФ, тежи може би около 60-70 кг. Стената е тухлена, мебелистите го монтираха с дюбели директно през гърба (твърд МДФ) с дюбели 8-ци, като уплътниха с клинове, за да хванат по-здраво. Дюбелите са може би 8 или 10. Допълнително монтирахме анкери с шпилки 10 мм. в тавана на 2 места. Не знам до каква степен разтвориха анкерите, защото минават през окачен таван от гипсокартон и тогава в плочата.

Според тях това е достатъчно, но след като преспах една нощ, реших, че трябва да подсигуря допълнително и пробих 2 дупки през стената, (от другата страна е гардероб) и подсигурих с още 2 шпилки 10 мм с метални планки около 2 мм от другата страна (не директно на стената, а в гърба на гардероба, стегнати но до колкото позволи гърба, който се сцепи), а от другата страна с шайби Ф30 мм на МДФ-а.

Би трябвало дюбелите да държат вертикално, шпилките в тавана да не позволят да се "изхлузи" напред от дюбелите, а шпилките през стената да подсигурят допълнително, но все пак, моля и за вашето мнение - достатъчно ли е, има ли какво още да направим, или да го хвана на още 2-3 места през стената, но гардеробът ще стане на швейцарско сирене...

Не можах да намеря инфо за товароносимост на различните крепежи, или поне не на език, който разбирам. (Това си е наука). Благодаря предварително на отзовалите се!

Весели празници!
nork - специалист
Ами вече спокойно можеш да спиш в шкафа, а не под него :-D
Анкер ф10 спокойно носи 200кг без сертификат, а ти имаш 2 за тавана и 2 шпилки през стената, дюбелите остават за декорация :partyman:
miliad - майстор
И какъв беше смисъла от цялото това упражнение?
Товара в шкафа на гърба ли лежи, или се носи директно от неговото дъно , рафтове и от там върху страниците и вертикалните делители.
Дъното как е хванато за страниците?
Какво прикрепя страниците към стената?
Как е закрепен гърба към шкафа?
Да е заварен случайно?
Товара с какви сили работи върху крепежа ?
На скъсване, на опън?

Айде разсъждавайте малко по въпросите.

Какъв е смисъла гърбът да остане здраво захванат за стената, ако дъното се сцепи и изплюе багажа върху леглото?
Последна промяна от miliad на съб дек 10, 2022 6:29 pm, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
На съдовете под налягане се правят изпитания с налягане доста по-високо от работното. Логиката е, че ако държи на 30 атмосфери, спокойно може да се ползва на 10.

Та и ти така - за да спиш спокойно - направи изпитание. Натовари шкафа с примерно два пъти поече товар, отколкото смяташ да слагаш, и ако не падне - можеш да спиш спокойно.

Но и според мен - дюбелите са за декорация.

Тема "Товароносимост шпилки/болтове/дюбели" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: