вт яну 31, 2023 12:46 pmgogo7777 написа:Добре де, на клипа не се ли вижда как никелира стомана с оцет и после си я полира с кечето?вт яну 31, 2023 11:53 amemosms написа: Базик ли е за захарина ?? А ако има и цикламат ??Не е бъзик, но той се добавя в "истински електролит" , където се следи pH. Наименованието му е Захарин Натрий C7H4NNaO3S
За цикламата не ми е известно......Виж сега.....електролитите в галванопластиката се базират на химически принципи, а не на вкусовиНяма как с оцет, готварска сол, лимони, сода, подсладители и чубрица от Кауфланд да направиш електролит за никелиране.
ПП.....сега разбрах идеята ти като видях врътките и за какво са. Съществува вариант химически да патинираш никела. Нещо като питинговане. Ама съм забравил как се процедираше с никела и хрома. Матиране устройва ли те?
И матов вариант ще е интересно, и т.нар. черен никел, за което виждам само клипчета, в което ползват готов продукт, или рекламират такъв, или поне не съм открил къде казват рецепти и химикали.
Мернах една рецепта за почерняне на никел, в загрят разтвор на азотна киселина (ок. 50 градуса) за 5-10 сек.
За тези врътки дори няма да си правя труда да търся фирма за никелиране, камо ли да организирам аз как да излезна в работно време, за такава глупост.
И така вършат работа и са по-добре (за мен) от вида в който бяха (оригиналния им).
Но и друг път може да се занимавам с хоби проект по ре-финиш, възстановяване на такива дреболии, и най-доброто е да има готови домашни решения.
За сатен никел, за мат, черен мат, черен сатен и т.н.
В случая, детайлите са хромиран цам някакъв.