Нека намерим най-тънките цени.
oberst - специалист
вт май 28, 2024 10:17 ambrum написа:
И докато му се чудих му видях ревю в тубата и май се отаказах :) .
Флексовете на батерии не са за работа, ами за зор заман да отрежеш някоя верига с катинар. Нямат никаква мощност. Неслучайно на акумулаторните неща никой не слага ватове, ами волтове. Ако предполагаш максималните ампери и сам сметнеш нещо на око, ще видиш, че е умряла работа.
MamaMy - майстор
Едни климатичари ми дадоха да ползвам техните инструменти един ден и акумулаторния ъглошлайф на Бош доста ме впечатли. Вярно, че бавно развърта, но като се развърти си реже съвсем прилично, а беше учудващо лек. Ако висиш някъде на една ръка сигурно върши чудесна работа.
Chefo77 - майстор
вт май 28, 2024 3:14 pmoberst написа:
Флексовете на батерии не са за работа, ами за зор заман да отрежеш някоя верига с катинар. Нямат никаква мощност. Неслучайно на акумулаторните неща никой не слага ватове, ами волтове. Ако предполагаш максималните ампери и сам сметнеш нещо на око, ще видиш, че е умряла работа.
И за циркулярите така се говори. Ела да видиш какво прави 210-ката с гарапата по дължина...
brum - майстор
На мен ми е за леко работи. С телена четка да тръкна нещо, с диск за рязане да срежа някой болт М3-М6. Мощността ще стигне. Ама ревютата са с много негативни мнения.
oberst - специалист
Циркулярът е режеща машина и то в дърво, а флексът е абразивна - не може да става сравнение между работните им режими и необходимите мощности.

И аз имам акумулаторен флекс - онзи 12 волтов дребосък. Върши ми идеална работа в нишовото си приложение да отреже я катинар, я болт далече от контакт. Ниското тегло и липсата на кабел са допълнително предимство. Обаче да хвана да работя с него, хеле пък сравнено с променливотокова машинна...
Chefo77 - майстор
Т.е. да разбирам, че си мислиш, че циркулярът не иска мощност???
oberst - специалист
вт май 28, 2024 7:33 pmChefo77 написа:
Т.е. да разбирам, че си мислиш, че циркулярът не иска мощност???
Това не знам откъде го реши - аз правя сравнение между двата типа машини. Имам циркуляри, ама не някакви играчки на батерии, ами трифазни. Имам и шлайф машини. Знам какво пише на табелките на двигателите на едните, знам и на другите. Съпротивителните моменти при двата вида операции са съвсем различни. Абразивните машини работят при много по-неблагоприятни условия. Представи си банциг със затъпени или насмолени зъби на диска и пак ще си далече от мъките на абразива. За да съм ясен - машина на 18 V и колко ток? От мен да мине, ще й дам щедро 4С на 4 Ah батерията, т.е. 16 А или няма и 300 W. Това за карбошлайф е някъв майтап, предвид, че най-малките променливотокови започват от 700, а масовите са над 1 kW.
Chefo77 - майстор
И като имаш трифазни, какви са им мощностите? При монофазните циркуляри машина с мощност под 1500 вата е ташак, при малките ъглошлайфи същата е достатъчна за абсолютно всичко. Не знам как на базата на 12 волтовия бръмбар (еле пък ако е на зелените) реши кардинално, че шлайф на батерия не върши работа. Вземи една безчеткова машина на реномиран производител, поработи малко с нея и тогава говори, остави сметките настрани. Че "по сметки" с 8 Ач батерия 210-ката трябва да върши работа като 600 вата кабелна машина, пък е много, много далеч над нея...
oberst - специалист
вт май 28, 2024 8:39 pmChefo77 написа:
И като имаш трифазни, какви са им мощностите? При монофазните циркуляри машина с мощност под 1500 вата е ташак, при малките ъглошлайфи същата е достатъчна за абсолютно всичко. Не знам как на базата на 12 волтовия бръмбар (еле пък ако е на зелените) реши кардинално, че шлайф на батерия не върши работа. Вземи една безчеткова машина на реномиран производител, поработи малко с нея и тогава говори, остави сметките настрани. Че "по сметки" с 8 Ач батерия 210-ката трябва да върши работа като 600 вата кабелна машина, пък е много, много далеч над нея...
Циркулярите са по 3-5 kW, а абразивите са по 15. Това "за абсолютно всичко" ще да е за доста ограничено "всичко". Значи, субективният елемент да поработим лично с нещо, отменя сметките? Тва как го измисли, че едни 600 W вършат работа (предполагам не във физичния смисъл) много повече от едни други 600 W заради източника на енергия? Мощността си е мощност. Разлика може да има, ако при еднаква входяща мощност, КПДто на едното е много по-зле от другото, пък тя е десетина процента в полза на безчетковия, само че кабелна 600 W ще е някаква екзотика. Нормалните са около киловат и нагоре, а и по тегло май са равни на акумулаторен с 8 Ah батерия, а имаме 600 срещу 1200 W.

Самият аз не съм казал, че не върши работа, а върши работа в нишови приложения.
Chefo77 - майстор
Това с 600-те вата са твоите сметки - каза, че 18 волта с 4Ач отговаря на 300 вата. Значи 8 Ач ще са 600 вата, нали? Е, циркуляр на 18 волта с 8 Ач батерия би трябвало да работи като 600 ватов кабелен, нали? Е не, не е така.
Малък ъглошлайф с каква мощност е достатъчен за всичко, според теб? Защото най-мощните, които изобщо съм виждал, са 1900 вата... за какво не стигат 1500? Нали за шлайф на батерия е питанката, какви машини по 15 киловата споменаваш?

вт май 28, 2024 3:14 pmoberst написа:

Това май са твои думи...

Тема "Промоция в Lidl на инструменти, уреди и техника - 7" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: