• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Благодаря на всички включили се с отговор.

Може би е редно да кача снимки, за да се добие по-добра представа какво е състоянието. Днес ще направя такива и ще кача.

Иначе категорично не желая да измазвам отново с кирпич, лично мнение, просто не съм фен.
chapara - майстор
чет ное 20, 2025 9:58 amted0tw написа:
Благодаря на всички включили се с отговор.

Може би е редно да кача снимки, за да се добие по-добра представа какво е състоянието. Днес ще направя такива и ще кача.

Иначе категорично не желая да измазвам отново с кирпич, лично мнение, просто не съм фен.
Кое в зида е здеавото?
Ако са камъните, то ги почисти, измий с гъба и ги грундирай с грунд за непопиващи повърхности с четка. Постави рабицова мрежа неръждавейка с лепило за плочки, за да премости фугите, които не чопкаш. След това измажи на воля. Така ще те надживее. + на една количка хоросан добави по една лопата цимент.
Успех.

Валери, учители стават училите, а не учениците, 😉, За всико си има време! Евентуално.
Baлepu - специалист
Уважавам знанияна и практиката ти, но дрънкаш и твърде много глупости. Редно е да уважаваш и ти чуждите мнения. Когато не си съгласен с нещо конкретно, е редно да се аргументираш.
Ако наистина работиш това от най-ранна възраст, няма как да си мазал с грунд за непопиващи повърхности преди 40 години. Аз съм мазал камък преди толкова и никъде не се е отлепило до сега. Важно условие е да се обере прахоляка. Ако някъде трябва да е по-дебело, варовия разтвор ще има да го чакаш да мине месец, та да хвърлиш втора ръка. Лопата цимент на количка се слага за външна мазилка, втора мазилка или таван (на бетон). Даже е малко. На камък си е нищо.
Ето снимки, както обещах - https://postimg.cc/gallery/jnsnqjk

Споменах в първия коментар, че тук говорим за селска къща, измазването е правено преди поне 40 години, отделно постройката е още по-стара. Аз съм на 31 и не помня баща ми или дядо ми да са работили нещо тук.

Изхождайки от написаното по-горе, предполагам се досещате, че камъните са споявани също с кал, кирпич или каквото е там...

По мое скромно мнение, може би е най-добре да се събори цялата стара мазилка, да се обере прахта (може би с метла или прахосмукачка) и да се позамие с гъба и вода. След това да се мине с "циментово мляко", както беше споделено в един от коментарите, и след това с варо-циментова мазилка (като цимента да бъде в повече).
chapara написа:
Ако са камъните, то ги почисти, измий с гъба и ги грундирай с грунд за непопиващи повърхности с четка. Постави рабицова мрежа неръждавейка с лепило за плочки, за да премости фугите, които не чопкаш. След това измажи на воля. Така ще те надживее. + на една количка хоросан добави по една лопата цимент.
Това с рабицата не съм го правил никога, въпреки, че съм го чувал. Ако избера този метод, предполагам рабицата я залепвам само на определни места, като гледам да е максимално изпъната? Нещо като залепване на стиропор с топки лепило по краищата на листа. Щом втвърди лепилото, мога да действам с варо-циментова мазилка, ако правилно разбрах.
mrsch66 - специалист
Първо се бори с влагата това което е под терена винаги ще е влажно и с каквото и да го измажеш пак ще се изрони а ако има рабица ще се отлепи и ще бие на кухо. Тя затова е мазана с кал защото най бързо се отделя влагата. Такава акция се започва от вън дренажи и отвеждане на водата далеч от основата иначе са хвърлени пари за материал и много труд на вятъра.
gogo7777 - майстор
Естествено, че трябва с кал. Или с нищо. Тенденцията да се унищожават стари къщи е голяма.....от невежество или не, да кажат дюлгерите, ако има такива.
:drinkers:
  • 1
  • 2

Тема "С какво да измажа каменна стена?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: