Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
DundyTheCroc - майстор
Спасих едно радио Родина P-II-56-1 от гаража на приятел преди да го е засилил към коша, ама почвам да съжалявам...
Та, с лампова техника не съм се занимавал никога, преди да го пусна огледах визуално , за 2 часа реформирах двата кондензатора след изправителната лампа и като се уверих, че няма утечки го пуснах, дори с парче кабел хванах няколко станции късно вечерта. Всичко хубаво, реших да сменя част от хартиените и електролитните кондензатори, на схемата в ляво от компонента с V съм отбелязал какво е сменено, R27 беше прекъснал, нито един кондензатор не си беше в спецификациите, но поне нямаше окъсили.
Изображение
След подмяната на компонентите радиото си работи, но ми прави впечатление, че EL84, в моя случай аналога и 6П14П грее много силно, направо червена.
Изображение
Та като лаик питам доколко нормално е лампата да грее толкова, къде да търся евентуален проблем или направо да купувам нова лампа (или 10 кила чук)
hidrazin - майстор
чет юли 02, 2026 10:04 amDundyTheCroc написа:
Та като лаик питам доколко нормално е лампата да грее толкова...
Те крайните стъпала по традиция си греят доста.
Виж анода да не е червен че тогава лошо... :-D
Пусни го някъде на средна мощност в изхода - ако няма изкривявания доловими на слух, всичко е О.К.
То нагряването на снимката е от отоплението 6,3V което едно и също за всички ламБи.
Демек и другите щяха да светят така и няма проблем с отоплението.

Изображение

:partyman:
DundyTheCroc - майстор
Щом казваш вечерта ще му закача някакъв външен източник и ще посвири за тест, но все си мисля, че лампата нещо не е много здрава.
Изображение
hidrazin - майстор
Е какво и е на ламБата? Даже надписите по нея стоят и не е много почерняла.
Колко е останало в нея - само с лампомер.
Иначе нова EL84 съвсем не е без пари...
:partyman:
DundyTheCroc - майстор
Няма EL84, била е заменена с 6П14П, те се намират по-лесно, само ме притеснява да не изпуши аудио трафа.
MamaMy - майстор
Ламповата техника е много добра, но не всяка. Нямам нищо против някой да ми подари две крайни стъпала Маршал. Няма да е лошо да е с колоните защото подходящите Таной не се барат. За БГ или руски лампови извращения по-добре да не казвам нищо. Ако ще е лампово радио нека поне да е Филипс, Телефункен или Грундиг.
DundyTheCroc - майстор
На харизания кон зъбите не се гледат :-D
Иначе нямам никакви очаквания, просто ми беше интересно да се заровя и в нещо с ламБи.

Тема "Радио Родина P-II-56-1" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: