• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
behwolf - специалист
Здравейте, искам да се допитам до Вас по един въпрос. От три дни вечер, след баня като се включи бойлера или през деня се чуваше един доста лек шум, все едно както един барзовар нагрява. Мислех ми, че е просто нагревателя нещо му има. Снощи вечерта, след баня и започване на работа на бойлера в рамките на може би 5-10 минути през 40-50 секунди се чуваха едни пукания доста по-силни. Утринта при ставане установяваме ,че бойлера свети постоянно, а реално на термометъра горе, където показва градусите вместо да бъде стрелката по средата за топлата вода, когато се изключва, реално стрелката е на трета степен, черта ли там, както се води. Изключихме бойлера за всеки случай. Техника ни каза, че чак в понеделник да се обадим. Сега реших да го включа пак за проба, след работа. След 1 час, постоянно си свети и пак не загрява повече, а си задържа топлината малко под 3 степен на термометъра. Случайно реших да бутна меката връзка за топла и меката връзка за вода, която влиза. Оказа се удря лек ток, като се пипне леко. Веднага го изключих разбира се. Реших да махна капака и веднага видях, че термозащитата където е това копче е гръмнало и леко корпуса на термозащитата от едната страна е леко пукната. Ще прикача една снимка, за което говоря, че е гръмнало и се счупи, но самото копче е здраво, а само главата, където е металната част се е счупило. Въпроса ми е според, дали проблем е, че термозащитата е за смяна или в нагревателя, че да знам грубо колко ще струва ремонта. Бойлера е Елдом и е малко над 5 г. до сега реално никакви проблеми не ни е правил. Единствено преди около около 8 месец, след авария на енергото и спиране на тока, нещо връзките за разхлабили, техник дойде откачи ги и ги върза наново. Изображение
Николов Н. - специалист
Защитата / предпазния термостат / определено е за смяна. Предполагам,че нагревателя е "цъфнал", след него и защитата от прегряване. Но той може да се измери и да се окаже здрав. Тогава остава само защитата.
пет яну 09, 2026 7:46 pmНиколов Н. написа:
... Тогава остава само защитата.
А тя поради що е цъфнала? Фалшива тревога навярно?!
iliya_i - майстор
пет яну 09, 2026 7:57 pmТрифон П.Трифонов написа:
пет яну 09, 2026 7:46 pmНиколов Н. написа:
... Тогава остава само защитата.
А тя поради що е цъфнала? Фалшива тревога навярно?!
Виждал съм защита с нагорял контакт. При здрав (измерен) нагревател. Просто контакта се е наработил и не иска повече.
fbr - майстор
Щом свети ключа, защитата си работи. Принципно там се чупи ухото, на което е хваната защитата, няма да е лошо снимка да има. Най-вероятно нагревателя е прекъснал и се топли с тока, който тече през водата.
iliya_i - майстор
пет яну 09, 2026 8:29 pmfbr написа:
Щом свети ключа, защитата си работи.
Да. На повечето бойлери зашитата и термостата са преди ключа и лампата.
Трябва си мерене с разбиране.
пет яну 09, 2026 8:26 pmiliya_i написа:
Виждал съм...
И аз съм виждал. Елдома ми е на един ......както и на тебе, но чак цъфнала- що?

Изображение
Може ли да свети ключ, без да е изправна защитата?
Baлepu - специалист
Защо е пострадала ТЗ(?) е не актуалния въпрос. Симптомите говорят за цъфнал нагревател според казаното. За ДТЗ в случая не говорим? Ако електротехник прекъсне нулата, и мерне тока, ще констатира, че последният тече към водопроводната мрежа ... Така си мисля :cool:!
пет яну 09, 2026 8:47 pmBaлepu написа:
Защо е пострадала ТЗ(?) е не актуалния въпрос....
....Така си мисля :cool:!
Така си мислиш ти и група съветски учени.
Нямам повече въпроси.
iliya_i - майстор
пет яну 09, 2026 8:42 pmТрифон П.Трифонов написа:
пет яну 09, 2026 8:26 pmiliya_i написа:
Виждал съм...
И аз съм виждал. Елдома ми е на един ......както и на тебе, но чак цъфнала- що?

Изображение
Може ли да свети ключ, без да е изправна защитата?
Принципно може. При прекъснала нула на защитата и нагревател окъсен към корпус.
Глим лампа свети и на 80 Волта.
  • 1
  • 2

Тема "Бойлер нe топли, но свети." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: