Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
brum - майстор
Имам един потапящ циркуляр дето до сега е ползван за дърво и за алуминий. 216мм дискове, 5000 оборота на празен ход, 3800 оборота под товар, в момента е с диск на Bosch - multi metal 80 зъба. Машината е Metabo KS 216 M. Рязал съм дърво и алуминий до сега.

Чудя се дали мога да режа стомана с него. Примерно профили 30х30х3мм.

Две неща ме притесняват. За стомана не съм сигурен дали оборотите няма да са много. Ако са много мога да ги смъкна с регулатор на обороти предполагам.

Другото е диска. Дават го за метали разни, но не пише експлицитно стомана.

Та моля за насоки. Да си карам с ъглошлайфа или и с потапящият циркуляр ще мога да режа стомана?

И защо питам - за по-чисти и прави срезове. Примерно на 45 градуса. С ъглошлайфа са далеч от идеални.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ъглошлайфа на ръка ли държиш?
gogo7777 - майстор
Можеш да го ползваш естествено. С диск за стомана с повече зъби. Може и с карбофлексов диск, но тънък 1,6 макс 2мм.

Оборотите са ОК
Ал_ - специалист
Не е предназначена за това машината, други са и вибрациите, и натоварванията.
По-добре си вземи от настолните ъглошлайфи на парксайд, или стойка за твоя флекс.
П.п. Мота ми се някъде в гаража една излишна, та не си казал, не съм ти я пратил
Последна промяна от Ал_ на нед дек 15, 2024 1:44 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
Е то този, който има лесно става настолен.
Chefo77 - майстор
нед дек 15, 2024 1:20 pmgogo7777 написа:
Можеш да го ползваш естествено. С диск за стомана с повече зъби. Може и с карбофлексов диск, но тънък 1,6 макс 2мм.

Оборотите са ОК
А стружките какво ще ги прави?
brum - майстор
Рових още в нета и пише, че може, ама не е удачно. С карбофлексов диск заминавала пластмасата, с диск с дребни зъби за метал (като моят) стружките правели други мизерии (нещо на мотора таковали мамата). Пише, че машина за дърво се ползва максимум за цветни метали.

За стойка за ъглошлайфа съм май. На ръка го държа и е хем тегаво, хем не ми харесва колко прецизно става. Или за потапящ се ъглошлайф. Такова сега разбирам, че има...

Ал_ написа:
П.п. Мота ми се някъде в гаража една излишна, та не си казал, не съм ти я пратил
Какво по-точно ти се мота и какви парим му търсиш? Стойка?
gogo7777 - майстор
нед дек 15, 2024 3:13 pmChefo77 написа:
А стружките какво ще ги прави?
Ще ги чисти от време на време. Нещо друго ли има?
:drinkers:
пишман_майстор - майстор
Имал съм подобни терзания преди време.
Моят път през пробите мина на два етапа.
Първият : ползване на циркуляр с константни регулируеми обороти. Метален предпазител, изцяло , отвътре, отвън и отдолу . Имах такъв с 216 диск. Сложих му диск комбиниран 210мм на еволюшън.
Нагласих го да се върти с около 4к.об/мин.
Режеше добре, но се скапваше бързо диска и като загуби два последователни зъба- в кофата.
Навсякъде стружки , отврат.
Вторият: ползване на отрезна машина ( карбофлексова) с 3800 об/мин. Слагане на диск за метал 10 инчов еволюшън за меки стомани и рязане.
Периферната скорост си оставаше в рамки, т.е. тия 3800об/мин не съсипват диска .
Не се товареше редуктора.
Тоя вариант ме задоволяваше , защото оригинал е един инч централния отвор, на избрания диск-тоже. Оборотите -съвместими.
Наложи се преработка на предпазителя ( огромен е за диск 10 инча) . Стиската която е оригинал към машината я направих по-дълга и по-ниска, щото мотора подпираше в него и спадаше височина на рязане.
Минус: капацитета на рязане бе сравнително нисък , за профили под 45гр не се сещам макса колко беше вече, но 50 на 50 го клъцваше .
Отрезите прилични , дисковете изкарваха сравнително повечко. Но не търпяха по-грубо и бързо рязане . Фърчат зъби и отново в кофата....
Разкарах машината в продавалника, лепнаха я на секундата .
В момента съм пак с карбофлексова на 355мм . Гледал съм с тцт дискове машини, на джепсън най ми допадат, но са пара, сериозна пара.
Успех ти желая с експериментите.
gogo7777 - майстор
Ако питаш мене за такива цели е ленторезната машина.
Винаги съм искал да имам, но нямам. Не ми е трябвала, но сега се замислям и май ще купувам.
:drinkers:

Тема "Рязане на метал с потапящ циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: