• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Ivo_Dinkov - специалист
Такам, от седмица съм в размисъл- отлепи се ъглова плочка от наскоро облечения с гранитогрес парапет на прозореца на детската ни стая, която е с южно изложение. Нищо страшно ще кажете :-D .
Да, но днес пробвах да почистя част от лепилото и да залепя парчето, но лепилото е хванало изключително здраво за перваза и не помръдва. Но пък с леко докосване успях да сваля и съседната плочка. И тя се отлепи без прашинка лепило по нея, целия слой остана по перваза. Отлепилите се плочки са само по 'лицето', т.е. вертикално залепени (виж снимката по- долу). Почуках и по другите вертикални и не ми харесва как бият на отлепено, а залепените хиризонтално върху перваза не мърдат и са хванали солидно :?
Гранитогреса е испански- Nova ceramica е фабриката, лепилото е супер флекс на АНГРО. С този гранитогрес и същото лепило правихме пода на кухнята, както и горната част на въпросния перваз, но там плочките не са мръднали и няма изгледи това да се случи.
Питанките ми са:
- защо така се отлепят плочките, без лепило по тях и то само на тези плочки
- с какво да ги залепя
- дали пък от силното слънце не е дръпнало бързо дебело намазаното лепило и това да е причината или говоря глупости?

Изображение
Илиян Илиев™ - майстор
Ми според мен е възможно, ако плочките са били вече нагрети от слънцето и след залепване е продължило да грее слънце да стане така. Като гледам и дебелия слой лепило предполагам, че е забъркано по-гъсто от нормалното, което също спомага за появата на проблема.

Опитай с диамантен диск да поизпилиш колкото да влезе плочката и да остане за около милиметър или два лепило. Забъркай го по-редичко, демек с нормална гъстота и ги лепни отново.
Ivo_Dinkov - специалист
Чух се с майстора, според него е заради много горещото време, като ги реди и да, заради дебелия сой, е сложил по- гъсто лепилото.
Ще пренареди цялата лицева част, за да няма риск да падне на нечия глава :-D
jekasus - майстор
Той майстора ако беше намазал и плочката, нямаше да падне.
Ivo_Dinkov - специалист
Намазал я е, човека има доста опит, нареди ми и целия апартамент и никъде не е имало проблем. Реди ги в края на Май, в големите горещини, доколкото прочетох, много е възможен този ефект с отлепянето при топлина (директно излагане на силно слънце в моя случай) + дебел слой. Обаче си прав, отлепените парчета са като измити, нямаха прашинка лепило по тях. Лепилото също е хванало зверски към перваза, а към плочката не :?
jekasus - майстор
Какво беше лепилото?
Илиян Илиев™ - майстор
На скоро завърших една тераса към 180 квадрата. 5-6 плочки ми се отлепиха по същия начин. При мен комбинацията беше плочка трудна за пипане плюс малко вятър и слънце на залепената плочка през следващите поне 10 часа. Всички бяха без прашинка лепило.

А като гледам снимката все си мисля че лепилото е слагано със сигурност или само на плочката или по малко на стената и малко на плочката.

Пренареждане на това, което не бие на кухо не си заслужава. Все пак ако майстора така е преценил - пускай го да действа. Явно не е от тези на които не им пука, че им падат плочките.
Ivo_Dinkov - специалист
Е, днес при монтажа на парапета, паднаха всичките от лицето :-D
Хоризонтално- положените не са мръднали и доста се борихме докато пробием дупки за анкерите.
rossenboy - специалист
За да не си играеш да чегърташ старото лепило, пробвай с някаква химия да ги залепиш - силикон, монтажно лепило(Бизон, Поксипол), в магазина като отидеш и кажеш за какво то трябва, ще ти препоръчат нещо.
Тани - модератор
rossenboy написа:
в магазина като отидеш и кажеш за какво то трябва, ще ти препоръчат нещо.
Ти всъщност наистина ли си вярваш? :? :? :? Съвет от продавач(/консултант) :shock: Аз обикновено им имам доверие да ги питам единствено кое колко струва и къде се намира. Те и това понякога не знаят горките!
  • 1
  • 2

Тема "Отлепящ се гранитогрес на перваз на прозорец- защо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: