Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
ArturDent - Почти Безобиден
Даже не слагай Б15 , а направо Б20. Така след зимата няма да почнат да ти се ронят камъни от настилката. Виждал си го на много места.
Б20 е с около 10 лв. по-скъп от Б15. При дебелина на настилката 10 см оскъпяването е 1 лв./кв.м. Не е много. Но ако искаш да го спестиш, направи настилката вместо 10 см. с бетон Б15, 9 см с бетон Б20.

Наистина направи си сметката предварително. Почти е сигурно, че ако извикаш "купешки" бетон, ще ти излезе по-евтино, отколкото да си го бъркаш сам. И качеството ще е по-добро.
Ако бъркаш сам, ще трябва да плащащ няколко пъти за транспорт - баластра, цимент. А транспорта не е малко перо в бетона. Да не говорим колко труд и време ще вложиш по бъркането.

С "купешкия" бетон, и при готов кофраж, ще свършите за час. То и не може да чакате повече.
Еклектик - специалист
Проблемът е да се отдалечи водата от къщата. Не съм живял в нея 40 години и всеки майстор си е изливал "излишъка" от материала без логика и на няколко места се образуват локви , които търсят път през пукнатините. Под стария бетон и бабунките има калдъръм, който всяка пролет "играе", така че без арматура няма да мине. Що се отнася до основата на къщата, тя е зидана от три слоя камък и се нуждае от качествено фугиране.
ArturDent, ще се вслушам в съвета ти, плоча се излива веднъж, така, че стотина лева не са проблем. действително е необходима бригада от няколко човека, за да разстелят готовата смес за час, иначе работата на "парче" ще отвори след време тук-таме фуги. Бих искал последващата замазката /естествено ще я слагам в по-хладните септемврийски дни/ да е подобна на онази пред бившия Софияленд - цвят, структура, но явно онова са били специални смоли и не знам намират ли се на пазара у нас.
schuldiner - майстор
Аз се предавам!
- Колко е часът?
- Десет и половина.
- По моя е 10 и 34, обаче аз питам за точност до милисекунда, при това не за София, а за Бургас.

Сигурно има кой да отговори и на това, но аз не се досетих, че въпрос за един кубик баластра трябва да реши проблем с водите (дори не се уточнява какви са).

Тани, пиша сравнително бързо, имам опит в "книгоиздаването", така че направо кажи кой учебник искаш да препиша - имам доста, а ако го нямам, ще купя. Написаното в учебниците е вярно, изборът кое вярно нещо да се приложи на практика зависи от конкретните условия. Само ако условията се зададат коректно може да се даде оптимално решение. Освен съобразени с технологията, решенията често са подчинени на финансите или други допълнителни изисквания. Това ли всъщност питат хората? Според моя опит - да! Спазват ли съветите... Не. При това положение, да ме питаш защо въобще отговарям - ми щот съм прос.
Еклектик - специалист
schuldiner, получих информация за това, което ме интересуваше. И стига с тия книжки. Купи си една по електроника и си сглоби суперхетеродинен радиоприемник. Щото аз мога да го направя и без книжка, достатъчна ми е схемата. Не са ми нужни повече ироничните ти подмятания.
schuldiner - майстор
Успех с получената информация.
Еклектик - специалист
Ако си искрен, благодаря!
Тани - модератор
schuldiner, прав си! Въпросите ми не бяха достатъчно конкретни!
Еклектик - специалист
Преди да приключа с темата, искам да споделя, че още вчера попаднах на сайтове, където намерих отговор на въпроса. Тук само една доброжелателна препоръка и избиване на комплекси от баш-майстори, и заядливи и компетентни. Да са живи и здрави и още дълго да зидат и леят плочи #-o
Илиян Илиев™ - майстор
Баце, комплексар излизаш ти.

Задаваш половинчати въпроси, а после се сърдиш.

Ми кажи ясно и просто, че имаш проблем с влагата и да ти кажем добро решение.

Не си мисли, че като излееш бетон и ще си решиш проблема. Нали трябва да го прекъснеш някъде заради разширенията. Или дай да изливаме в околовръст на къщата и готово. Ми то рано или късно ще спука все от някъде. Ако ще и Б50 да излееш с каквито си искаш армировки.

Най-напред ще се отпори фуга между къщата и бетона. От там при навяване пак ще набива вода.

Ако проблема ти е свързан с влага си го кажи и да почваме да мислим след съответните снимки какво ще е подходящото решение.

Ако пък си сигурен, че ти трябва здрав бетон и нищо друго - почвай да бъркаш 25 лопати баластра с 2 торби от по 25 килограма цимент и изливай. И не забравяй да си намериш и вибратор за да е по-здраво.
Еклектик - специалист
Ако пък си сигурен, че ти трябва здрав бетон и нищо друго - почвай да бъркаш 25 лопати баластра с 2 торби от по 25 килограма цимент и изливай. И не забравяй да си намериш и вибратор за да е по-здраво.
Първият ми въпрос беше за това съотношение. Под отвеждането на вода имах предвид тя да се отдалечи максимално от къщата - на 1,5. Течове нямам, но стария бетон е полаган без арматура преди 40 тодини и има пукнатини и за това реших да го сменя изцяло. На 1 куб баластра и половин пясък, хвърлих 20 торби цимент по 25 кг, сложих арматура и се надявам да нямам проблеми. Е някъде бях споменал, че искам и замазка отгоре,като онази пред бивщия София ленд - нещо което ми приличаше на смола, допадаше ми, но нямам представа какво е било. В един двор където има много зеленина, циментът ми прилича на цирей. Нарявам се да реша проблема.

Тема "Влагане на цимент в баластра" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: