Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте! Пиша за пръв път, та дано има някой, който може да помогне със сходен опит.

Имам селска къща, като към нея имам и допълнителни постройки.

Едната от допълнителните постройки, която използвам като работилничка е под нивото на земята (може би около 50см), като моите дядовци са я измазвали с кал и слама, доколкото мога да разпозная. Иска ми се да я измажа наново, тъй като на места старата мазилка се рони много, но на други е все още здраво залепнала, като ако искам да я съборя, трябва доста да постържа...

Понеже не е първата каменна стена, която съм измазал, смятам да я мина първо с баданарка с рядък разтвор от цимент и пясък, а след това да измажа с варо-циментова мазилка.

Според вас как да подходя - да отделя време и да сваля старата мазилка от кал и слама или директно да работя върху нея (на местата, където все още е споено здраво) ?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Събери ороненото, добави и някой и друг кирпич, омокри, премеси, намокри камъните и измажи.

В подраздел "къщи" мисля е писано
Baлepu - специалист
Не става ясно върху старата ли искаш да положиш новата? Ако при почукване кънти на кухо, значи спойката с камъка е нарушена и е въпрос на време да се строполи. Ако е само тук-там, може да заложиш мрежа за измазване и да закрепиш положението. Най-добре е цяластно сваляне и измазване. Добре е да "грундираш с циментово мляко" с баданарката. Не ти трябва пясък за това. Той е тежък и пада много бързо на дъното на кофата при рядък разтвор. Можеш преди това да обереш рахоляка с влажна баданарка или метла, но не омокряй стената. Камъкът не попива и после разгворът ще ти се свлича.Разтворът за мазане да е с повече цимент и по-малко вар. Тук стягането ще е в следствие химическото втърдаване на цимента, а не поради изсъхване на варта както при тухлената зидария. Бих казал даже, че няма смисъл от вар (освен за лепливост при самото мазане). Където ти се отвори по-голяма дупка, слагай парчета тухли или стари керемиди да ти дръпва по-бързо.
MamaMy - майстор
Подкрепям за мазилка само цимент и пясък. Стената като я изчистиш грубо я намокри и след половин час с водоструйката става като нова.
zz_stefanov - майстор
Камъкът не попива?
Зависи от камъка. При нас варовика е като сюнгер.
chapara - майстор
Който от даващите идея го е правил да чукне един такъв оалец

👍,
иначе да замълчи. Аман от копи пейст или преразкази.
За сега не барай. Направи множество от снимки и ги дай тук. Качени на външна платформа, сайт.

Разни бадънарки и тем подобни не работят. Само варива мазилка също. Други смеси ти трябват за следващите 100год живот на сградата.
MamaMy - майстор
ср ное 19, 2025 10:51 pmchapara написа:
Който от даващите идея го е правил да чукне един такъв оалец

👍,
иначе да замълчи. Аман от копи пейст или преразкази.
За сега не барай. Направи множество от снимки и ги дай тук. Качени на външна платформа, сайт.

Разни бадънарки и тем подобни не работят. Само варива мазилка също. Други смеси ти трябват за следващите 100год живот на сградата.
👍 На цялата къща цокъла. Нямаше водоструйки тогава иначе щеше да е 6. С водоструйка мих една подпорна стена.

Тема "С какво да измажа каменна стена?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: