Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
stiv1961 - майстор
Преди около месец реших да закисна и проверя съдовете за вино и ракия. На едното буренце му се беше разхлабила канелката и като реших да я набия навътре с теслата цялата дъска се счупи. Мислих, мислих и реших- ще ставам бъчвар :-D . Разглобих бурето на съставните му части
Прикачен файл:
191020132230.jpg
Прикачен файл:
191020132231.jpg
Дядото имаше една разглобена каца и си избрах една от дуските. Докарах я до размера на счупената и започнах да търся информация за сглобяване на бурето.
Прикачен файл:
191020132232.jpg
Прикачен файл:
191020132234.jpg
Забравих да пиша, че още като се реших на тази операция по Тунджа намерих и си накъсах листа от папур и ги оставих зад печката да съхнат.
По- нататък пускам снимки на самото сглобяване, вярвам разбираемо е
stiv1961 - майстор
Ето снимките на сглобявнето
Прикачен файл:
191020132235.jpg
Прикачен файл:
191020132236.jpg
Прикачен файл:
191020132237.jpg
Прикачен файл:
191020132238.jpg
Прикачен файл:
191020132239.jpg
stiv1961 - майстор
Накрая му понабих обръчите и го напълних с вода
Прикачен файл:
191020132240.jpg
Прикачен файл:
191020132241.jpg
Прикачен файл:
191020132243.jpg
Първия ден течеше като върбова кошница :-D
Прикачен файл:
201020132245.jpg
Но на другия ден сълзеше само от две, три места :)
Прикачен файл:
201020132246.jpg
Като си отида другия уикенд ще видя дали тече и ако има проблем ще поначукам още малко чемберите :) :partyman:
atanasov2004 - специалист
Колега браво ! Това е голям майсторлък, обаче защо не престърга дъските на бурето до "бяла дъска", в този си вид е безполезно! Най много да си развалиш виното...
Такива стари бурета и каци ги ползвам само за огъня като варя ракия :)
stiv1961 - майстор
atanasov2004 написа:
Колега браво ! Това е голям майсторлък, обаче защо не престърга дъските на бурето до "бяла дъска", в този си вид е безполезно! Най много да си развалиш виното...
Такива стари бурета и каци ги ползвам само за огъня като варя ракия :)
Можех и да ги престържа, но исках да видя дали ще се справя :) . Иначе до м. август имаше в него миналогодишна ракия, защо да е безполезно?
nikolson - майстор
Камъша/папура :-D ми се вижда неизсъхнал. За да стане за бурета се кисне и суши - дълга процедура. Трябва да се цепи и т.н.
Ако си слагал ракия, не бива да слагаш вино.
Ако престържеш дъгите, трябва да се опалва.
stiv1961 - майстор
nikolson написа:
Ако си слагал ракия, не бива да слагаш вино.
А обратното може ли? Имам едно 70- литрово буре, в което имаше вино. Но тази година напълних с вино само голямото- 160 л, а това е празно. Мога ли да го напълня с ракия?
Stefan_62 - майстор
Здрасти Чена, днес случайно попаднах на темата ти докато се ровех във форума и реших да драсна няколко реда за съвет не че съм майстор, но го знам от стари бъчвари, а и свакото на жената е бъчвар и съм се понаучил на някой неща от него. Предполагам, че вече си напълнил буренцето / добре си се справил/с ракийка :lol: и вече си цокаш от него. Друг път когато решиш да задъваш буре не използвай зелен папур, а търси сух и доколкото виждам от снимките май използваш листата, а трябва да се слата от стеблото като се цепи на ленти, но може и да греша от видяното. Колкото до използване на бурета за ракия или вино, значи ако си държал ракия в него без проблем след изплакване може да наливаш вино, но при обратнота процедура /вино-ракия/трябва да го раздънеш и да го остържеш до чиста дъска след което да го опалиш и задъниш отново. Просто от виното се оцветяват дъските, придобиват аромат на вино и ще си развалиш ракията. Ха наздраве :partyman:

Тема "Ремонт на буре за ракия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: