Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Baлepu - специалист
:-D Този ако си изкарва прехраната по този начин, си е умррял от глад. С канчок се работи уж за да се отхвърля повече работа. Този подхвърля по шепичка. Та той с мистрията може да хвърля по повече. А мазилката на клипа не мисля, че е издържала много време на стената. В случая е задължително "грундиране". Тези изронени от дъждовете тухли са покрити с хубав прахоляк. Този даже на ги и мокри. Тухлата дърпа влагата на цимента и той не може да "узрее" нормално. Така беше и с фаянсавите плочки, когато се лепеха само с цимент. За целта се киснеха предварително наколко часа във вода. Отделно - хвърля се със замах, за да влезе максимално материал във фугите. После се заглажда с натиск с мистрията, със същата цел, плюс да се омеси прахоляка с материала . Този с малата не прави нищо.
Ти говореше за рядка смес (за основа). Тази в клипа не е такава, макар че му се стича даже на тухлата.
Отстрани всичко изгежда лесно. Даже и електричарството. Виждаш много добре, че хора без нужното образование пускат разни тоци. Та и всеки ще нахвърля някакъв материал някак си по дувара, колко време обаче той ще остане там ...
Всяка професия си има тънкости. За животновъдството не знаеш, но в растениевъдството имаш известен опит. От страни е "ори, мели, яж", но сам си писал много пъти за всякакви съществени подробности ...
За армирането на САМО мазилка върху камък, аз също съм казал, че според мен е излишно. То може и да се позлати камъка с електролиза предварително "за още по-здраво" :wink:
Благодаря на всички включили се със съвет, работа по помещението ще започна напролет, като се позатопли, до тогава ще премисля всичко казано до сега и ще се постарая да зачистя стените. В процеса на работа ще кача по някоя снимка, на който му е интересно да погледне.

Все пак виждам ясно, че има различни начини, по които да подходя, но честно да си кажа и директно с варо-циментова мазилка с повечко цимент да го измажа, следващия ремонт ще остане за внуците ми, ако изобщо искат да живеят на село. :rolleyes: Но пък аз обичам да изпипвам нещата колкото може повече, така че определено ще има и нещо допълнително в този проект - я мрежа, я грундче, я нещо друго, но имам още време да реша.

Благодаря отново на всички и бъдете здрави! Наздраве! :partyman:
чет ное 27, 2025 12:08 pmchapara написа:
Успех👍
Чакай и аз, че подобни мнения са най-ценните!
Николов Н. - специалист
hidrazin
Заглавие: Re: “Продължаване” на бетонна колонаПубликувано: 19 ное 2025 23:56
Отговори: 41
Преглеждания: 9293
Не бе, просто един трупа постове и си мисли че с най-много постове ще го отличат с наградата НАЙ-УМЕН.
Нищо че и той не си разбира какво точно е написал де...
:partyman:
zz_stefanov - майстор
Пишкомеренето продължава.
Ако не се гони декоративен ефект, ще я измажа с флексово лепило с фибри, като преди това ще. поразчистя малко фугите. Разхода е голям, но става здраво.
Може камъка само да се фугира, но този е дребен и ще е зор.
Baлepu - специалист
Май не си го правил, обаче и само така си го представяш? При каменната зидария няма как да няма сериозни хлътвания, които дооста трудно ще ги запълниш с лепило. То по правило стяга бавно, а при дебелина повече от сантиметър се свлича.
Да почистиш фугите ... Какво ли точно си представяш? Да избиеш дребните камъчета в тях? Виждал съм да го правят, но ... не го намирам за разумно (меко казано). На помещение с какво предназначение би само фугирал?
Всъщност как разбра, че в случая камъчетата са дребни? Снимка няма?
zz_stefanov - майстор
Снимките са на първите страници.
Обрушената неизмазана фасада на тухлената къща стабилизирах така. Имаше дупки дето ги запълвах с половин тухла. Не се прави дебел слой, че да се стича.
Сега правя едни корекции дето са къртили варовика около портата. Каменните подплънки пак са с лепило.
За декоративното фугиране на една стена ще мисля друго. И аз имам такива стени, но камъните са по големи.

Прикачен файл

IMG-b6d7190c983d0545de5024574a099643-V.jpg И аз имам такива стени. Камъните обаче са по големи.
Baлepu - специалист
чет ное 27, 2025 3:31 pmzz_stefanov написа:
Снимките са на първите страници.
Извинявам! Пропуснал съм линка.
Това е дялан камък и нещата са по-различни. Защо ти се виждат малки :?
Все пак не виждам смисъл от флексово лепило. Да не говорим, че и сред тях има невероятни боклуци. Коментирано е - който е къртил плочки лепени с цимент и с "лепило", споделя, че първите се свалят много трудно за разлика от вторите.
Виж, "грундирането" (шприцването) може да го направи с някакво добро (не евтино) лепило. Освовното предимство на "лепилата" е свойството им да не допускат изсмукването влагата на разтвора от основата (хастар, бетон, тухла). И по-голямото отворено време. Последното не винаги е предимство - основно ако се налага по-дебел слой. Е, има си чалъм - прави се "сандвич". Намазва се филм лепило, койдо да блокира изсмукването на влагата от стената. След това - нужния дебел слой циментов разтвор, който да дръпне подобаващо бързо. И пак лепило върху плочката, за да не дръпне тя водата. Казахме, че камъкът не дърпа влага (все пак не става дума за пясъчник). Мисля, че в случая е гранит.
В случай на колебание бих препоръчал проба - зъбъркват се по шепа от двата материала (цимент и харесаното лепило и се замазват в някой забутан ъгъл. След някакво време (колкото повече ...) се изчукват за да се констатира здравината. Питащият казва, че напролет ще маже, така че има време да направи експеримента ако реши.

Тема "С какво да измажа каменна стена?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: