Нека намерим най-тънките цени.
5kof - специалист
Живея в блок, КЕЧ строителство 1995г. Апартаментът ни е на втори етаж от 5,5. Имаме три щранга - кухня, баня и WC. Нощем, или рано сутрин от студения кран в банята тече топла вода. През деня обаче трябва да източа 6-7л вода, за да тръгне топлата. На последния етаж , същия апартамент е собственост на Герой на НРБ и Герой на СССР. Та този юнак с измама си вдигна още етаж и половина, завладявайки и подпокривното пространство. 2018г взехме решение и сменихме щранговете с полипропилен. Та тогава едно от майсторчетата, силно ядосан, сподели, че такова чудо като на 5ет. никъде не е виждал - байпаси и ... байпаси. каквото и да значи това. В същото време звездният юнак не позва парно отопление ( без съгласието на ЕС), а само топла вода. От сметките за вода е видно, че горе има само един щранг. Та моето конкретно питане е какъв може да е проблемът с топлата вода и тази аномалия може ли да има нещо общо с промените - законни и незаконни правени от съседа- наглец ? Какво бихме могли да направим като ЕС, за да внесем някаква яснота къде е ключът от загадката? Благодаря за всички, отзовали се с мнение и предложение по този казус! Лек и успешен ден!!!
5kof - специалист
Сташно много се извинявам!!! Моля модераторите да преместят темата в раздел ВИК, където трябва да бъде.
kozl - майстор
Е да ще трябва да я местят.
НО:
Нощем, или рано сутрин от студения кран в банята тече топла вода.
Ако липсва консумация е възможно застоялата студена вода да се затопли.
През деня обаче трябва да източа 6-7л вода, за да тръгне топлата.
Вероятно циркулацията не работи изобщо или е слаба.
силно ядосан, сподели, че такова чудо като на 5ет. никъде не е виждал - байпаси и ... байпаси
Байпас ама на какво :?
Байпас на водомера = малък или никакъв отчет по водомер.
Когато обаче в апартамента влиза повече от 1 вертикален щранг е възможна нерегламентирана връзка м-у вертикалните щрангове. Ако на всички в.щрангове има водомери то претакането на вода от един към друг в.щранг ще върти един от водомерите да натрупва, а друг да намалява отчета и баланса на отчета по водомери за апартамента ще е същия ако в.щрангове не са свързани един към друг.
Но ако има водомери само на един в. щранг, а друг в.щранг е свързан с този на водомерите, те това е байпас на водомерите.
Така например в апартаментът на моя син има 2 в.щранга за двете бани и всеки в.щранг е с водомери за студена и топла вода. Обаче успяхме да наместим 1 бойлер за двете бани и така двата щтранга към топлата вода са свързани. Има СК към топла вода от бойлера за всяка баня, монтирах и допълнително 2 ОК, за да не се преточва топла вода от едната баня в другата през връзката към бойлера. Отделно има ОК след входа на топлата вода от в.щранг (САМО В ТОЗИ АПАРТАМЕНТ, ЗАЩОТО ЛИЧНО ГИ ДОБАВИХ, А В ДРУГИТЕ МНОГО ВЕРОЯТНО СА ОСТАНАЛИ БЕЗ ОК !!!).
А да и сетих се един основен проблем - неработещи или липсващи ОК към топлата вода. Масово явление. При това явление се преточва вода от студения водомер към топлия, като студеният трупа, а топлият намалява отчета си. Най-неприятното е, че това се случва когато комшия ползва топла вода и съответно се къпе с охладена топла вода и поема сметката на този с повредени ОК. Е има и едно допълнение. За да се случи претакане през водомерите трябва да има налични уреди, които да позволят това. А такива са хигиенните душове, бойлери, термо-смесителни батерии и може би и др.

Какво точно е направено на последните етажи :rolleyes: само с обследване може да се разкрие. Но собственикът едва ли ще го допусне. И аз не знам как се действа в такъв случай.
Като у-тел ЕС се опитвах да установя причина за разпределението на вода по общ водомер по сметките от Софийска вода (СВ). Е не се получи. Тези от СВ не им дреме докато могат да цоцат от общия водомер по принципа на товарното магаре и не предоставиха исканите от мен данни. Отбиха номера с предоставяне на данни, които не ми позволяват да направа баланс на отчетите и да проверя аджеба отчитат ли се водомерите в сградата или СВ си пише квото и падне и разликата разпредела по общ водомер.
hidrazin - майстор
чет май 16, 2024 9:28 am5kof написа:
На последния етаж , същия апартамент е собственост на Герой на НРБ и Герой на СССР.
Ахаааа... Още от началото вече имаме заподозрения и вероятно истинския извършител на престъпното деяние.
Това е добре...
чет май 16, 2024 9:28 am5kof написа:
Та този юнак с измама си вдигна още етаж и половина, завладявайки и подпокривното пространство.
Ахаааа... Значи си и съучастник?
Щом си знаел за престъпленията му и не си съобщил на ОРГАНИТЕ, значи си съучастник. Справка - НК
И носиш наказателна отговорност наравно с него!!!
чет май 16, 2024 9:28 am5kof написа:
Та моето конкретно питане е какъв може да е проблемът с топлата вода и тази аномалия може ли да има нещо общо с промените - законни и незаконни правени от съседа- наглец ?
Със сигурност има. Вече "доказа" че героя на НРБ и СССР те краде.
Краде ти не само студената ами и топлата вода. Вероятно ти краде и тока. А кислорода във въздуха провери ли?
Да не се окаже че ти краде и от кислорода и ти натиква СО2 ... :shock:
Утре, рано-рано отиваш в прокуратурата. Нека му се стъжни на престъпника...
:partyman:
P.S. А междувременно си намираш читав дето разбира от ВиК за да погледне какви са надробили "майсторчетата" през 2018-та.
И чак сега ли бе, след 6 години ти светна? :shock: :)

Тема "Водни аномалии" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: