Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Христос воскресе! Здраве, мир и благодат на всички!
Преди няколко дена старото Ayco в апартамента на родителите ми се развали. Служи ни вярно 19 години без абсолютно никакви проблеми и ремонти. Купих я с една от първите си заплати и не ми се иска да я хвърлям директно, без да се опитам да я оправя. Та, въпросът ми е имал ли е някой досег с такава пералня от тези години? Знам, че Ayco е търговска марка и самата пералня е вероятно китайско или турско производство, но има ли начин как да разбера, за да знам какви части да търся?
Ще съм благодарен на всякаква информация.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Интересен подход :-) Първо локализирай проблема... И пиши е раздел електротехника, все пак
kozl - майстор
Предполагам, че за "възрастни" перални е подходящо да се проверява с частите в магазин.
Поне аз така съм правил за Candy от лето 1980-то.
Но все пак зависи каква е повредата. Има чаркалъци, които стават за различни модели, но не всичко.
По принцип е възможно всякакво пригаждане, но не и като удачно за изпълнение.
MamaMy - майстор
Забравете! Бях описал една моя одисея със старо Миеле, но нещо стана, крашна форума и се изтри.
С други думи части за старите зверове няма. Произвеждат ги 10г след спиране на производството и край. И не говоря за сложни неща. Тъпи и криви гумени сУединения. :-D
Тази седмица мисля да я разглобя и ще видя за какво става въпрос. Ще дам отзиви.
ESPACE - майстор
Поне да беше написал какво прави или не прави пералнята.
Барабанът се тресе, когато се опита да центрофужи и се чува пристъргване. Така се опитва няколко пъти и спира. Предполагам е заминал амортисьор или лагери, или и двете. Просто не ми се иска, като я разглобя тепърва да търся части и да ги чакам да дойдат.
ESPACE - майстор
Ако е лагери, дълго време трябва да е работила шумно. Може да е счупила кръстачка.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт апр 14, 2026 12:32 pmbbb12 написа:
Барабанът се тресе, когато се опита да центрофужи и се чува пристъргване. Така се опитва няколко пъти и спира. Предполагам е заминал амортисьор или лагери, или и двете. Просто не ми се иска, като я разглобя тепърва да търся части и да ги чакам да дойдат.
Ако е амортисьор и при пране клати
Ако е лагер, и на ръка трудно върти барабан
Дай точния модел, да се види откъде да отваряш
А това с готовите части са някакви фантазии на съвсем млад майстор :-)
Моделът е WM400z. В нета не намерих абсолютна никаква информация. Дори за перални AYCO няма почти нищо. Предполагам, че ги е правил някой измежду Vestel, Beko или други подобни. Иначе, не претендирам да съм майстор, не си изкарвам хляба с това. Барабанът се върти лесно на ръка и не дава никакви признаци, че има проблем, докато не се пусне пералнята.

Тема "Пералня Ayco" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: