Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
van4ov - напреднал
Здравейте, колеги! След смяната на легерите,всичко точно, но усетих,че се отваря луфт в следствие на разхлабване на болта на оста на барабана. Затегнах го няколко поредни пъти, оправя се, но след едно пране и пак има луфт.
Пробвах да сложа шайбичка против саморазвиване, но пак се е появил луфт. След това сложих друг тип шайба (една назъбена) + лепило капчица по оста на болта, стегнах, изчаках 2 дена да стегне добре, пуснах, но току що отново установих,че има лек луфт и болта се е лашнал.

Кажете как да го стегна и да не мърда този проклет болт....

Пoздрави !
fox_vt - майстор
Капчица но от осигурителя за резби синия.И виж дали не е разбита шпонката или шлиците нз какво е изпълнението точно защото ако да нямаш шанс да го затегнеш за дълго.
van4ov - напреднал
Под какво име точно да търся този осигурител,колега ?
ivanovbg - майстор
Няма да се оправи за дълго с лепило ако има луфт оста към колелото. Мисли как да се отстрани луфта, лепилото е излишно. Можеш да му мушнеш някоя тънка пластинка да го обере, примерно от капачка на буркан.

:partyman:
lov - майстор
Гложди ме една мисъл.
Дали вообще още преди това са стегнати както трябва лагерите? Така че да са набити както трябва в гнездата си. Или се затяга само докато видимо е изчезнал луфта. И после при следващото натоварване те се донаместват и от там пак луфт.
fox_vt - майстор
Е че лагерите на пералнята конусни ли са ?Аз го разбирам че луфта е между самото ремъчно колело и оста,като то колелото трябва да е със шпонка или шлици да влиза до определена засечка на вала и да се затегне със болта.Или нещо не съм разбрал?
lov - майстор
Лагерите не са конусни а най обикновенни съчмени. Между двата лагера има дистанционна втулка или меко казано една тръбичка. Като натягаш гайката тя натяга двата лагера барабар със шайбата заедно докато изчезне всякакъв луфт. Ами и вътрешния лагер трябва да опре на засечката на оста. А в повечето случаи няма шпонка а засечка на вала и шайбата колкото да не превърта и ако не е стегнат възела както трябва шайбата почва даже да се кандилка.
todortv - майстор
Болта се рзвива следствите реверсивното движение, което е нормално.
Начините за осигуряване на болта от развиване са няколко:
1. При някои перални под болта има контра шайба, която механично е огъната към болта и колелото.
Примерно:
Изображение

2. Лепило-това, което е посочил колегата kabel96
3. Гайка с пластмасова вложка.
4. Коронна гайка и шплент, но трябва оста да е с отвор.

При тази ситуация, аз бих залепил и колелото и болта, с лепилото от линка.
Най-достъпния вариант е с контра-шайба, огъната към колелото и към болта.
Предполагам, оригинално болта е бил залепен.
gogo7777 - майстор
Шайба NORD-LOCK. Антивибрационна и сигурна. Може и Tab Washer.

Тема "Саморазвиване на болта на пералня след смяна на лагери...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: